FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 6491 razy ¬

ROZRYWKA | Budownictwo, remonty i majsterkowanie
SUfit podwieszany poddasze, do czego przykręcić, belka czy deska?  
[powiadom znajomego]    
Autor "SUfit podwieszany poddasze, do czego przykręcić, belka czy deska? "   

Heinek
 Wysłana - 5 sierpień 2016 22:15        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Mam problem, chce zrobić pomieszczenie na poddaszu z sufitem podwieszanym, tylko przerwa między dachem a sufitem jest dość duża i zastanawiam się do czego przymocować zawiesia. Myślałem żeby tam gdzie jest zielona krecha dać belki jak na strop i do tego mocować sufit, ale majster mi mówi że wystarczą deski na sztorc, bo po tym się nie będzie chodzić.
Nie jestem pewny czy deski się nie pokręcą i spierdzielą regipsy, parę osób ogarnia tu temat to może ktoś coś doradzi.

bread
CHAM I KUTAS
 Wysłana - 6 sierpień 2016 21:18      [zgłoszenie naruszenia]

Proponuję nie kombinować z deskami tylko zastosować profile blaszane typowe do płyt gk.

ŚMIERĆ FRAJEROM!

Specjalista -

Heinek
 Wysłana - 7 sierpień 2016 00:06      [zgłoszenie naruszenia]

Wiedziałem że mój rysunek trochę nieczytelny . Profile ofc będą ruszt podwójny, tylko przerwa między dachem, a stropem jest za duża i nie ma do czego przymocować zawiesi czy tam wieszaków.

Kwestia jest taka czy przykręcić deski calowe (tam gdzie zielona linia), których mam niemały zapas, czy kupić jętki czy coś w ten deseń, odległość to jakieś 2,5 m

*brązowe to belki

Zmieniony przez - Heinek w dniu 2016-08-07 00:08:34

T_E_O
 Wysłana - 7 sierpień 2016 11:17      [zgłoszenie naruszenia]

Jak dobrze rozumiem to Bread ma właśnie na myśli to żeby zamiast desek czy kantówek dać tam profile od montażu płyt gipsowo kartonowych, oczywiście można tak zrobić i nie będzie to niezgodnie ze sztuką. Moje pytanie, jaka jest powierzchnia jest tego sufitu, który będzie podwieszony? Chodzi głównie o to aby to wszystko nie miało tendencji do obwisania i pękania.

Zmieniony przez - T_E_O w dniu 2016-08-07 11:20:49

Heinek
 Wysłana - 7 sierpień 2016 12:16      [zgłoszenie naruszenia]

[imgur.com/a/k2h8b]

Źle to wszystko tłumaczę, może zdjęcie mi pomoże. Sufit będzie miał jakoś 3x4m, powierzchnia będzie przechodzić pod tą grubą belką o jakieś 80 cm (czerwona kreska).

Chodziło mi o to czy w miejscu gdzie leży profil mocować belki (deski) i do nich kręcić stelaż?
Ew. może wystarczą długie zawiesia i mocować do konstrukcji dachu?

Zmieniony przez - Heinek w dniu 2016-08-07 12:17:27

T_E_O
 Wysłana - 7 sierpień 2016 21:51      [zgłoszenie naruszenia]

Długie zawiesia mogą być, ale weź pod uwagę to, że dach pracuje a jeszcze na jakimś starszym domu to może być różnie. Ja bym w miejsce tego profilu rzucił kantówki 80x80 mm co 50 cm i to powinno w zupełności wystarczyć. Majster też Ci źle nie radzi deska ustawiona "na kant" przenosi większe obciążenia niż kantówka, a jak jest dobrze wyschnięta i nie ma do niej dostępu wilgoć,to spokojna głowa nic nie powykręca.

Heinek
 Wysłana - 8 sierpień 2016 11:10      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, to właśnie dylemat bo kantówki muszę kupić a deski podłogowe mam w sporym zapasie. Ew. faktycznie te zawiesia do krokwi, sufit mały to nie powinno nic się dziać.

Jeszcze ze dwa tygodnie mam do namysłu bo najpierw musze ogarnąć tam syf, później instalacje prąd, grzanie, woda bo to kuchnia ma być.

T_E_O
 Wysłana - 8 sierpień 2016 11:47      [zgłoszenie naruszenia]

To dawaj deski i będzie ok.

bread
CHAM I KUTAS
 Wysłana - 8 sierpień 2016 12:42      [zgłoszenie naruszenia]

T_E_O dobrze prawi.

ŚMIERĆ FRAJEROM!

Specjalista -

Heinek
 Wysłana - 9 sierpień 2016 11:44       [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuje panowie, regipsy ogarniam ale więźba i poddasze to nie moja bajka.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

SUfit podwieszany poddasze, do czego przykręcić, belka czy deska?