Autor |
"Wieczne pióra" |
|
witeq
|
|
|
|
rimius
|
|
Czołem!
Mam wrażenie, że dyskusja utknęła w martwym punkcie. Chyba wynika to z faktu, że nie każdy może pochwalić się fajną kolekcją drogich piór. Ci, którzy czegoś takiego nie posiadają czują się, być może, trochę onieśmieleni. Jednak niepotrzebnie. To co się podoba, i nie jest w zasięgu, to jedno a co jest w zasięgu to drugie. Jest wiele modeli pór wiecznych, które ich sympatycy pożerają wzrokiem. Ale z takich czy innych względów nie wyłożą nawet kilkuset złotych by nabyć model, który jest powszechnie poważany. I to też jest zrozumiałe, gdyż z pewnością ma racjonalne wytłumaczenie.
Posiadam jeden z najtańszych modeli Inoxcroma i jestem z niego bardzo zadowolony. A to dlatego, że uważam, iż pióro to ma coś w sobie. Być może tylko dla mnie, ale przecież o to chodzi. Gdy zaczynam nim pisać to przychodzi mi do głowy skojarzenie z maczaną stalówką w obsadce, które jeszcze na przełomie lat 70/80 widywałem na poczcie. Właśnie to skojarzenie powoduje, że czuję ogromny sentyment do tego prostego, metalowego pióra.
Podczas dyskusji na tym forum zostało wymienionych (i zademonstrowanych na zdjęciach) sporo fajnych egzemplarzy. Teraz dobrze by było gdyby ich właściciele napisali coś więcej przynajmniej o kilku z nich. O własnym nastawieniu, o tym co im się w nich podoba a co nie. Nawet gdyby tekst dotyczył jakiejś taniej reklamówki, która sprawuje się bardzo przyzwoicie. Tak jak robi to Sliwulla w swoim drugim tekście. Oczywiście Ci, którzy jeszcze nic nie pisali również niech dadzą coś od siebie, może nawet w pierwszej kolejności.
Rozumiem, że jeśli ktoś uwielbia pisać wiecznym piórem może nie lubić pisać na komputerze. Zatem proponuję im rozwiązanie kompromisowe. Napiszcie coś o swoim piórze właśnie nim a dopiero potem wklepcie.
Pozdrawiam.
|
rimius
|
|
I jeszcze pytanie do Sliwulla.
Co to za pióro, które prezentujesz na pierwszym swoim zdjęciu, i co to jest to "coś" po jego prawej stronie. Przejżałem trochę stron internetowych i dobrą książkę ale nic podobnego nie widziałe. Bardzo fajnie wygląda.
|
DAN-CTT
|
|
Osobiście bardzo chciałbym mieć pióro firmy Visconti o nazwie Europe-Poland. Zostało stworzone na cześć wejścia Polski do UE. Szkoda, że kosztuje 1000zł, bo chciałbym je mieć. Mam nadzieję, że większość kolekcjonerów z Polski kupi te pióra i będzie mieć je w swojej kolekcji. |
 |
|
|
booe
|
biały miś
|
|
bardzo mi sie podobaja pióra motn blanc, niestety jestem leworeczny, w moim przypadku pióra odpadaja |
Specjalista -
 |
|
|
DAN-CTT
|
|
Wcale nie!! Mój brat też jest leworęczny i pisze piórem. Kwestia wprawy... |
 |
|
|
curf
|
|
... i "miłości" do pióra wiecznego!
(TYLKO w przypadku ściętej stalówki należałoby wybrać odpowiedni kierunek ścięcia)
Zmieniony przez - curf w dniu 2005-02-21 20:59:55
|
korian
|
|
podoba mi się bardzo twoje hobby. sog poleciał  |
 |
|
|
DAN-CTT
|
|

No i kupiłem. Wybór padł na Visconti Van Gogh średniej wielkości w kolorze wanilii.
|
 |
|
|
maciek2222
|
|
witam.
mam do zaoferowania używane wieczne pióro MONTBLANC MEISTERSTUCK LE GRAND 149 (stalówka 14k z napisem 4810)i do kompletu analogiczne pióro kulkowe.
Obydwa w dobrym stanie.
Będę wdzięczny za radę za jaką cenę je sprzedać.
Być może ktoś z Państwa będzie zainteresowany.
Ewentualny kontakt:
e-mail: [email protected]
kom.: 508 046 766 (gdybym nie odebrał proszę o sms)
pozdrawiam serdecznie. Maciek |
 |
|