Autor |
"Sterylizacja" |
|
Daer
|
|
Wysłana - 21 czerwiec 2005 18:13 | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawdź ile procent masz tłuszczu |
Wachałem się, czy dać temat tu czy do Polityki, ale po namyśle dam tutaj, więcej ludzi się wypowie, poza tym bywalcy Polityki tutaj zaglądają.
Co myślicie o sterylizacji? Od razu rozdzielmy dwie opcje: sterylizacja z własnej woli i sterylizacja za karę.
EDIT:
Jako kara - np. za pedofilię, zdradę, gwałt, ucieczke od odpowiedzialności przy nieplanowanej ciąży (jak komentujcie i jesteście na "tak" piszcie też za co)
Na własne życzenie - nie wymaga wyjaśnień
Ja zagłosowałem na "i tak i tak", wyjaśnienia potem.
Zmieniony przez - Daer w dniu 2005-06-21 18:18:47
Ekspert -
 |
|
|
korian
|
|
zagłosowałem na "Tylko jako forma kary". do dobry pomysł z tymi gwałcicielami i pedofilami.. zawsze to o jednego mniej.. |
Ekspert -
 |
|
|
Daer
|
|
UBEZPŁODNIENIE , med. chirurgiczny zabieg mający na celu trwałe uniemożliwienie zajścia w ciążę lub pozbawienie zdolności do zapłodnienia, wykonywany u kobiety lub meżczyzny; rozróżnia się 2 metody: b. rzadko stosowaną kastrację, polegającą na usunięciu gonad (jest to ubezpłodnienie nieodwracalne), oraz sterylizację, polegającą u kobiet na chirurgicznym zamknięciu jajowodów drogą brzuszną przez otwarcie jamy otrzewnej, przez pochwę lub laparoskopowo, a u mężczyzn przez podwiązanie nasieniowodów (skutki tych zabiegów mogą być chirurgicznie zlikwidowane). Zabiegi sterylizacji są wykonywane powszechnie w wielu krajach (USA, Niemcy, Australia, Indie, Kanada, Szwecja, Chiny); w Polsce ubezpłodnienie jest dopuszczalne wyłącznie ze wskazań leczn., a żadne inne względy (społ., eugeniczne, antykoncepcyjne) nie pozbawiają zabiegów ubezpłodnienia znamion przestępczości, nawet jeśli zostały wykonane za zgodą lub na żądanie osoby, u której zostały przeprowadzone.
Z PWN, dla jasności.
|
|
MałyWaldus
|
|
Teoretycznie, sterylizacja ze względów karnych/eugenicznych to czysty zysk dla soleczeństwa. A w praktyce mogła by otworzyć potężne pole do nadużyć, nie uważacie?
PS. Daer, ludzie mieli taki miły, bezmylny dział a ty zmuszasz ich do myslenia:)
|
czanymotyl
|
|
|
|
Daer
|
|
|
|
Balboa2
|
|
a jak sie okaze ze pierowtnie skazany za gwalt po latach okaze sie niewinnym??????????????? |
 |
|
|
mixerboss
|
|
i tak i tak tylko co do tych gwalcicieli pedofili itd to jestem za ta kastracja/sterylizacja zeby im naswet nie stawal
|
|
MałyWaldus
|
|
Nadużycia - eugenika - sterylizacja "mniej wartosciowych" jednostek itp. - małą szansa, lecz zawsze istnieje. A co do gwałcicieli itp. to uważam że oprócz *kastracji* takie smiecie powinny takze odracowac swoje - czyli dozywocie w kamieniolomach.
|
Daer
|
|
MalyWaldus, ale jednak mała szansa na takie nadużycia, prędzej takie coś grozi przy eutanazji i aborcji.
a jak sie okaze ze pierowtnie skazany za gwalt po latach okaze sie niewinnym???????????????
To może zlikwidujmy sądy i wszelkie kary, bo mogą skazać niewinnie.. Żaden argument.
|
|
MałyWaldus
|
|
a jak sie okaze ze pierowtnie skazany za gwalt po latach okaze sie niewinnym
To zamiast kastrować - do obozu pracy.
Daer, ja na to wszystko patrzę przez pryzmat przydatności dla Państwa i Narodu - dlatego nie widzę zastosowania dla sterylizacji.