Autor |
"SImon Mol - sądowy epilog" |
|
Klejcun
|
Win Dizel
|
|
glowny argument tych kobiet, ktore zarazil to "bo on byl taki mily".
|
|
mlkv
|
|
Miło widzieć że dyskusja się rozwija.
Pomijając aspekt seksualny, podkreślmy jedną rzecz.
On był badany na hiv przy złożeniu podania o azyl. Wirusa stwierdzono. Nikogo nie powiadomiono.
Gazeta Rzeczpospolita bez szczególnego trudu wykazała że życiorys simona m. na podstawie którego przyznano mu status uchodźcy to stek bajek, pobożnych życzeń, bezczelnych kłamstw i bzdur. Wystarczyło umieć mówić po angielsku i zadzwonić do jednej redakcji dla której rzekomo pisał w Afryce - sprawa od razu się wydała, nikt go tam specjalnie nie krył. Ot gostek spał tam na podłodze i robił za gońca za jakieś marne grosze.
Tymczasem kolo przyjechał do nas, opowiedział naszym urzędasom tanią bajeczkę, został PRZEBADANY NA OBECNOŚĆ HIV I WYKRYTO U NIEGO WIRUSA, poprosił o azyl i go dostał.
Czyli, reasumując, każdy obywatel Polski ma się składać na leczenie każdego bambusa który dotrze do naszej granicy i skłamie że jest uchodźcą?
Sorry, nie jestem jakimś nopowcem, jednym z Moich lepszych znajomych ze studiów jest obecny wice-wice-wice minister ( ch. go tam wie ) Angoli od telekomunikacji, ale coś tu jest mocno nie tak.
Bo tej bajeczki simona mola nikt najwyraźniej nie weryfikował, więc status uchodźcy przyznano mu na podstawie jego własnych kłamstw.
Zaraz pół afryki się do nas zjedzie - azyl za bóg zapłać, leczenie od państwa ( czytaj nas ) a kvrewki za darmo.
System zawiódł maksymalnie.
 |
|
|
D_A_W
|
|
Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu ale wydaje mi się że prokurator nie ma w tej sprawie tak różowo - żeby doprowadzić do skazania Mola będzie musiał udowodnić związek przyczynowy pomiędzy faktem że mol uprawiał sex z tymi kobietami a zarażeniem się przez nie wirusem hiv. Bo mimo że to mało prawdopodobne to te laski, skoro z nich takie puszczalskie, mogły zarazić się od kogoś innego a teraz zwalają wszystko na czarnoskórego.
No chyba że na obecnym etapie medycyna potrafi w 100% stwierdzić od kogo dana osoba się zaraziła np. po budowie wirusa to wtedy Mol sie nie wywinie
Zmieniony przez - D_A_W w dniu 2008-07-21 20:16:58 |
 |
|
|
mlkv
|
|
Prokurator w tej sprawie będzie miał z górki.
Opinia publiczna już skvrwysyna skazała, ile by prokurator nie chciał tyle dostanie.
Co akurat w tym przypadku jest jak najbardziej uzasadnione.
 |
|
|
szczypek90
|
|
pozatym jest to afrykanska odmiana wirusa (za gazeta wyborcza) wiec jak myslisz, z iloma afrykanczykami te kobiety mogly uprawiac seks?
ta sama odmiana wirusa, niespotykana w Polsce, prokurator ma z górki. teraz kwestia jest tylko wysokosc kary
|
ManfredBan
|
|
tak mi przyszlo do glowy ze nawet te 10 lat to dla simona dozywocie. duzo dluzej on z tym hivem nie ma raczej szansy pozyc.
a taki uchodzca to dostaje leczenie za darmoche? niech sam skvrwysyn placi, leki na hiva nie sa tanie!
Zmieniony przez - ManfredBan w dniu 2008-07-21 20:32:09
|
D_A_W
|
|
Opinia publiczna ma akurat gówno go gadania - przynajmniej w kontekście skazywania ludzi. Mało jest przypadków w których opinia publiczna wydawała wyroki a sąd i tak się tym nie kierował orzekając niejako wbrew opinii? Mogę tylko przypomnieć domniemanego zabójce lekarza Mirosława G. po tym jak Ziobro oświadczy że jest mordercą to publika chciała mu łepek ukręcić. Poza tym - sprawa tych ludzi z wioski którzy dokonali samosądu opinia publiczna zrobiła z nich bohaterów a sąd ich skazał. Moim prywatnym zdaniem sądy powinny mieć głęboko w dupie co na dany temat myśli opinia publiczna. Tym bardziej że ludzie wierzą w to co chcą wierzyć. amen |
 |
|
|
mlkv
|
|
"a taki uchodzca to dostaje leczenie za darmoche? niech sam skvrwysyn placi, leki na hiva nie sa tanie!" - nie chce Mi się sprawdzać relewantnych przepisów, ale jestem pewien że opieka zdrowotna także wchodzi w skład "pakietu" dla uchodźców - czyli jest darmowa w takim zakresie jak dla każdego Polaka.
Edit: Daw, uwierz Mi jako prawnikowi - w takich sprawach opinia publiczna i gazety mają cholernie dużo do gadania. A "niezawisłość" sędziów to fikcja, zresztą różne grzechy oni sami często mają na sumieniu.
Zmieniony przez - mlkv w dniu 2008-07-21 20:36:45
 |
|
|
D_A_W
|
|
mlkv: nie muszę dawać wiary bo wiem że akurat masz rację. Tez jestem prawnikiem i w dodatku praktykiem (choć teraz mam małą przerwe) i weim jak pewne sprawy załatwiane są w kuluarach na linii np sąd - prokurator, czy prokurator - obrońca. ten mój post to raczej postulat wskazujący jak powinno być. Niestety nie urodziłem się wczoraj i wiem "co w trawie piszczy". Ale sam musisz przyznać, że z prawniczego punku widzenia ta sprawa nie jest wcale tak oczywista.
Zmieniony przez - D_A_W w dniu 2008-07-21 20:47:46 |
 |
|
|
ManfredBan
|
|
nie chce Mi się sprawdzać relewantnych przepisów, ale jestem pewien że opieka zdrowotna także wchodzi w skład "pakietu" dla uchodźców - czyli jest darmowa w takim zakresie jak dla każdego Polaka.
tylko kazdy polak chyba ma leczenie za darmo jezeli jest ubezpieczony w zusie a jak jest np. niezarejestrowanym bezrobotnym i skladki nie placi to musi zaplacic za leczenie pomimo posiadania obywatelstwa polskiego. chodzi mi o to czy wszyscy uchodzcy maja ubezpieczenie gratis czy tylko ci co pracuja i placa skladke.