Startuje z nauka tego pieknego jezyka od zera.Zastanawiam sie ile czasu trzeba codziennie poswiecic zeby z tego jakis certyfikat zrobic i opanowac z dobry skutkiem?
Głupie pytanie. Nie istnieje taki przelicznik. Wszystko zależy od parunastu czynników, m.in. tym czy masz dobrą pamięć, jak szybko załapiesz gramatykę, itd. Poza tym niektórzy mają problem z wymawianiem słów w obcym języku<problem z fonologią i fonetyką> i czasami to strasznie utrudnia naukę na tym stopniu mówionym. A do certyfikatu jest on potrzebny.
Nie znamy Cię, Twoich możliwości więc nikt Ci tu nie poda ile czasu musisz poświęcić na naukę. Mój sąsiad w rok zrobił dwa certyfikaty z angielskiego, a koleżanka do teraz<a uczy się niemieckiego już z 6 lat> nie może zdać ZD<już enty raz podchodzi>.
Rada Jedenastu i Inso 2009
Napisałem, że nikt nie poda czasu, a Vidal podał
Bo to jest bardzo indywidualna sprawa, ale wiem jaką znajomość rosyjskiego mają ludzie po 2-3 latach nauki, w momencie gdy zaczynali od zera czyli od alfabetu. Oczywiście nauczanie na poziomie akademickim, a nie jakiś badziewny system jak w LO czy może nawet podstawówce.
Poza tym napisałem, że można, a nie, że się nauczysz. Jak dla mnie, to różnica
Zmieniony przez - VidaL w dniu 2007-11-13 20:19:52
Vidal-dla mnie też-dlatego "" dałem na końcu zdania
Renika-powodzenia