Witam. Na egz. wew. z j. polskiego wybrałem temat:
Problemy adaptacji filmowej. Przeanalizuj wybrany film i jego literacki pierwowzór; oceń adaptację.
Moje pytanie brzmi: mam porównać film z książką (różnice, etc), czy mam napisać jakie problemy wynikły przy kręceniu filmu? Nie chciałbym nie zdać z powodu pracy nie na temat, więc wolę się upewnić zanim zacznę pisać prezentację.
Zmieniony przez - wakovsky w dniu 2013-03-25 19:20:46
Porównać film i książkę i wykazać różnice, o ile takie będą, pomiędzy książkowym oryginałem a filmową adaptacją. Pod pojęciem "problemy adaptacji filmowej" kryją się nie trudności przy kręceniu samego filmu, a trudności z przekazaniem za pomocą środka, jakim jest film, treści książki. I na ten temat masz napisać - czy można lub nie, przenieść książkę na ekran zachowując przy tym wszystko to, co posiada, co autor chciał przekazać za pośrednictwem słowa i poprzeć to przykładami, opierając się na analizie porównawczej wybranej przez siebie książki i jej filmowej adaptacji.
Rada Jedenastu i Inso 2009
Zdecydowałem się na Foresta Gumpa. :) Uzasadnienie? Lubię tą pozycję i jest sporo różnic między książką i adaptacją. ;)Dodatkowo kilka informacji z "Słownika adaptacji filmowych" i kilka recenzji na podstawie, których będę tworzył ocenę adaptacji. Jeśli ktoś zna coś ciekawego jeszcze, to propozycje mile widziane. :)