Mniej więcej znam zasady działania broni palnej; wiem co nieco o sprężynach powrotnych, wykorzystaniu energii odrzutu czy gazów etc. Nie mam dzisiaj za bardzo czasu na wczytywanie się w internet, więc może ktoś z Was mi wyjaśni moje wątpliwości terminologiczne...
Przykładem zdanie z jakiegoś forum:
Trzeba wiedzieć, że każda samopowtarzalna broń automatyczna , czy to pistolet czy karabinek, z natury rzeczy jest samoczynna . Tyle tylko, że przez wprowadzenie dodatkowych mechanizmów blokujących (przerywacza) niejako "zmusza się" ją, aby strzelała ogniem pojedynczym.
Włóżcie mi łopatą do łba, o co mniej więcej chodzi z tymi określeniami, jak to się ma w relacji z ogniem pojedynczym i ciągłym i z "karabinem", "karabinem automatycznym/półautomatycznym", "pistoletem" itd.
Zmieniony przez - Landzio w dniu 2012-12-29 17:10:34
Broń samoczynna strzela wyłącznie serią, to jest; naciskasz spust i za pomocą mechanizmów o których wspomniałeś prowadzony jest ogień ciągły dopóki nie zwolnisz spustu.
Broń samopowtarzalna natomiast jest wyposażona w owy przerywacz, który powoduje przerwanie tej samoczynności po np. jednym wystrzale (jak w pistolecie) i aby ponownie oddać strzał konieczne jest zwolnienie i ponowne naciśnięcie spustu.
I to jest wszystko ogólnie broń automatyczna. Ludzie właśnie też błędnie myślą, że broń półautomatyczna to taka, która pozwala na strzelanie ogniem ciągłym jak i pojedyńczym (jak wiele karabinów szturmowych), a to błąd. To jest dalej broń automatyczna. Półautomatyczna będzie wtedy, gdy część cyklu strzału będzie sie odbywało poprzez ręczny (albo mechaniczny, ale zewnętrzny) załadunek, jak w czołgu np.
Jeśli chodzi o ten karabin, to autor tego zdania miał na myśli karabinek automatyczny jak sądze.