Ostatnio ceny podzespołów wydają się zawyżone, normalnie to bym pchnął ten sprzęt i kupił coś nowego, ale trochę bezsens obecnie.
Ktoś mi powie czy wymiana ram na jakiś lepszy i 16 gb coś zmieni w wydajności? Nie narzekam w sumie w grach, ale większe tytuły potrafią przymulić i jak mam w tle chrome odpalone to jęczy że mało ram. Jaki ram warto by było kupić?
Druga sprawa, czy jest sens kupić drugi ssd? Mam systemowy 128 gb i hdd do przechowywania jakiś śmieci, ale to chrupanie mnie wkurza. Kwestia cen, bo tak się średnio orientuje, a nie chce przepłacić.
Obecnie jest hvjnia przez kopaczy kryptowalut ceny gpu są ostro poyebane. W tym Twoim kompie, żeby przyspieszył zmienić procka na i7, Ssd można dorzucić i zrobić RAID0 podwajając tym samym szybkość. Ram zasadniczo nie pomoże w szybkości. Jak masz 16gb to styka w pełni. No chyba że renderujesz video fhd i 4k i robisz jakieś operację zjadające Ram. No i sprawdź taktowanie. Przy DDR3 są trochę jaja. Bo jak masz pamięci 1866 w defaulcie nie chodzą na tej prędkości tylko na 1333 i trzeba wymuszać im natywny tryb 1866.
Chłopaczki z Polkowic już Pojechali
Zmień dysk gdzie masz system na SSD (to bym zrobił jako pierwszy krok).
Upgrade RAM do 16 GB, chociaż ja mam osobiście 8 GB i wszystko śmiga.
Sam CPU obecnie przy grach to drugorzędna sprawa, znacznie więcej ma znaczenie GPU, tu musiałbyś też zrobić upgrade.