Interesuje mnie orientacyjny koszt i rzeczy które muszę mieć do remontu podłogi w mieszkaniu, przemalowania ścian, wymiany drzwi wewnątrz.
1. Podłogi. Przyjmijmy, że podłoga będzie wymieniana na 50m^2. Orientacyjny koszt to ok 70zł za m^2 podłogi, co do tego muszę mieć ? Jakiś klej ? Przy 50m2 to jest 3500zł. Jeśli chodzi o narzędzia to nie ma problemu.
2. Farby do ścian - ile litrów będzie trzeba, czymś konkretnym się kierować, przyjmijmy że metraż mieszkania 55m^2 ?
3. Drzwi wewnętrzne z futryną do 800zł chyba się zamknę za sztukę, powiedzmy że 3 potrzeba więc 2400zł. Coś do tego trzeba ?
Zmieniony przez - AntyKebab w dniu 2013-05-31 11:28:32
1. zależy od rodzaju podłóg, policz jeszcze listwy przyścienne jeżeli myślisz o panelach.
2. Policz powierzchnię ścian a nie mieszkania, wybierz farbę, sprawdź na ile m^2 jest wiadro i sobie policzysz koszt farby. Do tego sprawdź stan ścian, bo może będzie trzeba unigruntem przejechać.
Trzeba sprawdzić czy ściany i sufity są proste, bo być może będzie trzeba tynkować, szpachlować, zacierać, gruntować, malować.
Lepiej jak są proste
2. Przyjmuje się, że 1 litr farby powinien wystarczyć na 10m^2 powierzchni.
3. Drzwi za 800zł. Konkretne będą!
Na pewno potrzebna będzie pianka montażowa i sylikon.
Miniaturowy trójkącik o łukowatej końcówce, na przykład gumowy, do modelowania sylikonu. Trochę wody z płynem do naczyń, którą trzeba delikatnie skrapiać sylikon przed modelowaniem
Zmieniony przez - Ventinari w dniu 2013-05-31 18:43:01
^ woreczek sniadaniowy, na palec, polizac, i tym wymodelowac silikon szybciej taniej ladniej. wczesniej obkleic tasma chociaz nie wiem po co silikon.
za 10tys zrobisz z palcem w tylku, jeszcze zostanie chociaz to zalezy - od tego czym to bedziesz robil (jest podloga za 15 i za 150 zl m2), i czy bedziesz robil sam.
pewnie raczej sam bo prace masz do wykonania banalne.
ale jak kto uważa
poza tym zraszacz by się przydał żeby sylikonu z palucha nie musiał zlizywać
drzwi za 800 zł z futryną to faktycznie już konkretne kupisz
listwy dosc drogie są
Jednego razu wstawialiśmy styropianowe listwy ( jakiś utwardzony ) i fajnie to wyglądało po przemalowaniuy z tym że to mieszkanie było w starym stylu i wszystko się zgrało ze sobą
CO do farby - przed malowaniem będziesz pewnie robił poprawki
Ja duluxem lateksowym u siebie malowałem i jest git
Choć lepsze, trwalsze są tikkurila , beckers
Pozdrawiam