Autor |
"Soczewki kontaktowe" |
|
GRN
|
|
|
|
hulk997
|
|
|
|
szatek1
|
|
powiedziała mi okulistka że lepiej żebym nie nosił bo mam małą wadę wzroku (-1,5L i -1,0P) Ze oczy mi się przyzwyczają i mi sie wada pogorszy. Ehhhhhh qrwa maaaaaaaaaać i matka nie kupi :/:/:/:/ :[
You've got to hear the masses sing with pride |
 |
|
|
GRN
|
|
|
|
ttadekk
|
|
|
|
GRN
|
|
|
|
yoko44
|
|
Orjentuje sie ktoś jak sie ma wade złożoną krutkowzroczność + astygmatyzm to jaki jest koszt soczewek bo nie są one raczej łatwo dostępne i jescze lewe oczo inaczej niż prawe.
II: ile kosztuje taka operacja wzoroku i w jakim wieku można ją zrobić?
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam |
 |
|
|
JoyJoy
|
|
Wtedy musisz nabyć szkła toryczne. Kupuje się je na zamówienie i od razu 6 sztuk. Koszt w granicach 400zł plus dostajesz pare bezpłatnych jako próbne. Ja takowe zakupiłam, jednak widziałam rozmazany obraz. Niestety okulista nie potrafił mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje.
Szkła toryczne są wymierzone równo na oko, więc jeśli na przykład oko Ci schodzi ciut w jakimś kierunku chociażby z przemęczenia to toryczne się nie będą nadawać. Podobno w moim przypadku tak jest.
Cóż moje szkła toryczne czyli razem 7 sztuk leżą nieużywane, a ja nosze zwykłe. Rewelacja to to nie jest, no ale daje rade gdy ma się astygmatyzm.
Operacja ponoć koło 1000zł, ale trzeba mieć koło 20 lat, kiedy wada się unormuje. Mi jak na razie cały czas się pogłębia, za dużo książek.
Pozdrawiam. |
 |
|
|
terezka
|
|
21 lat i 5 tys. kosztuje
|
GRN
|
|
Z tym wiekiem to osobna sprawa każdego organizmu.
Przedewszystkim musisz znaleźć klinkę, tam się wszystkiego dowiesz.
Pamiętaj, że skutki takiej operacji są nieodwracalne.
|