FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 11366 razy ¬

ROZRYWKA | Budownictwo, remonty i majsterkowanie
Remont kuchni 
[powiadom znajomego]    
Autor "Remont kuchni"   

veradonna
 Wysłana - 16 kwiecień 2013 19:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Potrzebuję zabrać się za remont kuchni. Możecie mi coś doradzić?
Nie za bardzo wiem od czego zacząć. Jakie meble są dobre? Takie żeby posłużyły mi na lata, więc jakieś tam z marketu z promocji mnie nie interesują. Myślicie że da radę to samemu wszystko ogarnąć czy najlepiej brać kogoś kto wykona projekt?

INSOMNIA
 Wysłana - 16 kwiecień 2013 19:15      [zgłoszenie naruszenia]

Ile mb mebli i jaki budzet na nie?

Neptas
 Wysłana - 17 kwiecień 2013 00:33      [zgłoszenie naruszenia]

Również planuję remont kuchni w najbliższym czasie, zatem jestem "na bieżąco". U mnie kuchnia 3,5 na 3 metry mniej więcej, szafki na dłuższej ścianie. Szukałem mebli w różnych popularnych marketach i szczerze powiem, że tylko w Ikei znalazłem coś, co już w sklepie nie rozpada się w rękach i sprawia wrażenie solidnego Same szkielety, tj. szafka bez frontów i blatu to jakieś 80-100zł za sztukę o wymiarach (szerokość/głębokość/wysokość): 60cm/60cm/~70cm. Do tego dochodzą fronty (drzwi itd.) - tutaj już w zależności czego oczekujesz - mi wyszło ok. 700zł. Do tego uchwyty + nogi do szafek jakieś 200 zł. Dodatkowo jakieś prowadnice/szuflady - tego nie liczyłem w sumie, ale pewnie ze 200zł się uzbiera. No i blat: stosunkowo tanie znalazłem w Praktikerze: grubość 28mm, szerokość 60cm za 69,99zł/mb (oczywiście również są lepsze/ładniejsze i gorsze/brzydsze. Ja akurat upatrzyłem w takiej cenie). W moim konkretnym przypadku w 2 tys. meble powinny się zamknąć.

Co do projektu: co tu projektować? Zastanów się co jest Ci potrzebne w kuchni, weź miarkę w rękę i zobacz ile masz na to miejsca, a później wsiądź w samochód i pojeździj po sklepach meblowych/budowlanych w okolicy i rozeznaj się w ofertach

veradonna
 Wysłana - 17 kwiecień 2013 18:45      [zgłoszenie naruszenia]

A już kupiłeś te meble i teraz będziesz remontować? Z tego co piszesz cenowo wyszło to całkiem fajnie. Zastanawia mnie tylko właśnie jakoś takich mebli z ikei czy faktycznie są solidne i posłużą na lata.
Jeśli chodzi o wymiary to kuchnię mam sporą bo 12m/10m

Giddens
 Wysłana - 17 kwiecień 2013 18:54      [zgłoszenie naruszenia]

zreszta chvj za duzo wyszlo. w skrocie.

kuchnia 120m2

ikea ma meble i wmiare ok i bardzo nie ok.

Zmieniony przez - Giddens w dniu 2013-04-17 18:58:47

Już podałem imię Janusz
A turysta to mój zawód

rss20
 Wysłana - 17 kwiecień 2013 20:48      [zgłoszenie naruszenia]

ja yebie kolego gdzie ty taka kuchnie masz? wez zrob zdjecie bo jakos nie ogarniam we lbie jak moze wygladac kuchnia wielkosci czterech kawalerek

Neptas
 Wysłana - 18 kwiecień 2013 02:19      [zgłoszenie naruszenia]

kuchnię mam sporą bo 12m/10m

?? może to drugie to wysokość?

Mebli jeszcze nie kupiłem, bo nie mam ich gdzie trzymać na razie. Remont planuję na koniec maja/początek czerwca.
Tak jak pisałem: te z Ikei wydają mi się solidne, tj. "stelaże" (czyli ta rama szafki - nie wiem jak to się fachowo nazywa ) nie chwieją się pod własnym ciężarem jak ma to miejsce w przypadku mebli marketowych + wykonane są z 18mm płyty. Fronty natomiast pokryte są - moim zdaniem - wytrzymałą okleiną (znowu nie wiem jak to się nazywa, ale efekt jest jakby całe drzwiczki były laminowane, coś jak w meblach łazienkowych itd.), nie takim zwykłym papierowym gównem jak meble z lat 80-tych

Zmieniony przez - Neptas w dniu 2013-04-18 02:20:38

veradonna
 Wysłana - 18 kwiecień 2013 14:24      [zgłoszenie naruszenia]

Hahaha nieee, no mój błąd bo źle napisałam. Chodziło mi ze ona ma 10-12m2 ! :) ja dokladnie właśnie nie wiem bo to tak na oko powiedziałam. Muszę ją dokładnie wymierzyć.
Taa ja właśnie obecnie mam takie meble z lat 80-tych :P i dlatego chcę się tego szybko pozbyć.

kryptonimx
 Wysłana - 18 kwiecień 2013 14:45      [zgłoszenie naruszenia]

Ja robiłem kuchnie u nich [ital-pol.pl/]
Wcale nie wyszło mnie tak drogo jak myślałem na początku.
Komfort masz taki, że idziesz i mogą Ci zrobić wszystko od początku do końca. Zrobią projekt, coś fajnego Ci zaproponują. U mnie wymyślili bardzo fajne rozwiązania bo miałem mało miejsca w kuchni a oczywiście chciałem tam pomieścić jak najwięcej szafek, sprzętu itd.
Z końcowego efektu jestem bardzo zadowolony.

oliho
 Wysłana - 18 kwiecień 2013 15:27      [zgłoszenie naruszenia]

podepnę sie pod temat.
mnie też czeka niewielki remont w kuchni ,ale nie będzie to wymiana mebli ( tylko zawiasy bo są już wyrobione i drzwi od szafek nie domykają się ) tylko chcę na sufit który jest pod skosem nałożyć jakąś masę / tynk bo średnio mi się podoba malowanie go co 2 lata bo się robi taki poszarzały.

Co wybrać ? myslałem nad tynkiem mozaikowym z kabe , ale czy on się utrzyma na suficie ?
A może jakiś wapienny typu TADERAKT ?
Cięzko się to nakłada ?

Giddens
 Wysłana - 18 kwiecień 2013 15:53      [zgłoszenie naruszenia]

mozaike jak nie nakladales nigdy to nie polozysz bo trzeba miec reke zeby wygladzic ladnie i w sumie sredniawo wyglada, rozgladnij sie za baranem akryl/silikat. badz cos ozdobnego.

Już podałem imię Janusz
A turysta to mój zawód

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Remont kuchni

Strony: 1 2