Witam, mam taki problem bo robiłem tolerancję wymiarów otworów z tabel a nie wiem jak zrobić tolerancję pozostałości bo nie ma do tego tabel z wartościami dolnymi i górnymi. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Mam też pytanie odnośnie tolerancji kształtu i położenia, czytałem o tym w Dobrzańskim oraz na internecie ale nie wiem dalej jak to zaznaczyć ;/
Rysunek:
Zmieniony przez - sebaqqq w dniu 2014-01-07 20:30:35
Tolerujesz tylko powierzchnie które mają znaczenie z punktu widzenia współpracy między sobą
Pewnie głębokość otworu FI 25 musi być stolerowana, średnice wszystkich otworów, położenie otworów względem siebie, koncentryczność otworów i położenie wycięcia względem płytszego otworu. Ewentualnie płaskośc / profil powierzchni prostopadłych do otworu
Ty jestes konstruktorem i Ty robisz zalozenia co do tego z czym ma to wspolpracowac lub jak wazny jest ksztalt. Jesli chodzi o pozycje daj pozycje na poglebieniu wzgledem otworu, dodaj jakas tam baze na dluzszym otworze i do tego ewentualnie pozycje rozcietego otworu.
W sumie można dużo tolerancji zrobić tylko nie wiadomo które najlepiej.