Jakiś czas temu zostałem przyłapany za jazdę bez ważnego biletu u przewoźnika KZKGOP miało to miejsce w marcu. Dzisiaj dostałem pierwsze pismo od kzkgop z wezwaniem zapłaty do 14 dni od otrzymania listu. Straszą, że w razie nie uiszczenia należnej kwoty sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania karnego. Jest to mój pierwszy mandat. Z tego co słysałem do oddają do sądu jak ktoś zalega z kilkoma mandatami. Tak jak wspomniałem na początku to pierwsze wezwanie. Zostawić sprawe ? Później kolejne wezwania się pojawią? Proszę o wskazówki :)
zazwyczaj ludźmi się interesowali dopiero od kwoty 200zł..
inni pewnie każą Ci zapłacić i uniknąć przykrych skutków ale ja bym zostawił to tak jak jest..a po kilku latach wygasają te mandaty
no chyba że faktycznie to jakaś mała kwota to zapłać,żebyś nie miał jakichś problemów.
dla przykładu u mnie w mieście bez biletu to kara 110zł..w Szczecinie to 240zł ;-/
Zmieniony przez - misio13 w dniu 2010-04-19 19:10:29
Wezwania się będą powtarzać, sprawa zostanie przekazana do sądu i zapewne przeprowadzona zaocznie, więc może pewnego ranka wstać i ujrzeć w drzwiach miłego pana z nakazem komorniczym :P Nie tak dawno temu mój kolega miał identyczną sytuację więc nie łudziłbym się że się wywiniesz.
Wiesz, do mojej siostry rok temu przyszedł komornik o 50 zł... A od jakiegoś czasu można nawet do specjalnego rejestru dłużników trafić... Oczywiście pół chaty to przesada, ale powszechna opinia "nic mi nie zrobią" jest mocno przesadzona ;)
no z tym rejestrem to prawda.niby kredyciku nie dostaniesz, na raty nic nie weźmiesz i takie tam.. może i przesadzona ale takie sytuacje jak podałeś że za 50zł komornik przychodzi do domu do częstych też nie należą.
za to nie trafi się do KRD bo to nawet nie ma statusu mandatu czy coś takiego, druga sprawa jak mogą przysyłać przed sądowe wezwanie a list nawet nie jest z potwierdzeniem odbioru czyli równie dobrze mogę powiedzieć, że nic nie dostałem.
dałem radosna buzke zebys sie nie przy*******ił a Ty i tak swoje
( zreszta jak ktos nie jest zamozny to te 300-400 zł mandatu może być dla niego połową chaty )
jaki jest zysk w płaceniu 50, 100 czy nawet 300 zł więcej zyskując tylko trochę na czasie
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.