FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 35219 razy ¬

ROZRYWKA | Militaria
WSOWL 2014 
[powiadom znajomego]    
Autor "WSOWL 2014"   

Fedor_E
 Wysłana - 1 wrzesień 2013 17:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam! Jest to mój pierwszy post na forum. Chciałbym założyć ten temat dla osób, które mają zamiar brać udział w rekrutacji do WSOWL we Wrocławiu w roku 2014 (studia wojskowe) . Ja będę startował tam pierwszy raz. Startuje ktoś z Was?
I mam już jedno pytanko czy na rozmowie kwalifikacyjnej według Was zaplusowałoby to, że mam kurs szybowcowy? Ponadto jakie kursy są tam brane pod uwagę?

luki2225
 Wysłana - 10 wrzesień 2013 23:42      [zgłoszenie naruszenia]

Na pewno tak chociaż teraz rozmowa nie jet juz chyba tak wysoko punktowana. Ale nie oczekuj jakis specjalnych braw bo i tak oceniaja całokształt. Dyplomy ogólna rozmowa z tobą. Dużo daje jeśli w przeszłości dużo się udzielaleś zawody, przewodniczący klasy, harcerz itp.

Fedor_E
 Wysłana - 11 wrzesień 2013 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Podczas rekrutacji 2014/2015 za rozmowę kwalifikacyjną jest aż 50pktów. W sumie to dużo zależy od limitów miejsc, które mają lada moment kazać się na stronie WSOWL.

VVigor
 Wysłana - 20 wrzesień 2013 20:07      [zgłoszenie naruszenia]

No to będziemy rywalizować, bo też będę starać się dostać w 2014 ;>
Tak nawiasem, jakich spodziewacie się wyników z matur rozszerzonych? Bo jestem ciekaw czy mój wynik jest dość wysoki w stosunku do innych próbujących się dostać czy tylko przeciętny. Ja liczę na spokojne 95-100% z angielskiego (oczywiście wszystko rozszerzone) i jakieś 60-70% z matmy.

Fedor_E
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 07:51      [zgłoszenie naruszenia]

U mnie z matmą mniej więcej tak samo, czyli około 70% (rozsz.). Co do ang może być gorzej :D, ale nie powinno być tragicznie, bo liczę na 50-60% (rozsz.). A jak u Ciebie ze sportem? Do tego masz zrobione jakieś dodatkowe kursy?

VVigor
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 12:16      [zgłoszenie naruszenia]

Kursy? Nieszczególnie, jedynie prawko na B, możliwe, że przed rekrutacją będę też mieć na wózek widłowy (nie wiem czy to coś da,ale to raczej do pracy ^^).
A jeśli chodzi o sport... bardzo dużo jeżdżę na rowerze, ale jeśli chodzi o bieganie to może być różnie, od początku września biegam i chcę wyrobić ten czas poniżej 3 minut na kilometr, żeby maksa dostać. Co do podciągnięć to może być różnie, bo niby dużo nie zaliczają, a 10x10 bez problemu,bo jestem zwinny. Wiesz może jakie są takie średnie wyniki z matur, żeby się ktoś dostał?

Fedor_E
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 12:32      [zgłoszenie naruszenia]

Ja mam kurs szybowcowy oraz jak na razie kurs strzelecki I stopnia (planuję mieć III). U mnie z wf to bieganie i podciąganie powinno być maks, muszę jedynie pływanie jeszcze dopracować. A jeśli chodzi o te średnie wyniki matur to ciężko powiedzieć, bo zawsze próg był zdecydowanie poniżej 200 pkt, a w tym roku próg wynosił chyba 212pktów. Dużo zależy od limitu miejsc, który powinien być a dniach znany. Ale mając wf na 80 pktów i maturę po 60% z rozszerzenia to powinieneś się dostać (biorąc pod uwagę, że w miarę dobrze wypadniesz na rozmowie kwalifikacyjnej).

VVigor
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 12:39      [zgłoszenie naruszenia]

Jak to wyglądało wszystko? 100 pkt za maturę z angielskiego+ 100 pkt za drugi przedmiot rozszerzony + 50 pkt sport + 50 pkt rozmowa kwalifikacyjna,tak?
To w takim razie myślę, że 90+60+40+40 mogę mieć, czyli w sumie 230 przy najgorszych założeniach (nie wiem jak koszą na rozmowie kwalifikacyjnej...). Z tymi kursami to mnie zmartwiłeś, bo nigdy się w takie coś nie bawiłem. Wiesz może czy takie kursy bardzo wpływają na przebieg rozmowy?

Fedor_E
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 12:49      [zgłoszenie naruszenia]

Punktacja na rok 2014/2015 jest trochę inna. Według rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej to maksymalna ilość punktów do zdobycia jest równa 350. W tym 100 punktów za matematykę/fizykę/chemię/informatykę, kolejne 100 punktów za angielski, następnie 100 punktów za wf (tyle, że z każdej konkurencji musisz uzyskać co najmniej 5 punktów ) oraz na koniec 50 punktów za rozmowę kwalifikacyjną. Kursy są ważne na tej rozmowie, ale bez nich też dasz radę dobrze zaliczyć, wszystko głównie zależy od postawy jaką sobą prezentujesz jeżeli zrobiłbyś jakiś kurs np. pierwszej pomocy to na pewno mógłbyś liczyć na jakieś 20-35 punktów.

VVigor
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 13:01      [zgłoszenie naruszenia]

Hm, to z tym wf będzie różnie, trzeba się wziąć ostro za siebie. To trzeba te kursy zrobić, pierwszą pomoc notabene miałem na prawie jazdy, ale nie mam z tego żadnego świstka, że kurs odbyłem. Znasz jeszcze jakieś kursy, które można zrobić?

Fedor_E
 Wysłana - 21 wrzesień 2013 13:07      [zgłoszenie naruszenia]

No z wf ja tak samo ostro się za siebie biorę. Podciągania ćwiczę od 3 lat i biegam 2 razy w tygodniu. Co do kursów to nie wiem co za ile dają, ale co nie co słyszałem. Na pewno punkty są za kurs nurkowania (ale to dość drogie), strzeleckie (to też nie jest tanie), możesz np. pomyśleć właśnie z tą pierwszą pomocą lub wyszkolić się na opiekuna obozów (słyszałem, że to też biorą pod uwagę). Ale kursami nie zawracaj sobie aż tak głowy moim zdaniem zwłaszcza, że z matury planujesz mieć tak dobre wyniki. Podszlifuj wf jeśli uważasz, że jeszcze nie jesteś na wystarczającym poziomie, na rozmowie staraj się być naturalny i powinno być ok. A masz może jakieś info na temat tego kiedy wyjdą dokładnie limity miejsc?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 15 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

WSOWL 2014

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15