Babcia poprosiła mnie ostatnio, żebym wybrał jej telefon. WYmagania: ma mieć dobry aparat, dość spory ekran dotykowy i przyjazny interfejs dla starsze osoby, która nie miałą nigdy telefonu z ekranem dotykowym. Nie będzie na nim robione nic innego, niż rozmowy, smsy, zdjęcia i może czasem jakiś film na yt albo jakaś muzyka. Z tego też względu, myślę, że uda się zamknąć w mniej niż 500pln?
Dla babci z dotykiem brałbym Lumie 1020, czy cuś takiego, dobry aparat 40 megapikseli, łopatologiczny windows i w dodatku, to na tyle stary telefon, że jest szansa go kupić poniżej 600zł.
Zmieniony przez - saikolank w dniu 2017-10-10 09:24:17
Myślałem do tej pory np o Samsungu s4, ale faktycznie, jeśli chodzi o cene do jakosci aparatu, to lumia 1020 wygląda bardzo dobrze. Trochę się obawiam tego windowsa, nie tyle z powodu babci, ale ze to ja bede musial wszystko tam ustawaic, a do tej pory uzywalem tylko androida :D Jest on w miarę łatwy do ogarnięcia?
Generalnie wydaje mi się, że dla człowieka, który chcę zacząć przygodę ze smartfonami to dobry wybór. Windows ma prosty interfejs, dość intuicyjny i przejrzysty. Minusem może być koniec wsparcia dla tej platformy, co wiążę się z brakiem nowych aplikacji.
A jak to jest włąśnie z aktualizacjami w takiej sytuacji? Z tego co wiem, to aktualizacje i wsparcie producenta oprogramowania służy między innymi bezpieczeństwu, nie ma tutaj ryzyka, że smartfon będzie miał nieaktualne oprogramowanie i będzie narażony na jakieś wirusy itp?