Lubicie sushi ?
ja bardzo lubię ale w knajpach to za drogo żeby często chodzić, więc zamierzam sobie w domu samodzielnie przygotowywać
kupiłem zestaw produktów do sushi przez internet (bo taniej)
[http://www.swiatnatalerzu.com/pl/p/Zestaw-Sushi/102]
a w sklepie rybnym świeżą rybę i paluszki krabowe
i przyznam, że moje sushi wyszło naprawdę dobre :)
robicie sami? macie jakieś ciekawe patenty ? podzielcie się :)
Podzielam Twoją ideę Krzyżak. Sushi w domu ma same zalety:
- rybę masz świeżą
- ryż doprawisz marynatą tak jak lubisz
- przygotowywanie sushi już samo w sobie jest zabawą ;)
- nie przepłacasz ;)
Z tego co zauważyłam płacąc za sushi w restauracji często dostajesz:
- odmrażaną rybę, która jest gumowata, zupełnie bez smaku i nie przywiera do ryżu (!)
- brak wasabi między rybą a ryżem
- niedoprawiony ryż
Ja w domu robię zwyczajne maki i nigiri z surowym łososiem i w żadnej restauracji nie jadłam smaczniejszego sushi niż u siebie w domu :)
powodzenia :)
Zmieniony przez - .bionic. w dniu 2012-05-22 11:48:43
Jednak uważam, że równie istotna jest kwestia dobrego ugotowania ryżu. Macie na to jakiś dobry patent?
nie wiem czy do sushi się taki patent nada ,ale ja robię ryż w ten sposób:
1-rozgrzewam patelnie / wok
2-na rozgrzaną wlewam odrobinę oliwy ( nie oleju ! )
3-wsypuję ryż i przesmażam aż zrobi się taki lekko rumiany
4- w czasie prażenia ryżu w osobnym garnku gotuję wodę z odrobiną soli i sosu sojowego ciemnego proporcje takie : 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
5-przesypuję ryż do gotującej się wody - tutaj nalezy uważać bo ryż jest bardziej gorący od tej wody i dość nieźle to wszystko wrze !
6-przykryć garnek i gotować ok. 15 minut na lekkim gazie , jak już będzie mało wody to wyłaczyć gaz , zostawić przykrywkę i najlepiej jest całość owinąć jakimś np.ręcznikiem i tak zostawić na ok. 40 minut.
Ryż wychodzi perfekcyjny - nawet ten tańszy z biedry :)
Sushi uwielbiam ale nie robię samemu gdyż jestem leniem Wolę zapłacić i zjeść na prawdę wyśmienite sushi z gwarancją świeżości (znam kucharzy albo właścicieli lokali w których zamawiamy/jemy). Zazwyczaj płacę 30-50 zł od osoby, jak jedziemy/zamawiamy w 5 osób (w tym cena soku aloesowego) więc śmieszne pieniądze
Zmieniony przez - MateuszXVX w dniu 2013-02-22 16:09:16
^ Nie zależy mi na tym Hajs się zgadza a poza tym nie widzi mi się robienie sushi. Może kiedyś, zobaczymy...