Autor |
"Wiejske przesądy" |
|
Rianonn
|
|
Może nie przesąd ale czytałam gdzieś, że większość dusz, które zginęły w wypadku najczęściej pozostaje w miejscu, w którym się on wydarzył - wciąż go odtwarzając. Ma to na celu przebudzenie się duszy, uświadomienie jej, że już nie żyje.
|
chemistry
|
|
Moja śp babcia wierzyła w przesąd taki ze podczas ciązy nie wolno nic robic z zębami bo zaszkodzi to dziecku.
Nie wolno chustac pustego wózka dziecięcego bo to tez niby sprowadza nieszczęście, nier pamietam tlyko czy na dom czy na dziecko.
|
suplacz
|
|
|
|
toxOo
|
|
ależ ludzie potrafią być tępi... |
 |
|
|
lato.
|
|
gdy dziecko placze jest na to kilka niezawodnych sposob otoz mozna a nawet trzeba: zrobic 8 lalek z pieluch i rozrzucic na jarmarku(przy tym kto taka lalke wezmie sprowadzi "placzki" na swoje dziecko)
inny sposob, odczynianie uroku-w tym celu na dziecko siedzace w kadzi trzeba lać wode po ostrzu kosy
-gdy kogoś walnie piorun nalezy wykopac dół, polozyc go w nim i przysypac poszkodowanego ziemią (albo zakopac)
-jesli czlowiek dostanie napadu epilepsji nalezy wlozyc mu w dłoń klucz lub inny zelazny przedmiot
-czlowieka topiacego sie, wyciagnietego z wody nalezy ratowac poprzez bujanie topielca w prawo i w lewo(jeden lapie za glowe drugi za nogi i jadą)
|
 |
|
|
feerenc
|
|
|
|
Shirru
|
Waszka G
|
|
|
|
jestem A.
|
|
jest taki przesąd, że gdy kobieta w ciąży wystraszy sie czegos absolutnie nie wolno jej złapać sie zaa żadna część ciała(co często jest bezwarunkowe i niezalezne od nas) bo dziecko urodzi się z ciemnymi znamionami w tych miejscach (tj jesli matka złapała się za rękę wówczas znamię było na revce dziecka itd).
Kurcze, nie pamiętam teraz czy to chodziło o reakcje na strach czy na widok ognia....??? w każdym razie coś takiego pokutuje w umysłach niektórych ludzi.
Moja śp. ciocia opowiadała o kilku tego typu potwierdzonych przypadkach - dzieci urodziły sie albo z tzw "myszką" czyli ciemnobrązowym znamieniem na części ciała za którą chwyciła się przerażona matka... |
 |
|
|
pajaki dwa
|
|
Kokardke kolo lozeczka moja siostra praktykowala.
I nie patrzyla przez wizjer w ciazy bo dziecko moglo sie urodzic chore. |
 |
|
|
alja9
|
|
a ja słyszałam, ze aby mieć szczęście, trzeba przypadkiem wdepnąć gołą stopą w kupę słonia... |
 |
|