FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 13448 razy ¬

ROZRYWKA | Zdrowie
UDAR MÓZGU - rozpoznanie i pierwsza pomoc 
[powiadom znajomego]    
Autor "UDAR MÓZGU - rozpoznanie i pierwsza pomoc"   

maciekk_dg
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 00:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

od znajomego. być może przyda się w przyszłości.

Ta bardzo ważna informacja może uratować czyjeś życie
Przeczytanie tego tekstu zabierze tobie tylko parę minut.

Prawdziwe zdarzenie:

Podczas letniego grilla jedna z pań nagle potknęła się i osunęła na ziemię. Zapewniała, że czuje się dobrze, i że nic jej nie jest, że tylko się poślizgnęła, bo ma nowe pantofelki. (parę osób w pobliżu chciało dzwonić po pogotowie) Przyjaciółki pomogły jej wstać i podały nowy talerz z jedzeniem. Ta pani wyglądała na trochę oszołomioną, ale mimo tego zdecydowała się uczestniczyć w przyjęciu, tak jakby się jej nic nie stało.

Późnym wieczorem przedzwonił jej mąż do przyjaciół i poinformował, że pogotowie zabrało żonę do szpitala. Zmarła o 18-tej następnego dnia. Okazało się, że dostała wylewu krwi do mózgu podczas imprezy.

Gdyby jej mąż lub przyjaciele wiedzieli jak zdiagnozować wylew krwi do mózgu, może mogli by uratować jej życie.

Jak ratować w wypadku wylewu krwi do mózgu.

Specjalista neurolog twierdzi, że gdy pacjent znajdzie się pod jego opieką w przeciągu trzech godzin, to jest możliwość całkowitego wyleczenia efektów wylewu. Sztuka polega na rozpoznaniu objawów i postawieniu prostej diagnozy w ciągu tych trzech godzin.

JAK ROZPOZNAĆ WYLEW?

Często jest trudno rozpoznać objawy. Udar mózgu może być krwotoczny (wywołany wylewem krwi do mózgu) lub niedokrwienny (wywołany zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu). Właśnie brak wiedzy może mieć fatalne skutki, jeżeli osoby w pobliżu nie wiedzą jak rozpoznać objawy wylewu.

Lekarze uzgodnili prostą metodę jak rozpoznać wylew stawiając trzy pytania:

1. poproś by pacjent się UŚMIECHNĄŁ

2. poproś by pacjent PODNIÓSŁ OBYDWIE RĘCE DO GÓRY

3. poproś by pacjent powtórzył proste zdanie, (np.: dzisiaj jest ładna pogoda)

jeżeli osoba ma trudności z jednym z tych zadań, wzywaj natychmiast karetkę pogotowia (reanimacyjną) i opisz objawy.

Lekarze zauważyli, że właśnie tym sposobem nawet laik potrafi zauważyć takie objawy jak: niepełnosprawność mięśni twarzy, brak sił w rękach i trudności z mową. I teraz zwracają się do wszystkich, by każdy zapamiętał te trzy podstawowe testy. Rozpowszechnienie tych trzech zadań umożliwi szybką diagnozę, wcześniejsze leczenie wylewu i uniknięcie trwałego kalectwa.

Jeden z lekarzy stwierdził, że jeśli każdy kto otrzyma tego maila i wyśle go dalej, do 10 przyjaciół, może uratować co najmniej jedno życie.

DLATEGO, BĄDŹ DOBRYM PRZYJACIELEM I PODZIEL SIĘ TĄ INFORMACJĄ DO JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBY PRZYJACIÓŁ - to może uratować czyjeś życie.

Mój ojciec miał wylew 2 lata temu, na początku wakacji. Szczęście chciało, że był akurat w domu i możliwa była szybka interwencja i wezwanie pogotowia. Nie chcę myśleć, co by było gdyby był pozostawiony sam sobie.

Zmieniony przez - maciekk_dg w dniu 2009-09-15 00:58:14

pawcio181
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 10:29      [zgłoszenie naruszenia]

Masz ode mnie soga.
Należy Ci się

Dobra sprawa.

I'm gonna make you an offer, You can't refuse

Robot-Man
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 11:13      [zgłoszenie naruszenia]

Żeby tak łopatologicznie w podręcznikach pisali

woroczu, wybieram cie!

pimpsownik
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 11:27      [zgłoszenie naruszenia]

oczywiscie sog wielki sog bo własnie ty mozesz uratowac komus zycie

ojojoj
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 12:33      [zgłoszenie naruszenia]

sog dla autora!!!

Woda po kolana po nocnej burzy. Wywiad z powodzianami.
(dziennikarka) Jak myślicie skad wzięło sie tu tyle wody?

INSOMNIA
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 13:21      [zgłoszenie naruszenia]

Pierwsza pomoc w przypadku udaru sprowadza się do jak najszybszego wezwania karetki, oraz:

Jeżeli chory jest nieprzytomny - ułożenia go w pozycji bocznej ustalonej, aby zapobiec w ten sposób ewentualnemu zapadaniu się języka lub zachłyśnięciu wymiocinami.

W przypadku ustania oddechu, akcji serca - rozpoczęcia resuscytacji

Jeżeli pacjent jest przytomny - ułożenie go w bezpiecznej pozycji z lekko uniesionym tułowiem.

maciekk_dg
 Wysłana - 15 wrzesień 2009 20:34      [zgłoszenie naruszenia]

nie robię tego dla sogów, ale dziękuję. po prostu lepiej by wielu ludzi to znało, a na lekcjach biologii o tym nie mówią.

morandi
 Wysłana - 22 listopad 2009 19:21      [zgłoszenie naruszenia]

Mój dziadek miał udar mózgu. Byłem przy tym sparaliżowało mu prawą stronę i twarz miał taką wygiętą. Zadzwoniła babcia w nocy po pogotowie i go zabrali. Następnego dnia lekarze nie wiedzieli co jest dziadkowi. Dziadek rozmawiał z nami ale nie wastawał. Z relacji mojej siostry która cały czas była przy dziadku 3 dnia chciał pójśc do domu wieczorem ale dostał "coś na sen" pare godzin pozniej pielęgniarki jak go kąpały też im chciał wstac i dały mu coś na "uspokojenie" dziadek po tym usnął... Następnego dnia rano dziadek spał... ordynator powiedział, że niedługo się obudzi. Tego dnia dziadek się nie obudził. Następnego też nie... Dodam że lekarze nadal nie wiedzieli co jest dziadkowi. Pare dni pozniej lekarz powiedział ze mózg mu obumarł a na obchodzie się dziwili że jeszcze żyje, ktoś tam z lekarzy powiedział ze ma mocne serce. Dziadek nie pił i nie palił całe życie ^^ Kiedy umarł lekarz powiedział ze miał udar mozgu. Opisałem tylko fakty więc jak ktoś nie rozpoznał udaru mozgu to chyba nic złego skoro lekarze przez pare dni w szpitalu nie mogli tego rozpoznac...

huj

Dreando
 Wysłana - 25 grudzień 2009 19:46      [zgłoszenie naruszenia]

Z ciekawości spytam jakie akcje są podejmowane już w szpitalu w przypadku udaru mózgu?

"Takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy..."

INSOMNIA
 Wysłana - 25 grudzień 2009 20:03      [zgłoszenie naruszenia]

Wejdź sobie na wiki, na pierwszy rzut oka jest tam wszystko dobrze opisane, a mi się nie chce produkować.

morandi
 Wysłana - 25 grudzień 2009 21:47      [zgłoszenie naruszenia]

Dreando przeczytaj mój post to się dowiesz ze nic ^^ a jak ktoś jest jeszcze młody i ważny to mu baniaka otworzą jak posłowi Gruszce w 2005 tylko co jak teraz kula się na piłce z rehabilitantem i sra pod siebie

huj

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

UDAR MÓZGU - rozpoznanie i pierwsza pomoc

Strony: 1 2