Autor |
"Soczewki kontaktowe" |
|
Vlad_Tepes
|
|
W ogole bylo tak, ze bylem u okulisty, ta mi zbadala wzrok i wyszlo, ze mam miec okulary -2.25. Spytalem czy moge nosic soczewki, wiec skierowala mnie tam, gdzie je dobieraja. Tam znowu mi zbadali wzrok i wyszlo, ze pownienem miec okulary... -3. A soczewki -2. No ale jak sprawdzila mi wzrok w okularach na tablicy okazalo sie, ze te -2.25 sa dobre i dala soczewki -1.5. Jak przyszedlem na kontrole zglosilem to, ale wiadomo - mozliwosci wymiany nie ma. Wiec powiedziala mi, ze mam miesiac pochodzic w tych, pozniej kupic mocniejsze- -1.75 albo nawet -2. A z prostej proporcji mi wychodzi, ze bardziej odpowiednie by byly -2. Chyba kupie na allegro Bausche - 2 sztuki -1.75, dwie -2 i sprawdze ktore beda lepsze.
Zmieniony przez - Vlad_Tepes w dniu 2006-05-19 23:31:14
|
JoyJoy
|
|
Dziwnia sprawa. Ja mam swojego stałego lekarza do którego jeżdże i to on bada mi stan rógówki, dobiera szkła, nawet soczewki mi pierwszy raz założył itd. Moze rozjerzyj się za okulista który sam dobierze szkła. Najlepszy jest taki który również zajmuje się sprzedażą. |
 |
|
|
GRN
|
|
|
|
welder
|
|
w sumie plyn zmieniam raz na pare dni, mam 360 ml i jeszcze z pol mi zostalo a mam go 2 miesiac ( z tym ze zawsze przed zalozeniem oplokuje soczewki)
z pecherzykiem-moze sprobuj je wlasnie przeplokac?
bo mnie sie tak nie robi |
 |
|
|
GRN
|
|
Teraz mam butle 355ml, a płyn w pojemniczku zmieniam codziennie.
|
|
JoyJoy
|
|
A ja dziś byłam u optyka. Wziął płyn i mój numer telefonu (żeby poinformowac mnie o warunkach wymiany of corse ;) )
Co do pęcherzyków to hmmm mi się tak robiło jak miałam soczewki J&J, a jak mam teraz B&L to jest dobrze. Moim zdaniem powinnaś jak założysz soczewke to zamknąc oko i popatrzeć góra-dół.
Aaaa i jeszcze jak mam miesięczne to takie jaja odchodzą.
Najlepsze są dla mnie kwartały:) |
 |
|
|
neewbie
|
|
hehe troche odświeże topic
mam wade wzroku (ostrość na dużych odległościach sie strasznie rozmazuje ) bardzo to męczące np.jak nie widze ktos idzie po drugiej stronie ulicy sie okazuje ze to kumpel i pozniej strzela focha czemu sie nie przywitałem etc.
okulista mi powiedział ze pingle moge nosci kiedy chce nie musze ich miec na stałe
ale pingle są męczące i wygadam w nich jak debil
kupując soczewki ktore zalecił by mi okulista, czy da to efekt jak bym nosił okulary??
głupie pytanie ale jestem ciemny w tych sprawach
dzieki za pomoc
Zmieniony przez - neewbie w dniu 2006-07-09 19:53:59
 |
|
|
el nino
|
|
TAK....
nawet lepszy, bo nie ma zabrudzeń etc. |
 |
|
|
GRN
|
|
neewbie powiem ci tak: nosiłem okulary około 8 lat (?), soczewki noszę od maja i wiem, że do okularów już nie wrócę. Polecam, ale najpierw wizyta u lekarza okulisty.
|
|
Ester
|
|
Newbiee, jak już raz założysz soczewki to do okularow wrócisz tylko jak , kóras z nich ci spadnie na dywan...