FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 1353 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Ubezpieczenie zdrowotne 
[powiadom znajomego]    
Autor "Ubezpieczenie zdrowotne"   

Ss
 Wysłana - 11 październik 2004 22:15        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Skończyłem szkołę i mam zawieszoną działalność gosp. W jaki sposób mogę mieć ubezpieczenie zdrowotne? Z tego co wyczytałem to muszę zamknąć działalność i zarejestrować sie jako bezrobotny, pójść do pracy lub odwiesić działalność i co miesiąc nosić 700zł w zębach (tylko nie wiem skąd wezmę). Ma ktoś jakiś pomysł? Bo to pilna sprawa.

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

monique01
 Wysłana - 11 październik 2004 22:50      [zgłoszenie naruszenia]

z tego co wiem jak masz zawieszoną to tylko wystarczy iść do urzedu zarejestrować sie jako bezrobotny i oczywiscie jesli nie jesteś uczącą się osoba do 25lat oni Cie ubezpieczą

zawsze może byc gorzej%-)

Ss
 Wysłana - 11 październik 2004 23:03      [zgłoszenie naruszenia]

taaaa? Bo ja gdzieś na necie wyczytałem że muszę zamknąć działalność i że wtedy mogę nawet zasiłek zacząć pobierać.

Jonathan Watson

monique01
 Wysłana - 11 październik 2004 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

wystarczy zadzwonic do UP i się dowiedziećale chyba przy zawieszeniu też.

zawsze może byc gorzej%-)

jakryc
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 12 październik 2004 07:43      [zgłoszenie naruszenia]

działalności gospodarczej zawiesić nie można!
takie dzialanie to samowola urzędasów. uważaj, żeby nie naliczyli Ci zusu za "zawieszone" miesiące.

ubezpiecenie zdrowotne uzyskujesz wraz ze statusem bezrobotnego, zatrudnionego na umowe o pracę, masz emeryturę, rentę, zasilek, albo gdy jestes "dopisany" do ubezpieczenia czlonka rodziny.

Znawca -

Tommygun
 Wysłana - 12 październik 2004 09:50      [zgłoszenie naruszenia]

tak, zawieszenie jest tylko teoretyczne, bo nadal trzeba składać deklaracje itp. wiele osób idzie za przykładem "bo sąsiad zawiesił" a w rzeczywistości za każdą niezłożoną deklarację podpadają już pod kodeks karny skarbowy + zus, albo pracujesz albo jesteś bezrobotny bez działalności, stanu pośredniego (zawiesznia) nie ma

Specjalista -

Ss
 Wysłana - 12 październik 2004 10:16      [zgłoszenie naruszenia]

No jak nie ma jak na papierku jest pole że zawieszasz działalność, stawiasz tam X, wpisujesz dane i już. Jest to ten sam papier który się wypełnia przy otwieraniu działalności.
A zusu i kar nie zapłacę bo nie mam z czego, a jak komornik przyjdzie to też nic nie weźmie bo nic nie jest moje (tylko rodziców).

Czyli po prostu w tym pop* kraju trzeba być najzwyklej w świecie nieubezpieczonym? Bo za luksus 700zł/miech trzeba płacić? Chyba bardziej się opłaci wykupić prywatne ubezp. na czas zawieszenia firmy. A zawieszać sobie mogę, skoro jest takie pole na papierku i skoro nikt się nie czepia. Natomiast za 1 dzień po terminie za złożoną deklarację VAT w trybie ekspresowym dostałem wezwanie i 100zł kary.

Jonathan Watson

jakryc
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 12 październik 2004 10:17       [zgłoszenie naruszenia]

choć w moim przekonaniu przydałaby się "instytucja" zawieszenia działalności gospodarczej, tyle, że UREGULOWANA prawnie, a nie wg interpretacji danego oddziału zus.

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Ubezpieczenie zdrowotne