Witam , mam takie zadanie na polski : napisz własny psalm . Czy mógłby mi ktoś podać link do czegoś takiego lub pomóc w jakiś inny sposób. Potrzebne jest mi to na czwartek. Nie mogę znaleźć czegoś takiego na żadnej stornie . Wszędzie są omówienia poszczególnych psalmów. Bardzo proszę o pomoc.
liryczny utwór modlitewny, rodzaj pieśni religijnej, o podniosłym, modlitewnym charakterze, którego adresatem jest zazwyczaj Bóg, rzadziej człowiek . Ze względu na treść wyróżnia się psalmy: dziękczynne, błagalne, pokutne, prorocze, pochwalne, patriotyczne, żałobne. Fabuła jest uschematyzowana i uboga w realia. [pl.wikipedia.org/wiki/Psalm]
to definicja psalmu,przeczytaj kilka i sprobuj napisac wlasny - z deginicji wiesz do kogo sie mozna zwracac w psalmie oraz jakie sa jego rodzaje - mozesz wiec np. zwrocic sie do Boga w psalmie dziekczynnym lub blagalnym.
[wizaz.pl/akcje/vichy/glosowanie.php?id=78525] KLIKNIJ PROSZĘ :)
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.