FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 7593 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Umowa kupna-sprzedaży samochodu 
[powiadom znajomego]    
Autor "Umowa kupna-sprzedaży samochodu"   

chemistry
 Wysłana - 19 luty 2009 13:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam jest taka oto umowa:
§1
Dane samochodu,kupujacego i sprzedającego
§2
Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego własność, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, iż nie toczy się żadne postępowanie, którego przedmiotem jest ten pojazd, że nie stanowi on również przedmiotu zabezpieczenia.
§3
Strony ustaliły wartość przedmiotu umowy na kwotę: ................................................................................
słownie: ......................................................................................................................................................
§4
Sprzedający przenosi na rzecz kupującego własność pojazdu określonego w §1 niniejszej umowy na kwotę określoną w §3 niniejszej umowy, której otrzymanie sprzedający kwituje. Kupujący kwituje jednocześnie odbiór ww. pojazdu.
§5
Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany.
§6
Strony ustaliły, że wszelkiego rodzaju koszty transakcji wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy oraz koszty opłaty skarbowej obciążają kupującego.
§7
W sprawach nie uregulowanych w niniejszej umowie zastosowanie mają obowiązujące w tym zakresie przepisy kodeksu cywilnego.
§8
Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Interesuje mnie punkt 5, czy mając taki zapis moge sprzedającemu "naskoczyć" jeśli znajde wade ukrytą zaraz po zakupie auta ? pozdrwiam

kszakleski
 Wysłana - 19 luty 2009 13:50      [zgłoszenie naruszenia]

teoretycznie tak, ale czas jaki upłynie, zanim dojdziesz swego, Cię zniechęci pewnie

chemistry
 Wysłana - 19 luty 2009 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

hmmm a jakby piąty punkt napisać tak :

§5a
Kupujący oświadcza iż zapoznał się z wadami samochodu kazdy starszy samochód coś do zrobienia ma , spis wad o których poinformowano kupującego znajduje się na dodatkowym załączniku do miniejszej umowy.
§5b
Sprzedający oświadcza iż samochód wolny jest od dalszych wad, niewymienionych w załączniku. W wypadku ujawnienia dodatkowej wady z której istnienia sprzedający zdawał sobie sprawe w przeciągu 3 dni od daty sporządzenia tej umowy, wszelkie koszty naprawy ponosi sprzedający lub unieważniana jest ta umowa.

Zmieniony przez - chemistry w dniu 2009-02-19 14:15:57

anc_kozak
 Wysłana - 19 luty 2009 15:18      [zgłoszenie naruszenia]

A jak udowodnisz, że zdawał sobie sprawę ?

[http://www.theanimalrescuesite.com/]
Pomóż zwierzakom !
"Od tego co masz chciej jeszcze więcej"

Ekspert -

chemistry
 Wysłana - 19 luty 2009 15:46      [zgłoszenie naruszenia]

noto bez tekstu: "z której istnienia sprzedający zdawał sobie sprawe"

Thyme
 Wysłana - 19 luty 2009 15:55      [zgłoszenie naruszenia]

Wielu ludziom wydaje sie ze umowa kupna -sprzedazy jest jednakowa...;)

Otoz nie. Pewne umowy sa lepsze dla sprzedajacego, a pewne lepsze dla kupujacego. Roznica jest w dwoch zdaniach ;)..

Urzedy komunikacji honorują obydwie formy.

alko1986
 Wysłana - 19 luty 2009 16:21      [zgłoszenie naruszenia]

Napisac to ty mozesz w tej umowie rozne rzeczy, pamietaj tylko ze obie strony musza to podpisac i zgodzic. Ja np sprzedajac uzywany samochod w zyciu bym nie podpisal umowy z takim punktem nawet jakbym byl pewien ze auto 100% sprawne mam.

chemistry
 Wysłana - 19 luty 2009 17:23      [zgłoszenie naruszenia]

Thyme a jakie to są zdania ?

alko1986 w sumie masz racje, pólbiedy jak sie sprzeda uczciwemu człowiekowi auto, co innego jeśli nadzieje sie na cwaniaka który naciagnie sprzedającego na wymiane połowy samochodu.

Maras33
 Wysłana - 6 wrzesień 2018 11:28       [zgłoszenie naruszenia]

W ostatnim czasie sprzedawałem samochód, gdyby ktoś potrzebował wzór umowy kupna sprzedaży to podsyłam link z którego korzystałem [http://www.prawo-jazdy-360.pl/aktualnosci/umowa-kupna-sprzedazy-samochodu]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Umowa kupna-sprzedaży samochodu