ja te CIBY mialem nie raz na imprezie zalozone i potem spalem w nich w nocy, ale rano z oczami bylo wszytsko w porzadku, jedynie przez pierwsze kilkanascie minut lekka mgla na soczekach, potem sie unormowało.
Np. te, które aktualnie używam(Soflens 59) mają zakres produkcji od +6.00 do -9.00, tak samo jak PureVision. Z kolei J&J Acuvue OASYS od -12.00 do +8.00
mimo wszystko sciagam je zawsze na noc
niech sobie oko w nocy odpocznie
Jak już pisałam, gdy miałam N&D Ciby to też ja ściągałam na noc. Nie widzę problemu by rano założyć a wieczorem ściągnąć soczewki, zajmuje to mniej niż min, a oko ma komfort w czasie nocy
mam takie pytanko: czy jesli bylem u okulisty pod katem dobrania okularow i okreslil mi moja wade to czy moge sobie kupic soczewki teraz na taka sama wade? czy potrzebna jest ponowna wizyta pod względem dobrania soczewek? troche zakrecilem ale mam nadzieje ze zrozumiecie
Podobno trzeba nosić soczewki o mniejszej mocy niż okulary, ale ja tam nosze o takiej samejNawet był kiedyś w Internecie jakiś przelicznik( o ile dobrze pamiętam)
mam takie pytanko: czy jesli bylem u okulisty pod katem dobrania okularow i okreslil mi moja wade to czy moge sobie kupic soczewki teraz na taka sama wade? czy potrzebna jest ponowna wizyta pod względem dobrania soczewek? troche zakrecilem ale mam nadzieje ze zrozumieci
Wystarczy poszukać moja wypowiedź sprzed kilku stron
"Osoby dotychczas noszące okulary o mocy powyżej ą 4,0 D (dioptrie) zwykle potrzebują soczewek kontaktowych o nieco innej mocy. Różnica ta wynika z różnicy odległości między okiem a okularami, któraz zwykle wynosi od 10 do 16 mm w porównaniu do odległości między okiem a soczewką kontaktową wynoszącej 0 mm. W związku z tym osoby nadwzroczne potrzebują soczewek kontaktowych o mocy wyższej niż w okularach, a osoby krótkowzroczne soczewek o mocy niższej niż w okularach."
A tu masz tabelę przeliczeń mocy soczewek okularowych i kontaktowych, ale nie należy jej traktować jak wyrocznię bo zależy także od indywiduaclych cech danej osoby/wady
[oculus.ovh.org/okulary_kontakt.htm]
okulista musi Ci dobrać średnice i promień krzywicy soczewki . Chyba ze kupisz wszystkie dostepne mozliwosci rozmiarowe i dopasujesz sam .
I fragment kolejnej:
Jaką masz wadę? A z "nauką" wyjmowania i zakładania to wcale tak trudno nie jest Można to śmiało opanować bez pomocy specjalisty, wystarczy mieć troche cierpliwości i poszukać na googlach o co w tym chodzi. Pierwszą pare zakładałam ok 7-10 min ale to tylko dlatego, że wydawało mi się, że przerwę soczewkę. Teraz już wiem, że nie jest ona taka "delikatna" na jaką wygląda nie da sie odrazu allegro?
Uważam, że sie da Jeśli już masz określoną wadę możesz zamówić np. tylko 2 sztuki soczewek tak "na próbę" i zobaczyć czy Ci odpowiadają. Co do średnicy soczewki i promienia krzywizny: Najpierw miałam 13,8mm(średnica) teraz mam 14,2mm i szczerze to na oku nie czuję różnicy BC standardowe 8,6, poza tym soczewki hydrożelowe są tak elastyczne, że w miarę potrzeb dopasują sie do oka.
Zmieniony przez - gaea w dniu 2008-02-16 12:44:19
1 sztuka jednej soczewki miesięcznej moze wynieść ttylko 11 zł , a innej dwytygodniowej 15 zł ;] wszystko zależy od firmy w jakiej kupujesz soczewki . Wiadomo ze te drozsze są bardziej komfortowe i lepsze dla oka . Płyn 500 ml mozesz nawet okazyjnie kupić za nie całe 20 zł . Jak bedziesz chciał bardzo zaoszczędzić to kupisz szkła za 22 zł na 3 miechy i płyn 500 ml na 4 miesiące za 20 zł + 10 zł przesyłki = 50 zł / 3 = 16 zł miesięcznie . Chyba jest to minimalny koszt jezeli chcesz nosić soczewki . Jezeli zależy Ci na komforcie i zdrowiu oka to nawet ponad 50 zł na miesiąc będziesz musiał zainwestować
leży Ci na komforcie i zdrowiu oka to nawet ponad 50 zł na miesiąc będziesz musiał zainwestować
No nie przesadzajmy. Pudełko B&L Soflens 59(soczewki miesięczne) to koszt +/- 46zł(na allegro od zaufanych sprzedawców ) czyli to 3 pary- 3 miesiące wychodzi 15zł/miesiąc + płyn np opti-free(260ml- 25zł) lub B&L No Rumb(25zł-355ml), które mi starczą na 5 miesięcy na pewno (przy codziennym zmienianiu płynu, po prostu go nie oszczędzam )
B&L zapewniają mi komfort, jak najbardziej I nie jest to jakaś zaściankowa firma(jakby ktoś nie był zorientowany)
Można ew. pomyśleć o J&J ale nie są ono dużo droższe od B&L a napewno daleko do 50zł/ miesiąc
zaskoczony jestem, bo myślałem że szkła sa dużo droższe
rozumiem że to nie są szkła ktore nosi sie non stop przez 3mce ?
3miesięczne odradzam, poczytaj sobie na poprzednich stronach co napisałam o B&L kwartalnych(u nas kwartalnych a za granicą miesięcznych- te same soczewki )
Najlepsza alternatywa(pomiędzy "najzdrowszymi ale drogimi jedniodniówkami a kwartalnymi, które sa dosyć uciążliwe dla oka- tak mówią okuliści, proszę mnie nie besztać ) to miesięczne
Zmieniony przez - gaea w dniu 2008-02-16 15:09:16
a i cena jest smieszna 20pln/m-c
musze tylko sie udac do okulisty, bo tego promienia krzywizny chyba nie moge sobie byle jakiego wybrac, co nie