Autor |
"Sopron i okolice" |
|
Preskaler
|
|
Wysłana - 22 wrzesień 2017 09:50 | zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
zbys
|
Elektronika
|
|
Fajne. Szkoda tylko, ze tak daleko (ode mnie).
|
|
Preskaler
|
|
|
|
zbys
|
Elektronika
|
|
Właśnie nasunęło mi się pytanie. W jakim języku dogadywałeś się z Madziarami?
|
|
Preskaler
|
|
Ja się nigdy z nimi nie mogłem dogadać bo starzy języków nie znają, tylko "madziarski". Całkiem starzy to jeszcze coś po niemiecku usiłują (pozostałość po Austrowęgrach?). Niby po rusku, tak jak i my, się za komuny mieli uczyć ale nikt nic nie umie. Jak jeżdżę tam od 40 lat to zdarzyło mi się 2 razy tylko spotkać kogoś kto w tym jeżyku rozmawiał. To już w Grecji, jak byłem u lekarza, to doskonale po rusku gadał. Młodzi Węgrzy teraz prawie wszyscy po angielsku mówią. Przynajmniej ci w restauracjach, hotelach itp. Ja korzystałem z osobistych tłumaczy (syn, synowa i wnuk oraz dwie wnuczki). Ja się już angielskiego nie nauczę. Zaczynam już powoli polskich słów zapominać. |
 |
|
|
zbys
|
Elektronika
|
|
No to chociaż tyle dobre, że po angielsku można.
PS. A co Ty tak rano przy komputerze robisz? Bo ja właśnie idę spać, ale u nas dopiero 23:23.
|
|
Preskaler
|
|
Ja mam tylko czas nocą coś napisać bo w dzień mam robotę - aktualnie malowanie dachu. Żona mi podpowiada abym napisał, że to ona mnie z łóżka wykopała.
Dobranoc! |
 |
|
|
Andromedaa
|
|
Ładne widoczki
Na Węgrzech mnie jeszcze nie było. |
Znawca -
 |
|