FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 4972 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Tworzenie pieniędzy ,,z powietrza'' przez banki komerycjne 
[powiadom znajomego]    
Autor "Tworzenie pieniędzy ,,z powietrza'' przez banki komerycjne"   

bokser17
 Wysłana - 18 kwiecień 2018 14:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam, nie znalazłem działu finanse więc jak sądze ekonomia bd działem najbliższym mojemu pytaniu. Przeczytałem kilka artykułów w których jest napisane o kreacji pieniądza ,,z powietrza'' przez banki komercyjne. Ogólnie rzecz biorąc mechanizm kreacji przedstawiany w taki sposób ze przy rezerwie cząstkowej 10 %, bank od złożonego depozytu np 1000 zł odkłada do rezerwy 100 zł a pozostałe 900 może komuś pożyczyć. W takim przypadku nie rozumiem dlaczego piszą że są to pieniądze ,,z powietrza'' jeśli ewidentnie są te procentowe części od złożonych depozytów. Jeżeli klient składał by w banku depozyt na 1000 zł a bank wrzucał by jako rezerwę 1000 zł a tworzył z tego 9000 zł w postaci kredytów to rozumiem że rzeczywiście było by to tworzenie pieniędzy z powietrza. Jedynym mechanizmem który rzeczywiście tworzy w moim rozumowaniu z powietrza to skupowanie obligacji przez bank centralny i wystawianie czeków bez pokrycia które to tworzą rzeczywiście pieniądze z niczego. Ale tak jak pisałem wyżej nie rozumiem czemu pożyczanie komuś części pieniędzy od złożonego wczesniej depozytu jest kreowaniem z powietrza, skoro jak byk jest to częśc pieniędzy która zostałą dostarczona przez kogoś do banku. Czy był by mi ktoś łaskawy to wytluamczyc? :)

Jakie zalozenie masz? proste!! walczycy i wygrywac!!-
==
[boxerki.mafia.hardcore.gang.pl]==-

zbys
Elektronika
 Wysłana - 20 kwiecień 2018 04:00       [zgłoszenie naruszenia]

Ponieważ "de facto" nie są to pieniądze banku, a jego klientów, to sobie ktoś to nazwał "z powietrza". Dlaczego pieniądze złożone do depozytu są powietrzem, to ja też nie wiem. Ale nie są to pieniądze banku, a zarabia na nich odsetki. Tylko że właśnie na tym polega instytucja banku.

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Tworzenie pieniędzy ,,z powietrza'' przez banki komerycjne