Witam!! czy ma ktoś może przepis na pizze na cienkim cieście i żeby smakowała jak z pizzerii??? Przeważnie każdy przepis niby posiada cieniutkie ciasto a jak wyrośnie to smakuje jak chleb i jest tak duże że nie idzie ugryżć.. ;-( podajcie mi jakieś sprawdzone przepisy na smaczną pizze na cienkim spodzie ....
Przepis, przepisem. Jak nie masz odpowiedniego pieca to nichvja takiej nie upieczesz;-( Wiem z autopsji.
_______________________________
Zjedz tę żabę!
wode podgrzewasz trochę i rozpuszczasz w niej drożdże
mąkę mieszasz z solą, cukrem i oliwą, wlewasz rozczyn z drożdzy i odstawiasz pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
ta porcja ciasta jest na mniejszą blachę
jeśli robisz pizze na tej dużej blaszce z piekarnika to musisz zrobić podwójną porcję
robię z tych samych proporcji co Gosia, zamiast części wody daję mleko i dodaję żółtko, pamiętaj, żeby super cienko rozwałkować jeśli chcesz mieć cienkie ciasto
_______________________________
A nie lepiej po prostu przyłożyć się do wałkowania?? Bez kombinacji..
_______________________________
W końcu wszystkie uczucia i wszystkie myśli prowadzą do złudzeń.
1,5 szklanki mąki, mleko [tyle żeby konsystencja była dobra], szczypta soli i paczka drożdży;
zaufaj mi, będzie jak z da grasso
_______________________________
Lecz nie rób tego z byle kim, byle jak i byle gdzie...
najlepiej miec kamien do pizzy, ale ten kosztuje ok 100zl a nie kazdy ma kaprys wyskoczyc z setki za kawalek gliny na srednia pizze
dlatego mialem rozkmine jak to ogarnac samemu. pierwszy plan byl taki, ze kupie zaprawe szamotowa , rozrobie z woda i wyloze tym jakas stara blache z piekarnika.
pomysl jednak odpadl w przedbiegach bo nie mam gdzie tego potem wypalic.
zrobilem to jeszcze prosciej. wzialem stara blache z piekarnika, kupilem 5 płytek szamotowych w obi po 2,5. wylozylem nimi ta blache i mam piec prawie jak w pizzerii troche dlugo trwa zanim sie to porzadnie nagrzeje, ale chrupiaca pizza w domu jest tego warta
ja piekę trochę krócej niż jest w przepisie bo 15 - 20 minut i jest idealna. grunt to nagrzać piekarnik do 250 C i cienko rozłożyć ciasto na blasze.
_______________________________
matrix has you