FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5576 razy ¬

ROZRYWKA | Pasje i podróże - małe i duże
Sopron i okolice 
[powiadom znajomego]    
Autor "Sopron i okolice"   

Preskaler
 Wysłana - 22 wrzesień 2017 09:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

W tym roku miałem okazję spędzić kilka dni w dość zabytkowym miasteczku na Węgrzech zachodnich, tuż przy granicy z Austrią. Położone ono jest nad jeziorem "Neusiedler See", które leży w znacznej części (ok. 2/3?) na terenie Austrii, przy miasteczku, od którego wzięło nazwę. Woda w nim jest dość mętna, w kolorze cementu bo dno i brzegi są pokryte sinymi kamyczkami, nieco podobnymi do naszego "klińca" używanego do budowy dróg. Główną jego zaletą jest mała głębokość i wiejące dość często wiatry, które czynią świetną bazę dla "kajtowców" i innych "Wiatrołapów". A oto fotki z tych miast i nad jeziorem:

Miszkolc Topolcy

Sopron:

Neusiedler (See)

zbys
Elektronika
 Wysłana - 24 wrzesień 2017 04:53      [zgłoszenie naruszenia]

Fajne. Szkoda tylko, ze tak daleko (ode mnie).

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Preskaler
 Wysłana - 25 wrzesień 2017 08:34      [zgłoszenie naruszenia]

Świat teraz się skurczył i w cale nie jest taki duży. Czas się (niestety) też kurczy i tego głównie człowiekowi brakuje. Wiosna i lato przeleciały tak szybko, że ani si obejrzał a tu już jesień.

Kolejne zdjątka z Sopron.
9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

A takie są widiki nocą:
19.

20.

21.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2017-09-25 08:37:47

zbys
Elektronika
 Wysłana - 26 wrzesień 2017 04:55      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie nasunęło mi się pytanie. W jakim języku dogadywałeś się z Madziarami?

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Preskaler
 Wysłana - 26 wrzesień 2017 05:27      [zgłoszenie naruszenia]

Ja się nigdy z nimi nie mogłem dogadać bo starzy języków nie znają, tylko "madziarski". Całkiem starzy to jeszcze coś po niemiecku usiłują (pozostałość po Austrowęgrach?). Niby po rusku, tak jak i my, się za komuny mieli uczyć ale nikt nic nie umie. Jak jeżdżę tam od 40 lat to zdarzyło mi się 2 razy tylko spotkać kogoś kto w tym jeżyku rozmawiał. To już w Grecji, jak byłem u lekarza, to doskonale po rusku gadał. Młodzi Węgrzy teraz prawie wszyscy po angielsku mówią. Przynajmniej ci w restauracjach, hotelach itp. Ja korzystałem z osobistych tłumaczy (syn, synowa i wnuk oraz dwie wnuczki). Ja się już angielskiego nie nauczę. Zaczynam już powoli polskich słów zapominać.

zbys
Elektronika
 Wysłana - 26 wrzesień 2017 06:23      [zgłoszenie naruszenia]

No to chociaż tyle dobre, że po angielsku można.

PS. A co Ty tak rano przy komputerze robisz? Bo ja właśnie idę spać, ale u nas dopiero 23:23.

Preskaler
 Wysłana - 26 wrzesień 2017 07:41      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam tylko czas nocą coś napisać bo w dzień mam robotę - aktualnie malowanie dachu. Żona mi podpowiada abym napisał, że to ona mnie z łóżka wykopała.
Dobranoc!

Andromedaa
 Wysłana - 1 październik 2017 16:58       [zgłoszenie naruszenia]

Ładne widoczki
Na Węgrzech mnie jeszcze nie było.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Sopron i okolice