Mam problem z głośnikami firmy Creative w zestawie z subwooferem. Nawet, jak są w miarę cicho, słychać że trzeszczą. Ale uwaga- mam ten problem dopiero od kilku dni.
Wczoraj jak podłączyłem słuchawki, przez te słuchawki też było słychać trzeszczenie, więc nie wiem, co nie tak, ze sterownikami?
Mam wgrany SRS Audiosandbox i funkcjonował ładnie od... już będą prawie dwa lata bodajże.
No, ale skoro przez słuchawki też trzeszczy, to pewnie sterowniki? Jak usunę sterowniki, to będę mógł zostawić AudioSandoboxa? Bo daje świetny efekt, ale nie wiem, czy on mógł coś spieprzyć.
Jeśli ma to znaczenie, kiedyś podłączałem głośniki do bumboxa, a i do przenośnego dvd. Używałem też nieoryginalnego zasilacza od nich. Gdyby miało to znaczenie, zwróćcie mi uwagę, no ale skoro nie tylko głośniki trzeszczą...
Raczej chodzi o kartę dzwiękową niż o głośniki, ale dla pewności podłącz głośniki do innego źródła i zobacz co będzie czy też będą trzeszczały czy nie, jeśli nie to zacząłbym od zmiany sterowników. Jeśli nie pomoże to może coś ze złączem jest nie tak.
ale to będziemy myśleć później.
Sprawdź głośniki na początku.
Jesli inne zrodlo dzwieku robi to samo to najprawdopodobniej jest to wina sterownikow, szumu elektrycznego z zasilacza badz na zlaczu PCI. Mozesz sprobowac przeinstalowac sterowniki badz wyciagnac karte ze slotu zakleic ja tasma izolacyjna w miejscach gdzie styka sie z obudowa. Ale to juz ostateczna ostatecznosc...
Przed przeczytaniem Biblii zapoznaj się z treścią interpretacji katolickiej dołączonej do
opakowania, bądź skonsultuj się z księdzem, lub teologiem,
gdyż każdy bóg niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
No i okazało się, że tylko prawy głośnik trzeszczał, ten który był do karty podłączony. Lewy podłączony do subwoofera ładnie grał.
Kumpel jeden mi sprzedał dobrą ponoć kartę dźwiękową SB Live! Wave, co to jeszcze się zwie Sound Blaster Creative, a drugi mi to to dziś podłączył. Mówił, że starą tylko WYŁĄCZYŁ, zamontował tą nową kartę.
Następnie uruchomiliśmy kompa, ściągnęliśmy sterowniki i uruchomiliśmy ponownie. On pojechał i nie mam z nim kontaktu, ale okazało się, że głośniki nie działają, obojętnie pod jakie (to nowe) gniazdko je podłączę.
Próbowałem wszystkiego, korzystałem z rozwiązywania problemów. Ogólnie wszystko ładnie pięknie, było napisane gdzie niegdzie, że to urządzenie działa bez zarzutów, poprawnie. No to fajnie, że poprawnie, szkoda tylko że cały czas nic nie słyszę z głośników.
Jak uruchomię system, to coś strzela w głośnikach, jakby się podłączały, ale później nic nie słychać i tak. Ani dżwięków systemowych ani piosenek ani kurva nic.
Pomyślałem sobie, że wcześniej pisało, że urządzeniem domyślnym od wszystkiego jest Realtek coś tam, wiadomo, te sterowniki dźwiękowe. Ale teraz- widniała w tym miejscu nazwa mojego nowego urządzenia. Więc tamto realtek wywaliłem, uruchomiłem kompa ponownie... i dalej dźwięk nie działa.
Mam jeszcze tego Audio Sandboxa, nie wiem, czy jego trzeba wywalić... czy jednak wgrać ponownie Realteka i znowu restarta zrobić... POMOŻCIE!!!
Głośniki podłączone do zielonego gniazda mam nadzieję.
Jak wbijasz w ustawienia dźwięku to masz wszędzie przy urządzeniach odtwarzających wybrane Sb live ?
Sprawdź jeszcze czy nie masz tam nic wyciszone.
Zmieniony przez - aadidas w dniu 2009-11-21 14:33:20
Co dziwne, jak teraz włączę jakiś film, to nawet obraz mi się zacina...
Można coś na to poradzić?
Zmieniony przez - Tadeknorek w dniu 2009-11-21 15:47:00
było tak, ale już ściągnąłem sobie jakieś tam inne sterowniki do tej karty, i winamp nie ma błędów. niby leci muza, ale też nic nie słychać.