Czy jak chcę kupić używane auto od prywatnego sprzedawcy, to zgodzi mi się żebym przyjechał z mechanikiem na oglądanie? Nie chcę w ciemno ufać sprzedawcy, że auto igła, tylko chcę żeby zostało dobrze sprawdzone. Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Sprzedawcy godzą się zazwyczaj na takie sprawdzanie czy nie?
Bierz autotesto zamiast jakiegoś mechanika. No chyba, że ten mechanik jest bardzo połapany w takich sprawach, będzie wiedział co sprawdzać i mu ufasz, bo go znasz. W innym wypadku nie bawiłbym się w przypadkowych gości.
Korzystałem. Czy można ufać? Prędzej zaufam rzeczoznawcy z autotesto niż mechanikowi Ale to może kwestia własnych doświadczeń.
Co sprawdzą? Wszystko. Zobacz sobie u nich na stronie przykładowy raport. Tam zobaczysz na ile jest dokładny. Ja brałem ten największy, więc miałem: badanie karoserii miernikiem lakieru, zewnętrzny i wewnętrzny stan auta, sprawdzenie silnika, oględziny podwozia na warsztacie, podpięcie do kompa diagnostycznego, mnóstwo zdjęć i wiele innych informacji.
Jodadaro, jak sprzedawca nie chce podać numeru vin to pewnie tym bardziej nie zgodzi się na sprawdzenie auta przez autotesto. zdecydowanie takich sprzedawców od razu omijać szerokim łukiem.