FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 11099 razy ¬

ROZRYWKA | Motoryzacja
Serwis klimatyzacji  
[powiadom znajomego]    
Autor "Serwis klimatyzacji "   

Thomy20
 Wysłana - 29 październik 2015 21:12        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Co roku trzeba jeździć na serwis klimatyzacji żeby dobić czynnik chłodniczy R134a bo ponoć wycieka przez uszczelnienia. Czy mierząc ciśnienie czynnika możemy stwierdzić kiedy jest potrzeba dobicia klimatyzacji? Bo jeżeli jest czynnik to bez sensu jechać na dobijanie i płacić niepotrzebnie 100zł

Auto z silnikiem diesla a kierowca pizda

Tessu
DZIADEK
 Wysłana - 29 październik 2015 21:16      [zgłoszenie naruszenia]

Ja z żadnym autem nie jeździłem co roku.

Kiss French, Wear Italian, Drive German

Znawca -

Neptas
 Wysłana - 30 październik 2015 08:01      [zgłoszenie naruszenia]

J/w

Czy mierząc ciśnienie czynnika możemy stwierdzić kiedy jest potrzeba dobicia klimatyzacji?

W sumie to auto robi to za Ciebie - przy za małym ciśnieniu w układzie klima nie powinna się włączyć

Znawca -

CBR600
 Wysłana - 30 październik 2015 12:24      [zgłoszenie naruszenia]

Przecieki z klimatyzacji sa ciezkie do usuwania, bo uklad jest rozbudowany. Wraz z czynnikiem wpompowuje sie srodek do wykrywania nieszczelnosci, ktory swieci w uv.

Jest tez srodek ktory likwiduje male nieszczelnosci. Pomiar cisnienia pozwoli sprawdzic cisnienie przed i za sprezarka ale ubytek czynnika to nie jedyny powod zmian cisnienia w ukladzie.

Coroczne uzupelnianie czynnika to za czesto.

Zmieniony przez - CBR600 w dniu 2015-10-30 12:24:36

adamg-85
 Wysłana - 30 październik 2015 15:11      [zgłoszenie naruszenia]

a druga sprawa,nie spotkałem się jeszcze ze stałą ceną za dobicie klimy. Z reguły płaci się za 100g czynnika i w zależności ile Ci wejdzie ,tyle płacisz.

Thomy20
 Wysłana - 30 październik 2015 21:11      [zgłoszenie naruszenia]

No dobra ale co roku coś ucieka środka chłodniczego, mierząc ciśnienie jesteśmy w stanie stwierdzić ile środka już uciekło bo jeżeli środek jest to bez sensu dobijać klimę nawet po 3 latach.

CBR600
 Wysłana - 1 listopad 2015 22:26      [zgłoszenie naruszenia]

Pomiar cisnienia nie okresli jednoznacznie, ze czynnika jest za malo.

Zaolejony czynnik ma nizsze cisnienie wrzenia. Spada cisnienie ssania i sprezarka ma nizsza sprawnosc.

Zapowietrzona instalacja powoduje wzrost cisnienia skraplania, co pogarsza wymiane ciepla.

Nieprawidlowe cisnienie ssania i tloczenia bedzie wystepowac gdy zawor rozprezny nie dziala prawidlowo, chlodzenie skraplacza jest niewystarczajace, uklad jest zapowietrzony albo brudny.

Caly czas czynnika moze byc prawidlowa ilosc ale uklad nie bedzie dzialal prawidlowo

Thomy20
 Wysłana - 6 grudzień 2015 10:47      [zgłoszenie naruszenia]

Więc mierzysz temperaturę na wylocie z kratek i widzisz czy dobrze pokazuje.

Thomy20
 Wysłana - 22 kwiecień 2016 00:59      [zgłoszenie naruszenia]

Mierzysz ciśnienie spoczynkowe, kiedy sprężarka nie pracuje R134a jest w fazie lotnej a jeśli jest gazem to przy stałej temperaturze odniesienia ilość czynnika jest wprost proporcjonalna do ciśnienia w układzie i w ten właśnie sposób jesteśmy w stanie zmierzyć ilość czynnika

Thomy20
 Wysłana - 1 maj 2016 08:57      [zgłoszenie naruszenia]

Takich mamy fachowców na forum umią się tylko wyśmiewać z innych a nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie.

matand
 Wysłana - 1 maj 2016 10:19      [zgłoszenie naruszenia]

A po co mam se du*pe pierdołami zawracać. Odczuwalnie widze że klima działa to jest ok. Widze wyraźnie że nie daje rady to jade na serwis.
Lata mi to coroczne odgrzybianie czy coś. Równie dobrze można by ludziom wmówić że owa czynność powinna być wykonywana co 15 miesięcy...
Jak ludzie jeżdżą ciężarówkami Jak kierowca robi 600km dziennie to w mniej jak miesiąc zrobi tyle co ja w rok i co- ma 10 razy w roku jeździć na serwis klimy?

Zmieniony przez - matand w dniu 2016-05-01 10:19:54

Gdy puścisz 3-4 utworki nieznane, ludzie uciekają na małą salę...
wszyscy mówia nie nie, ja nie słucham disco-polo,
a znają słowa. Ja sie pytam skąd?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 5 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Serwis klimatyzacji

Strony: 1 2 3 4 5