Z czytania ze zrozumieniem poszło mi całkiem dobrze
gorzej z pisaniem
Posłucham sie twojej rady i mam nadzieje że nie bede załował
Nie zgodzę się z tym, no chyba że mówimy o kupowaniu w salonach optycznych, gdzie narzucają kilkukrotną marżę... Ja zamawiam z allegro, u zaufanego sprzedawcy, soczewki jak najbardziej oryginalne, z długim terminem ważności etc. Wychodzi to mniej więcej tak, że np. miesięczny koszt B&L Comfort to 15 zł.
z kwartalnych to nosilam tylko baush &lomb()policz od otwarcia i po 3 misiecach ponos jeszcze dopóki oko nie zacznie szczypac
Nie wiem, czy wszyscy wiedzą, ale za granicą wspomniane soczewki(Optima FW a teraz Soflens 38) sprzedaje się jako miesięczne! U nas są dpouszczone jako kwartalne dziwne, prawda?
Soflens 38 contacts are generally prescribed for replacement every 2-4 weeks .
[http://www.aclens.com/displaylens.asp?LensID=47]
ja np mam napisane monthly czy tam 1 month. etc. wiec na jakiej zasadzie u nas sprzedaja miesieczne jako kwartalne?
a faktycznie.
no nie wiem ja nie kupuje akurat B&L
Zmieniony przez - KokoWKS w dniu 2008-02-09 01:04:38
i
Gaea od kogo kupujesz na allegro?
Dopuszczane tzn., że sprzedawane są w Polsce jako kwartalne. Chociażby już z wypowiedzi butt3rfly Poszukaj w internetowych sklepach optycznych, na allegro czy też u zwykłego optyka, wszędzie figurują jak kwartalne.
generalnie i tak bedziesz pewno zmienial kilka razy az znajdziesz te ktore ci ebda najbardizje odpowiadaly
soczewki roznia sie oprocz parametrow technicznych typu wymiary etc. przepuszczalnsocia tlenu, uwodnieniem i materialem z ktorego sa wykonane.
zalezy tez jak dlugi czas dziennie masz zamiar smigac w soczekwach
w innych smialo moglam przechodzic caly dzien a w tych?
po 9 godzinach juz mnie oko szczypie.
Ja z kolei mogę polecić Ciba Vision Focus Night & Day , jestem na etapie "testowania" soczewek, ale te były jak najbardziej ok Ww. i jeszcze O2Optix Ciby to "najzdrowsze" soczewki dostępne w Polsce Sylikonowo-hydrożelowe(udowodniono, że są lepsze dla oka niż hydrożele) oraz duża przepuszczalność tlenu. Niestety to nie tani interes(N&D) przynajmniej jak dla mnie na razie i pewnie z tego powodu w najbliższym czasie do nich nie wrócę. N&D nosiłam w trybie dziennym, tak po 16 godz
I jak widać dopasowanie odpowiednich soczewek to indywidualna sprawa, jedni będą zachwalać inni besztać więc pozostaje tylko próbować próbować i próbować aby znaleźć najlepsze dla siebie Obecnie mam Soflens 59, za miesiąc zamierzam wypróbować Johnson&Johnson Acuvue
Zmieniony przez - gaea w dniu 2008-02-09 11:08:29