Witam wszystkich. Mam do was nasteępujące pytanie. Chodzi o to, że moja ciotka kupiła nieruchomośc(dom) za pieniądze, które dostała od swojej siostry. Siostra ta mieszka w na zachodzie. Można powiedziec że to był taki prezent od jednej siostry dla drugiej. I teraz chodzi o to , że Urżad Skarbowy, zarzadza kontrole za jej dochody na podstawie decyzji o bezpodstawnym wzbogaceniu. Ponieważ mojej ciotki nie stac by było na zakup takiego domu. Nie może ona tez podac że pieniądze dała jej siostra z zagranicy (czy jednak może??????). Chodzi o to że nie chce ona płaciz zadnej kary ani dodatkowego podatku. Czy moze cozs zrobic???????????
"Dodatkowego podatku" nie będzie się pewnie dało uniknąć - każda darowizna, także te pomiędzy członkami najbliższej rodziny, są obciążone podatkiem od darowizn, a nie napisałeś, czy Twoja ciotka go zapłaciła. Poza tym IMO, jakiś "dobry" sąsiad zakapował Twoją ciocię, bo US to instytucja nieruchawa i bez donosu raczej by nie prześwietlali sprawy.
Naczelnik Urzedu Skarbowego w zwiazku z prowadzonym postepowaniem podatkowym w sprawie opodatkowania dochodów z nieujawnionych źódeł za rok 2001, działając zgodnie z przepisami art. 182 w zwiazku z art. 183 ustawy z dnia 29 1997r. Ordynacja podaykowa wzywa pania XY do nadesłania w terminie 14 dni informacji pochodzących z banków, domów maklerskich, funduszy inwestycyjnych i towarzystw funduszy inwestycyjnych:
- Posiadanych rachunków oszczednosciowych, liczby tych rachunków a także stanów tych rachunków
- Posiadanych rachunków pienieznych lub rachunków papierów wartosciowych, liczby tych rachunków a także stanów tych rachunków
- Zawartych umów kredytowych lub umów pozyczek pienieznych, atakze umów depozytowych
- Nabytych za pośrednictwem banków akcji Skarbu Państwa, lub obligacji skarbu państwa, a także obrotu tymi papierami wartosciowymi
- Obrotu wydanymi przez banki certyfikatami depozytowymi lub innymi papierami wartosciowymi
- Zakupionych i umorzonych jednostek w funduszach inwestycyjnych
Powyższe informacje powinny obejmowac okres od 01.01.2001 do 31.12.2001 i być udokumentowane drukami bankowymi
Nie może ona podac że miała oszczedności, poniewaz takowych nie była w stanie uzbierac. I teraz czy może jakos zrobic skarbówke na szaro. Albo coś mozecie podpowiedzieć co powinna uczynic. Z góry dziekuje
Ze zrobieniem ich na szaro może być pewien kłopot. Sytuacja wygląda tak - US ma ochotę oszacować dochód Ciotki z nieujawnionego źródła, a następnie opodatkować go ( już nie pamiętam stawki na to, ale jest bandycka ). Jeżeli darowizna o której wspominałeś była dokonana przelewem, to bank na żądanie US udzieli stosownych informacji . Nawet jeśli była bezpośrednio w $$ to stoi chata i trzeba jej własność jakoś wyjaśnić. Przyznanie się do otrzymania darowizny zrodzi konieczność zapłaty zaległości podatkowej, wraz z odsetkami.
ciotka mysli o czyms takim jak stwierdzenie otrzymania tej kwoty za pomoca własnego nierzadu. Jako że streczycielstwo w Polsce jest zabronione nie nalezy opodatkowywac tych kwot, bo wtedy by było tak ze urzad skarbowy jest alfonsem, a pobieranie kwot z czyjegos nierzadu jest zabronione. Moze to zabrzmi smiesznie ale tak jest i słyszalem ze ludzie tak sie bronia. A wszystko przez to ze jej siaostra kupiła jej dom,.
koks20, a w zasadzie 21
300 kafli przelewem? To wypłynie. Po prostu jak Ciotka sama nie poda informacji i druków, to wniosą o to do banku ( art. 183 Ordynacji Podatkowej ), który musi im powiedzieć co i jak. Nad stołem ciężko będzie sprawę odkręcić.
Wydaje mi się, że inna rzecz, która chodzi mi po głowie też raczej nie przejdzie, bo wyczuwam, że ciotka jest za młoda! (skoro rozważa podanie źródła dochodów z najsatrszego zawdu ), ale... kto wie?