FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 10226 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Sushi domowe 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Sushi domowe"   
 
nowszy_00
 Wysłana - 24 luty 2013 10:19      [zgłoszenie naruszenia]

Ja oczywiście pierw płuczę ryż dosyć dokładnie, kilkukrotnie zmieniając wodę. Później wstawiając na gaz robię proporcję szklanka ryżu i półtora szklanki wody. Po zagotowaniu gaz na minimalny stopień i około 9 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i zostawiam na 20 minut na kuchence. W tym czasie robie mieszankę octu ryżowego cukru i sosu sojowego. Tylko że mi wychodzi ten ryż zbyt papkowaty. Wydaje mi się że najważniejszą kwestią jest ten drewniany pojemnik gdzie miesza się ten ryż do wystudzenia. tylko że to kosztuje jakieś 450,- więc raczej nie kupię tego nigdy :)
Późniejsze rzeczy przy robieniu sushi to już banał. Jednak najważniejszą kwestią jest ten ryż który oddziela moje sushi od tych dobrych restauracyjnych :)

 
MateuszXVX
 Wysłana - 24 luty 2013 15:09      [zgłoszenie naruszenia]

W większości restauracji serwujących sushi używa się specjalnej bezwonnej, bezbarwnej i bezsmakowej substancji do klejenia ryżu. Produkuje ją kilka firm w tym niemiecka. Gdzieś mam zapisaną ich stronę. Jak ktoś chce kupić to najmniejszy worek w ofercie mają chyba 20 kg
_______________________________
 
My arms keep missing you
Who's been kissing you
since you went away...

 
passer
 Wysłana - 24 luty 2013 17:28      [zgłoszenie naruszenia]

^^wody bierz tyle samo co ryzu
ja gotuje 15 min a potem odstawiam na 10 minut
mieszam w plastikowej misce drewniana lyzka po zalaniu octem i czasem potrafi byc czesc rozgotowana a czesc taka jak trzeba, nie wiem na czym to polega
_______________________________
 
no bez kitu

 
nowszy_00
 Wysłana - 24 luty 2013 21:02      [zgłoszenie naruszenia]

Wiele zależy od rodzaju ryżu jaki kupimy. Do tej pory bardzo dobrze sprawdzał mi się ten z czarnym tłem na opakowaniu. Zdecydowanie najgorszym był z podravki. Kolego który piszesz o tych bezwonnych itp. kleiku skąd taką informację dostałes? Dla mnie brzmii to trochę jak science fiction bo dobze zrobiony ryż jest klejący.

 
MateuszXVX
 Wysłana - 24 luty 2013 21:14      [zgłoszenie naruszenia]

Raz widziałem to w TV, dwa znam paru ludzi którzy pracują w lokalach serwujących sushi i potwierdzają to info.
_______________________________
 
My arms keep missing you
Who's been kissing you
since you went away...

 
rss20
 Wysłana - 25 luty 2013 17:35      [zgłoszenie naruszenia]

pewnie jest to coś w rodzaju kostki rosołowej albo vegety dla niewprawnych kucharzy nieumiejących natralnie ugotować zupy albo doprawić jedzenia.


tu pewnie jest podobnie. nie umiesz ugotować ryżu żeby był kleisty dodajesz kleik i po kłopocie. może też chodzi o to, że z kleikiem można używać odmian które są sypkie a tańsze czy coś

 
piotr3
 Wysłana - 28 luty 2013 13:01      [zgłoszenie naruszenia]

- odmrażaną rybę, która jest gumowata, zupełnie bez smaku i nie przywiera do ryżu (!)


ryba na pewno nie traci smaku ani nie staje się gumowata przez mrożenie, obróbka termiczna jest zalecana a nawet jest chyba jakiś przepis w EU że trzeba tak robić.... jak w******lacie te łososie czy inne delikatesy na świeżo kupowane w miastach a nie tyle co złowione to powodzenia

a ryż prażony na oliwie do sushi to

Znawca -
 
myparis
 Wysłana - 8 marzec 2013 12:15      [zgłoszenie naruszenia]

Słuchajcie dostałam taki prezent od swojego faceta króry jest wielbicielem sushi. nigdy sushi nie robiłam i nie wiem jak się do tego zabrać ale spoko, są przepisy. chciałam mu po prostu zrobić najleszpe sushi jakie w życiu jadł ;) stąd pytanie - jakiej firmy kupić algi? jakie są najlepsze?
[http://www.stylowazastawa.pl/produkt/39604/sushi_maker_ibili.html]

 
miaraadri
 Wysłana - 21 październik 2013 11:00      [zgłoszenie naruszenia]

Sushi niestety ale jest bardzo trudne w przyrządzeniu. ja nie umieim ugotowac ryżu, żeby był odpowiednio kleisty. Dlatego bardzo często zamawiam z pobliskiej japońskiej restauracji. Ladnie zapakowane w [url=[makramax.pl/]papierowe] torby[/url], świeże i pyszne.
_______________________________
 
[makramax.pl]

 
Szue
 Wysłana - 21 październik 2013 13:45      [zgłoszenie naruszenia]

^

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]


Odpowiedzi jest na 6 stron.   poprzednia | następną
 
Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sushi domowe

Strony: 1 2 3 4 5 6
 
Warto przeczytać: Obiad - Roladki z kurczaka | Ciasto z wisniami | Babka Majonezowa (słodka) | Prosba o przepis | Szybki przepis na prosty obiad | ser panierowany:) | jak zrobić kebab | Tort orzechowo-czekoladowo-pomarańczowo-waniliowy | karpatka ! Przepis z pudełka poszukiwany :-) %-) | Pyry z gzikiem | Co zrobić z suszonych bananów/chipsów bananowych ? | Kura w cieście z barów chinskich =P | Co się dzieje ??! | Wędzarnie. | Pierś z kurczaka w panierce - bardzo tanio, prosto i szybko. | Nigella | hans solo | dzierA?a | pizmak | piżmak | christiandeja | beblonek | osaczony | nedela | puchaty | długość nóg | K rzysek | Ambleux | zakład karny | prywatne wiadomoA>ci | beblo | chrząszcz | transy | perfymy | Biznes

 
Polecamy: KSW | Motywatory | Spalacz tluszczu

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2017 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0