FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 12939 razy ¬

ROZRYWKA | Pasje i podróże - małe i duże
WYKRYWACZ METALI- Czyli i ty możesz zostać Poszukiwaczem Skarbów!!! 
[powiadom znajomego]    
Autor "WYKRYWACZ METALI- Czyli i ty możesz zostać Poszukiwaczem Skarbów!!!"   

Desertdog
 Wysłana - 24 sierpień 2012 22:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, od jakiegoś czasu biegam po górach szukając przygód z wykrywaczem. Moim towarzyszem jest Rutus Proxima v5.0. Wiedzie nam się raz lepiej, raz gorzej, ale frajdy jest przy tym bardzo dużo! Być może na Inso jest grupa osób, które również w wolnych chwilach studiują stare książki, mapy i przewodniki, by później rzucić się w leśne knieje i szukać, szukać, szukać... Z chęcią wymienię się doświadczeniami z innymi poszukiwaczami. Pomogę również skompletować sprzęt potrzebny do wyprawy

Proszę o rzeczową dyskusję. Osobiście zadbam o odstrzał idiotów piszących bzdury

Na początek- sprzęt przygotowany do wyprawy

Zmieniony przez - Desertdog w dniu 2012-08-24 22:57:28

"I'd rather be judged by twelve, than carried by six..."

jaLatam
 Wysłana - 25 sierpień 2012 00:13      [zgłoszenie naruszenia]

oj tam oj tam, pochwal się swoimi wykopkami

kumpel co się w to bawi wydarł z gleby zapasowe gąsienice od czołgu
ja osobiście wykrywacza nie mam a kiedyś niechcący znalazłem "w ogródku" 2 bagnety, kilka pocisków i ze 2 monety.

★ ☆ ✯ ♋ ✯ ☆ ★

Desertdog
 Wysłana - 25 sierpień 2012 00:44      [zgłoszenie naruszenia]

jeszcze nic wartego uwagi nie wykopałem, jakieś stare zawiasy, gwoździe, części starych maszynitp- sam złom właściwie... ale powoli się rozkręci Jak masz takie fanty koło domu, to na Twoim miejscu zainwestowałbym w wykrywkę

Zmieniony przez - Desertdog w dniu 2012-08-25 00:54:15

szyszunia1
 Wysłana - 25 sierpień 2012 10:00      [zgłoszenie naruszenia]

Tak gdzieś 3 lata temu latałem ze Smętkiem, swoją przygodę zakończyłem, gdy natrafiłem na S-mine. Z ciekawszych znalezisk: widelec SS, klamra Luftwaffe, fibula, kilka guzików i trochę monet, w tym jedna dość ciekawa . Neodymem wyłowiłem Mosina, ale wrócił z powrotem do wody, nie fascynuje mnie wizja ośmiu lat w pace za kawałek złomu
Darz dół!

Zmieniony przez - szyszunia1 w dniu 2012-08-25 10:02:02

Pozytywnie %-)

Bova
 Wysłana - 25 sierpień 2012 13:04      [zgłoszenie naruszenia]

wykorzystując temat o wykrywaczach zapytam o nurtujący mnie temat. czy ktoś kumaty jest w stanie mi objaśnić czy wykrywacz ma gorsze osiągi na akumulatorach niż na bateriach? chodzi tu o napięcie, bateria ma 1.5V a aku 1.2V. jakby nie patrzeć napięcie mniejsze. jedyne co zauważyłem że gdy akumulatory padają tj. 2 kreski z 4 spadną to robi się niestabilny.

jaLatam
 Wysłana - 25 sierpień 2012 16:54      [zgłoszenie naruszenia]

praktycznie cała elektronika polega na tym jakie napięcie płynie którym obwodem
tak, że jeśli ci wykrywacz głupieje na słabej baterii to nic dziwnego, ze spadkiem napięcia wiązać się może dokładność, ilość szumów, czułość i cała reszta
więc jak masz firmowy wykrywacz to zasilaj go z takiego napięcia jakie ma w instrukcji i będzie cacy.

@Desertdog może kiedyś jak będę miał fundusze i czas
w moich okolicach gdzieś nawet pradziad karabin zakopał jak się wojny przestraszył. A u sąsiada kilka lat temu saperzy z piwnicy takiej starej wykopanej w ziemi, granaty czy tam bomby jakieś wyciągali. Problem w tym, że tereny podmokłe i wszystko szlak trafia - te bagnety to skapnąłem że są bagnetami jak zacząłem jednym w drzewo rzucać z nudów

jbnb. daję sogacza na zachętę

★ ☆ ✯ ♋ ✯ ☆ ★

Desertdog
 Wysłana - 25 sierpień 2012 20:22      [zgłoszenie naruszenia]

swoją przygodę zakończyłem, gdy natrafiłem na S-mine.

łeee, gdyby wyyebała to miałbyś powód, a tak nie pękaj

Darz dół!

Bo co w ziemi leży- nam się należy

czy ktoś kumaty jest w stanie mi objaśnić czy wykrywacz ma gorsze osiągi na akumulatorach niż na bateriach? chodzi tu o napięcie

Nie wiem, ale pewnie będzie gorzej śmigał i na 100% straci część zasięgu.

problem w tym, że tereny podmokłe i wszystko szlak trafia

przecież nie mieszkasz na bagnie Na 100% masz w swojej okolicy lasy i pola na których jest sucho. Ze ściółki leśnej bardzo dobrze zachowane rzeczy wychodzą

szyszunia1
 Wysłana - 27 sierpień 2012 12:31      [zgłoszenie naruszenia]

Nie daje mi spokoju ten temat, więc dzisiaj odkurzę sprzęt i się wybiorę na małe wykopki, przetrzepie swoje pola, i może miejsce, gdzie mieściła się leśniczówka. Mam też na oku starą studnię. Jeśli wydobędę coś oprócz złomu dodam kilka zdjęć

Pozytywnie %-)

Desertdog
 Wysłana - 27 sierpień 2012 15:00      [zgłoszenie naruszenia]

a ja po kilku tygodniach zbierania info zabieram się w tym tygodniu za odkrywanie wejścia do sztolni Mamy kilka wskazówek:
1. Ziemia nad wejściem jest bardziej wklęsła niż reszta zbocza
2. Łąka pod "wejściem" wysypana jest łupkiem (albo urobkiem). Gospodarz próbował ją zaorać ale dał sobie spokój.
3. Obok wejścia wypływa strumień, wygląda jak odwodnienie
4. Wykrywką znaleźliśmy złamane wiertło górnicze, taką widie.
5. W bliskiej okolicy znaleźliśmy szklane butelki z początku zeszłego wieku. Były ładnie zdobione, grube szkło + niemieckie napisy. Pewnie firmy która je wyprodukowała, albo karczmy z której pochodziły.

to tyle wskazówek

gall15
 Wysłana - 27 sierpień 2012 18:17      [zgłoszenie naruszenia]

Hej, mój wykrywacz to Armand Prospector 2. Głównie szukam po lasach militarki, ale monetki też czasem wpadają. A najbardziej lubię jak się trafiają śmietniska wojskowe (tubki po paście, talerze, etc.) To są dopiero znaleziska:)

Desertdog
 Wysłana - 27 sierpień 2012 20:19      [zgłoszenie naruszenia]

Też myślałem o tej wykrywce, ale jednak kupiłem Rutka

Zakopane dawne śmietniki to niezłe skarby. kopalnia wiedzy o tym co żołnierz w danych czasach jadł, czym mył zęby, jakie papierosy palił itd... Też chciałbym coś takiego trafić :)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 8 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

WYKRYWACZ METALI- Czyli i ty możesz zostać Poszukiwaczem Skarbów!!!

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8