FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemy¶lenia seks

∑ temat zosta³ odczytany 2167 razy ¬

ROZRYWKA | Pasje i podró¿e - ma³e i du¿e
Stare dokumenty 
[powiadom znajomego]    
Autor "Stare dokumenty"   

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:07        | zg³o¶ naruszenie regulaminu

Sprawd¼ ile procent masz t³uszczu

Jako ¿e przys³owiowa krew zala³a mnie swojego czasu ze wzglêdu na ilo¶c podrób odznaczeñ, odznak i medali tonami wystêpuj±cych na gie³dach, aukcjach (Sam swojego czasu naby³em kilka podrób - bardzo m³ody by³em i g³upi) porzuci³em kolekcjonowanie metali wszelakich na rzecz dokumentów - wg. mnie jeden z ostatnich bastionów póki co nie tkniêty masowym fa³szerstwem (Chocia¿ i tak coraz czê¶ciej mo¿na spotkaæ wszelakie puste buchy i kennkarty ¶wiec±ce siê jak psu jajca na wiosnê i szumnie og³aszane jako egzemplarze niewype³nione )

Kilka sztuk z tego co posiadam, wg. mnie kawa³ historii zapisanej na papierze. Moj± ulubion± pere³k± jest widoczny na zdjêciu (Wybaczcie s³ab± jako¶æ) wojennyj bilet, który nale¿a³ do cz³onka s³u¿by bezpieczeñstwa (Dosyæ gêsto wype³niony), zakupiony przeze mnie na ukrainie wraz z dwoma innymi dokumentami m³odzie¿ówek (Jeden z leszczy widoczny na dole) za dos³ownie kilka hrywien, na jakim¶ ukrytym, ma³ym bazarku we Lwowie (Mam zamiar wybraæ siê jeszcze na Wschód by szerzej rozejrzeæ siê za rodzynkami)

Poza tym sterta dokumentów ¶p. dziadka który by³ sztygarem, oraz kilka dokumentów tak¿e zwi±zanych z górnictwem po drugim dziadku i pradziadku (Górnicza rodzina, nie ma co), ksi±¿eczki wojskowe i dowód osobisty po ju¿ pra-pra dziadku
Ogólnie przetrzebiam rodzinê ze starych identyfikacyjnych dokumentów, bo u mnie s± one bezpieczne

czy ten avatar pachni Twoim cia³em?bo chyba siê zakrztusi³em
pozytywnie:)

ahahahaha fail %-)))

leon10528
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:12      [zg³oszenie naruszenia]

z którego roku s± te dokumenty??

YHYHYHY!

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:22      [zg³oszenie naruszenia]

Wojennyj bilet mam problem z okre¶leniem ze wzglêdu na lekkie zamazania gdzie niegdzie, st±d te¿ podejrzewam 42 i 48 r. muszê trochê oczytaæ to i owo na temat uk³adu wpisów takiej ksi±¿eczki to wtedy siê rozszyfruje, m³odzie¿ówki to pocz±tek lat 80', dowód po pra-pra jest z roku 52, dokumenty po dziadku to praktycznie ca³e lata 70 i koñcówka 60, ksi±¿eczki wojskowe koñcówka lat 50'

ahahahaha fail %-)))

Yosiemaelo
YO
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:23      [zg³oszenie naruszenia]

no to ju¿ wiem dlaczego medale s± takie tanie

sam mam parê, na pewno oryginalnych

Nie chcê siê narzucaæ ale jestem oceanem.

Znawca -

leon10528
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:24      [zg³oszenie naruszenia]

no to ok 50 lat maj±,jeszcze troche i pewnie bêda sporo warte

soga wbi³em,mo¿esz odbiæ

YHYHYHY!

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 16:30      [zg³oszenie naruszenia]

Je¶li chodzi o dokumenty zwi±zane z PRL, g³ównie legitymacje do odznaczeñ, to ¶miem w±tpiæ we wzrost ich warto¶ci ze wzglêdu na masowo¶æ Zreszt± ja i tak siê ich nigdy nie pozbêdê

Mam sporo odznaczeñ radzieckich, ale jak mówi³em ze¿ar³y mnie w±tpliwo¶ci, np. co do "Za Odwagu", o którym nie znalaz³em nigdzie wzmianki o wersji bez emalii, nie podoba mi siê te¿ wzór, jest za bardzo zaokr±glony (A swojego czasu cena tego odznaczenia skoczy³a), poza tym wiele z nich ma dorabiane niezdarnie plakietki na wst±¿kê (Tak jakby zlutowaæ spinacz z kawa³kiem przyciêtej blaszki i z kosmosu wziête ogniwka ³±cz±ce

Mam zamiar pój¶æ tak¿e w stronê dokumentów niemieckich z czasów II W¦ (Ca³kiem sporo uniewa¿nianych Kennkart etc. mo¿na znale¼æ za grosze na takim np. allegro)

Zacznê te¿ chyba zbieraæ ³uski od mauzera, mam kilka z czego wiêkszo¶æ zidentyfikowa³em (Rok produkcji, fabryka, kraj pochodzenia), a sprawa ciekawa bo s± one g³ównie z czasów I i II W¦, a ka¿da z innego kraju europy

Pamiêtam jak raz kole¿anka przynios³a do liceum fragment ta¶my z nabojami do jakiego¶ karabinu maszynowego, które przypadkiem wykopa³a w ogródku Oczywi¶cie wszystkie uzbrojone Odda³a kumplowi

Zmieniony przez - Pi3tia w dniu 2010-07-09 16:47:22

ahahahaha fail %-)))

Kisielu
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 17:00      [zg³oszenie naruszenia]

Znawca -

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 17:04      [zg³oszenie naruszenia]

A nie znam Widzê ¿e grubo tematów i szykuje siê ciekawa lektura i pomoc. Sog za to

ahahahaha fail %-)))

Kisielu
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 17:06      [zg³oszenie naruszenia]

Najlepsze tego typu forum, polecam

je¶li podpada pod regulamin za reklamowanie to przepraszam i usuñcie posta.

Znawca -

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 17:08      [zg³oszenie naruszenia]

Kiedy ja to wszystko ogarnê, jeszcze do domu zmierza katalog fishera na 2010, bo muszê zrobiæ remanent w kilku klaserach, pozbyæ siê kancerów, pouk³adaæ w logiczn± ca³o¶æ, ¿ycia mi braknie

ahahahaha fail %-)))

Pi3tia
 Wys³ana - 9 lipiec 2010 22:35       [zg³oszenie naruszenia]

No i proszê! Niespodzianka w jednym z klaserów wprost od Adolfa ¦wietny stan

Po prawej dwie puste pocztówki z Krakowa i £odzi (Oczywi¶cie z GG), to to z dwoma znaczkami z Adolfem to nie mam pojêcia co to jest i pocztówka od Staszka z Wilna do Emmy "Kochana Emmo! Wreszcie odpisujê, ale tylko pocztówkê, po ¶wiêtach zaraz napiszê list du¿y" Ciê¿ko to rozczytaæ bo upchane mocno litery

Zwi±zku z rodzin± moj± nie kojarzê w nich ¿adnego, tak wiêc trzeba bêdzie zrobiæ dochodzenie sk±d siê wziê³y w tym klaserze

ahahahaha fail %-)))

[Powiadom mnie, je¶li kto¶ odpowie na ten artyku³.]

Przegl±d tygodnia

Stare dokumenty