Jako wielbiciel polnocnych klimatów, odwiedzi³em w tym roku SPitsbergen - najwieksz± wyspê archipelagu Svalbard.Pobyt 5-dniowy, od 21-26 sierpnia.Lot z Gdañska, z przesiadk± w Oslo, do Longerbyen.
Zmiana wprowadzona, zdjêcia za***iste, dziêki za wrzucenie i gratulujê podró¿y.
"A teraz pytanie z dziedziny savoir vivre'u - kiedy Ciê mijam,
mam siê odwróciæ dup± czy jajami?"
Za lot w dwie strony da³em ok. 1600z³.W Oslo musia³em przejechaæ z Sandefjord Torp na Gardemoen i tam kiblowa³em 24 h. Na samym Svalbardzie spa³em w namiocie na kempingu obok lotniska (jedyny kemping w ca³ym archipelagu) za 100NOK, czyli nie ma tragedii.Temperatura w nocy poni¿ej zera :) W dzieñ 5-15 stopni.Oficjalnie do 23 sierpnia jest 24/7 jasno, pozniej na chwilê tylko lekko szarawo.Z lotniska do "miasta" - stolicy Longerbyen jest ok 3 km.Jako,¿e podró¿owa³em sam, zawsze by³em brany na stopa.¯arcie prawie w ca³o¶ci mia³em z PL, na kempingu by³a kuchnia i prysznice, bez neta.
Oficjalnie poza miasto nie mo¿na siê wychylaæ bez strzelby z uwagi na mi¶ki polarne.Jest ich na Svalbardzie ok. 3000 (a ludzi 2500).Miejscowi kasiorê wiêc zbijaj± na wycieczkach ca³odniowych, kilkugodzinnych i kilkudniowych.Ja dwukrotnie wykupi³em 10-godzinny rejs statkiem do osad Piramida (opuszczone,ruskie) oraz Barentsburga (mieszka tam caly czas 500 mieszkancow), rejs przez fiordy, postoj pod lodowcem i posilek (m.in. wieloryb z grilla).
Koszt jeden wycieczki...1300 NOK
Oprocz tego jedna piesza, szesciogodzinna wycieczka na szczyt.By³o niesamowicie, super pogoda, lunch na szczycie, 8 osob, 6 godzin wspinaczki - 690 NOK.
By³em wiêc ok 1000 km od bieguna polnocnego, pilem whisky w najwy¿ej na polnoc wysunietym whisky barze, pozna³em fajnych ludzi i nie nudzi³em siê ani chwilê.