Czesc, mam problem z wyznaczeniem sily rownowazacej S. Rownania sil dzialajacych na czlony wygladaj tak:
1: F41+F21+FA1+G=0
2: F32+ F12 = 0
3: F43 + F23 + FD3 + Q = 0
4: F14 + F34 = 0
Nie moge sobie poradzic, poniewaz liczac skladowe poszczegolnych sil z momentow wzgledem jakiegos wspolnego punktu dwoch czlonow, np wg punktu C dla czlonu 3 i 2 zawsze mam o jedna niewiadoma wiecej niz rownan. Drgi problem przejawia sie z wyznaczeniem kierunku sily czlonu 1 dzialajacego na 2 (F12) poniewaz sila przeciwna wg rownania czlonu 2 czyli F32 nie lezy na tym samym kierunku - jest ona prostopadla do czlonu 3.
Te cale zagadnienia z grafoanalitycznym wyznaczaniem sily rownowazacej nie wydaja sie trudne, a jednak czegos chyba nie zrozumialem do konca. Nakieruje mnie kto¶ gdzie robie b³±d ?
Aha, metoda Cullmana zastosowana dla czlony 3 lub 1 te¿ mi nie wychodzi. :/
Drgi problem przejawia sie z wyznaczeniem kierunku sily czlonu 1 dzialajacego na 2 (F12) poniewaz sila przeciwna wg rownania czlonu 2 czyli F32 nie lezy na tym samym kierunku - jest ona prostopadla do czlonu 3.
jeste¶ pewny? musz± le¿eæ na jednej prostej, bo inaczej wyst±pi para si³ i moment.
No wiec wlasnie, nie moze ona byc (F32) prostopadla do czlonu 3 tylko lezeæ w linii z F12, to samo F34 musi le¿eæ w linii z F14. W zwi±zku z tym, na czlon nr 3 dzia³aj± 4 róznie sierowane si³y z czego nie znam kierunku si³y FD3. Jak go wyznaczyæ maj±c tak ma³o danych ? Analogiczna sytuacja z cz³onem 1.
Cz³on 3:
Z si³ F34 oraz F32 utworzyæ wypadkow±, nastêpnie z twierdzenia o 3 si³ach narysowaæ wykres zawieraj±cy tê w³a¶nie wypadkow±, FD3 oraz Q ?
Cholerka, nie utworze z nich wypadkowej, bo nie znam ich warto¶ci... Kurde to ju¿ nie wiem, kombinowalem ju¿ chyba w ka¿dy sposób...
Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2014-05-19 22:24:22
Temat wci±¿ aktualny jakby co :)dowiedzia³em sie przed chwil± ¿e mozna ten projekt do 31.05 oddaæ wiec jeszcze mam troche czasu.
Chcia³bym te¿ zapytaæ o jaki¶ pomocny tytul przy obliczaniu prze³o¿eñ przek³adni obiegowych, bo wyk³ad by³ kompletnie niezrozumia³y, a w ksi±¿kach i pdfach jakie znalaz³em w sieci sa tylko klarowne przyk³ady rozwi±zane, te bardziej skomplikowane s± dla mnie wci±¿ zagadk±, tzn tworze co¶ ale mój wynik zawsze jest inny. Z góry dziêki, sorki za moje zacofanie ale ze wzglêdu na prace musia³em to troche olaæ ;/
Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2014-05-23 21:53:10
Bez wymiarów, k±tów czy czegokolwiek? :s I ciê¿ar Q przy sztywnej tarczy trójk±tnej to jest obcia¿enie dodatkowe czy ciê¿ar w³asny (który wówczas powinien byæ w 1/3 wysoko¶ci trójk±ta zaczepiony).
No i jak± metod± to masz zrobiæ? Je¶li staro¶wieck± graficzn± Culmana to wci±¿ potrzeba do tego wymiarów. Tak jak do ka¿dej innej przyzwoitej metody. Graficzn± to nawet w Autocadzie bym Ci machn±³ ;p zatem dok³adno¶æ niemal¿e analityczna.
Poproszê o schludny rysunek, bo tak to nic nie widzê
Wsztstko ³adnie wysz³o, jak gdzies znajde notatki, to zeskanuje i ci przesle rozwiazane, trzeba bylo obliczyc cos w rodzaju momentu wzgledem utworzonego punktu, a nastepnie wykreslic graf i za pomoca podzialki przeliczyc dlugosci odcinkow na sily Jak siê okaza³o wcale nie by³o trudne. Ciezar wlasny pominac.
btw. refleks szachisty
Zmieniony przez - Chinczas w dniu 2014-07-21 20:49:03
Wys³ana - 8 luty 2018 18:33 Usuniêta przez Banan za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.