Lubicie sushi ?
ja bardzo lubię ale w knajpach to za drogo żeby często chodzić, więc zamierzam sobie w domu samodzielnie przygotowywać
kupiłem zestaw produktów do sushi przez internet (bo taniej)
[http://www.swiatnatalerzu.com/pl/p/Zestaw-Sushi/102]
a w sklepie rybnym świeżą rybę i paluszki krabowe
i przyznam, że moje sushi wyszło naprawdę dobre :)
robicie sami? macie jakieś ciekawe patenty ? podzielcie się :)
Podzielam Twoją ideę Krzyżak. Sushi w domu ma same zalety:
- rybę masz świeżą
- ryż doprawisz marynatą tak jak lubisz
- przygotowywanie sushi już samo w sobie jest zabawą ;)
- nie przepłacasz ;)
Z tego co zauważyłam płacąc za sushi w restauracji często dostajesz:
- odmrażaną rybę, która jest gumowata, zupełnie bez smaku i nie przywiera do ryżu (!)
- brak wasabi między rybą a ryżem
- niedoprawiony ryż
Ja w domu robię zwyczajne maki i nigiri z surowym łososiem i w żadnej restauracji nie jadłam smaczniejszego sushi niż u siebie w domu :)
powodzenia :)
Zmieniony przez - .bionic. w dniu 2012-05-22 11:48:43
_______________________________
Współczesnej dziewczynie bardziej przydaje się uroda niż intelekt
ponieważ przeważnie współczesny facet ma lepiej rozwinięty wzrok niż mózg
Też robię w domu, wychodzi duzo taniej, jednak podstawa to dobra ryba. Mieszkam w Gdyni więc co piątek idę na halę rybną i mozna powybierać
Jednak uważam, że równie istotna jest kwestia dobrego ugotowania ryżu. Macie na to jakiś dobry patent?
nie wiem czy do sushi się taki patent nada ,ale ja robię ryż w ten sposób:
1-rozgrzewam patelnie / wok
2-na rozgrzaną wlewam odrobinę oliwy ( nie oleju ! )
3-wsypuję ryż i przesmażam aż zrobi się taki lekko rumiany
4- w czasie prażenia ryżu w osobnym garnku gotuję wodę z odrobiną soli i sosu sojowego ciemnego proporcje takie : 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
5-przesypuję ryż do gotującej się wody - tutaj nalezy uważać bo ryż jest bardziej gorący od tej wody i dość nieźle to wszystko wrze !
6-przykryć garnek i gotować ok. 15 minut na lekkim gazie , jak już będzie mało wody to wyłaczyć gaz , zostawić przykrywkę i najlepiej jest całość owinąć jakimś np.ręcznikiem i tak zostawić na ok. 40 minut.
Ryż wychodzi perfekcyjny - nawet ten tańszy z biedry :)
Sushi uwielbiam ale nie robię samemu gdyż jestem leniem Wolę zapłacić i zjeść na prawdę wyśmienite sushi z gwarancją świeżości (znam kucharzy albo właścicieli lokali w których zamawiamy/jemy). Zazwyczaj płacę 30-50 zł od osoby, jak jedziemy/zamawiamy w 5 osób (w tym cena soku aloesowego) więc śmieszne pieniądze
Zmieniony przez - MateuszXVX w dniu 2013-02-22 16:09:16
_______________________________
My arms keep missing you
Who's been kissing you
since you went away...
^ Nie zależy mi na tym Hajs się zgadza a poza tym nie widzi mi się robienie sushi. Może kiedyś, zobaczymy...
_______________________________
My arms keep missing you
Who's been kissing you
since you went away...