Autor |
"Serwis klimatyzacji " |
|
Thomy20
|
|
Spali więcej bo większy silnik 2.2
|
Neptas
|
|
Nie bo moc większa i mniejsze obciążenie przy takiej samej masie i prędkości. |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
Idąc twoim tokiem myślenia BMW 5 litrowym silnikiem przy 100km/h spali 2 litry na setkę bo dla niego to żadne obciążenie
|
Neptas
|
|
To nie jest mój tok myślenia, ośle, tylko elementarne prawa fizyki.
Nie wiem jak jest w BMW konkretnie, ale np. Lexus z 5-cio litrowym V8 pali w trasie przy tempomacie ustawionym na 100 km/h około 8,5 - 9 litrów. Oczywiście automat.
Zmieniony przez - Neptas w dniu 2016-05-04 12:23:56 |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
A litrowa yariska przy 100km/h spali 3-4 litry
|
Neptas
|
|
Według testów raczej 4,5 - 5 litrów na 100 km.
I co? |
Znawca -
 |
|
|
Thomy20
|
|
No i mało generalnie om większy silnik to więcej pali bo większy silnik stawia większe opory a i napędzić więcej cylindrów trzeba więcej paliwa dlatego stosuje się downsizing czyli małe pojemności np. 1.2. 1.4 silniki 3 cylindrowe po to żeby mniej paliły
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2016-05-04 16:25:03
|
Psycho93M
|
|
w Toledo mam 1.6 105km, ale wolałbym 1.8, większy silnik ma mniejsze obroty przy tej samej prędkości
moje Toledo przy 90-100km/h ma sporo powyżej 2tys obrotów, przy 150km/h podejrzewam, że byłby wir w baku
te 1.6 do Golfa albo Leona może ok, ale Toledo jest ze 100kg cięższe i już nie jest tak dobrze
Zmieniony przez - Psycho93M w dniu 2016-05-04 17:08:42
|
Thomy20
|
|
A po co ten cały downsizing? Myślisz że zamiast montować coraz mniejsze silniki np. 1.0 czy 1.2 zamontować silniki 5.0 V12 wtedy jadąc 100km/h silnik będzie mało obciążony i mało spali tak? a może zamontować silnik od czołgu wtedy spali pół litra na 100km bo jadąc 100km/h silnik będzie chodził na wolnych obrotach praktycznie bez obciążenia.
|
Neptas
|
|
|