Skończyłem szkołę i mam zawieszoną działalność gosp. W jaki sposób mogę mieć ubezpieczenie zdrowotne? Z tego co wyczytałem to muszę zamknąć działalność i zarejestrować sie jako bezrobotny, pójść do pracy lub odwiesić działalność i co miesiąc nosić 700zł w zębach (tylko nie wiem skąd wezmę). Ma ktoś jakiś pomysł? Bo to pilna sprawa.
Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.
działalności gospodarczej zawiesić nie można!
takie dzialanie to samowola urzędasów. uważaj, żeby nie naliczyli Ci zusu za "zawieszone" miesiące.
ubezpiecenie zdrowotne uzyskujesz wraz ze statusem bezrobotnego, zatrudnionego na umowe o pracę, masz emeryturę, rentę, zasilek, albo gdy jestes "dopisany" do ubezpieczenia czlonka rodziny.
tak, zawieszenie jest tylko teoretyczne, bo nadal trzeba składać deklaracje itp. wiele osób idzie za przykładem "bo sąsiad zawiesił" a w rzeczywistości za każdą niezłożoną deklarację podpadają już pod kodeks karny skarbowy + zus, albo pracujesz albo jesteś bezrobotny bez działalności, stanu pośredniego (zawiesznia) nie ma
No jak nie ma jak na papierku jest pole że zawieszasz działalność, stawiasz tam X, wpisujesz dane i już. Jest to ten sam papier który się wypełnia przy otwieraniu działalności.
A zusu i kar nie zapłacę bo nie mam z czego, a jak komornik przyjdzie to też nic nie weźmie bo nic nie jest moje (tylko rodziców).
Czyli po prostu w tym pop* kraju trzeba być najzwyklej w świecie nieubezpieczonym? Bo za luksus 700zł/miech trzeba płacić? Chyba bardziej się opłaci wykupić prywatne ubezp. na czas zawieszenia firmy. A zawieszać sobie mogę, skoro jest takie pole na papierku i skoro nikt się nie czepia. Natomiast za 1 dzień po terminie za złożoną deklarację VAT w trybie ekspresowym dostałem wezwanie i 100zł kary.