Witam, kilka tygodni temu zabra³em siê za samodzieln± naukê Rosyjskiego.
Zakupi³em ksi±¿kê i przyznaje, ¿e od razu poleg³em...na alfabecie.
Wymowê szybko za³apa³em, za to pisownia liter, dramat.
Kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenia z nauk± Rosyjskiego?
Jak do tego podej¶æ? Jak najwiêcej czytaæ? Jak widaæ wykucie siê alfabetu tak± prost± spraw± nie jest.
Wykuc alfabet to po prostu musisz. A pozniej to pojdzie juz latwiej, bo ostatecznie to wiekszosc wyrazow tak sie czyta, jak sie pisze.
Sam pamietam, ze jak zaczynalem, to chcialem zapisywac rosyjskie slowa polska pisownia. Ale nie zdalo to egzaminu. A jak juz zapamietalem alfabet, to z gorki.
Alfabet to kwestia jednego dnia. ¦miesz± mnie wypowiedzi ludzi, którzy uwa¿aj±, ¿e po "wykuciu alfabetu" bêdzie ju¿ z górki we¼ sobie na pocz±tku parê lekcji u kogo¶ po filologii, niech wyt³umaczy Ci podstawy, zrobi alfabet i podstawy fonetyki. Potem czytaj, s³uchaj, pisz, ucz siê s³ówek.
Akurat w moim przypadku, to bylo z gorki. Po prostu nie znajac alfabetu nic nie moglem przeczytac. Nawet najprostrzego zdania. Inni czlonkowie rodziny znali rosyjski i nawet jak cos mi napisali, to po prostu nie moglem tego ruszyc. Ale calkowicie zgadzam sie w Toba w w/w kwestiach.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2014-12-26 18:10:12
Wybacz, ale jako¶ nie mogê uwierzyæ, ¿e trudniejsz± wymowê ogarn±³e¶ szybciej ni¿ ³opatologiczne wykucie alfabetu. Mam niestety wra¿enie, ¿e tylko ci siê wydaje, ¿e wymowê za³apa³e¶ (jak tam z miêkkim szcz, akanniam, konstrukcjami intonacyjnymi itd?).
Radzi³bym wzi±æ u kogo¶ lekcje/zapisaæ siê na kurs. Sam nauczysz siê najwy¿ej biernej znajomo¶ci jêzyka.
Boze, "z gorki" nie znaczy szybciej, czy tez od razu. Po prostu z gorki jest latwiej niz pod gorke. I to mialem na mysli. Pozniej juz poszlo latwiej, ale i tak byly to dlugie lata. Mimo, ze moja pierwsza dziewczyna byla rodzona rosjanka. Tak, ze konwersacje mialem na najwyzszym poziomie. I w naprawde duzych ilosciach.
Moj± wypowied¼ kierowa³em do autora tematu. A z tob± zbys zgadzam siê ca³kowicie. Wykucie alfabetu to absolutna podstawa. Moim zdaniem wymowy rosyjskiej nie da siê nauczyæ z ksi±¿ki/jutuba(je¶li nie masz nadzwyczajnego talentu), bo musisz mieæ kogo¶ kto poprawi b³êdy. Dlatego autorowi polecam kurs. Mo¿na te¿ spróbowaæ znale¼æ na najbli¿szym wydziale filologicznym pierwszorocznych studentów przyjezdnych, którzy czasem og³aszaj± siê z ofertami typu "rosyjski za polski", ale tam bywa du¿a konkurencja w postaci innych studentów.
Zmieniony przez - bapmek w dniu 2014-12-28 10:17:33
Raczej przelotem, w ¶wiêta sobie o forum przypomnia³am, ale za pó¼no na ¶wi±teczn± sogarniê
za bardzo zaabsorbowana jestem na co dzieñ