| Autor |
"Służba," |
|
|
Oski_m
|
|
Wysłana - 11 luty 2010 09:32 | zgłoś naruszenie regulaminu
Macie na chacie służbę(kucharki, sprzątaczki, ogrodników itp)? Albo raczej wasi znajomi czy rodzice? Jeśli tak to co kierowało waszym wyborem konkretnej osoby na np. kamerdynera?
 |
|
|
|
shnosnas
|
|
chyba złe forum wybrałeś kolego.
|
|
|
fellowes
|
|
Kvrwa to ja się zastanawiam jak grubą warstwą masła posmarować kanapki (o ile w ogóle jest masło) a ty takie pytania zadajesz. |
 |
|
|
|
Termitek
|
|
Little boy
|
|
No generalnie sprawa jest taka ze brac tylko z polecenia. Ja przez ostatnie 3 lata mialem 2 osoby jedna mnie okradla a druga miala problem ze Angel jaj napisala co ma zrobic w ciagu dnia.
Trzeba byc wyczulonym czy przypadkiem sie nie o******laja, bo bywalo za kobita mi chate 12h sprzatala w miedzyczasie non stop pijac herbatke i opitalajac lodowke. A u mnie zrobienie generalnych porzadkow to trwa maks 5h. Wazne aby brac kogos kto juz sprzata u znajomych no i dobrze placic ja place ok 12zlh.
Co do ogrodnika to warto kontrolowac na biezaco to co robi i czy pojawia sie w wyznaczonym terminie. Placa to jest za wykonanie uslugi zakladam stawke 10zl za 100m2 normalnego ogrodu. Jakies wieksze zlecenia to wtedy wiadomo placa wieksza,
Gotowac u mnie nikt jeszcze nie gotowal wiec ci nie powiem
|
|
Wojtkuuu
|
|
to juz znamy motywacje Angel
|
|
Termitek
|
|
Little boy
|
|
Jaka niby motywacje?
|
|
mich4s
|
|
Co do sprzątaczek to tak jak Termitek, najlepiej brać z polecenia bo różnie może się trafić. Moi rodzice płacą ok 70-80 zł za dom, a to jest powiedzmy 7-8h pracy, ale tylko sprząta.
Jeszcze raz na tydzień/dwa przychodzi kobita do prasowania, przychodzi tutaj już z 15 lat i ciężko będzie ją zastąpić ale też dostaje ok 13 zł/h
Do mojej dziewczyny przychodzi kobieta to sprząta i prasuje wszystko co akurat jest. Stawka też około 12zł/h.
|
 |
|
|
|
Oski_m
|
|
A jacy ludzie się bardziej przykładają biali czy czarni?
|
|
Termitek
|
|
Little boy
|
|
nie wiem, nie polecam jednak ukrainek czy wietnamek
|
|
mich4s
|
|
A u mnie pracowała Ukrainka i było ok, u dziewczyny też sprząta kobitka z Ukraina i tez nie narzekają |
 |
|
|
|
shnosnas
|
|
ale kolega pytał o murzynów. sprzątają tacy u was?
|