wydaje mnie sie ,ze w najblizszych 2-3 latach nie bedzie wojny z iranem.
sprawe skomplikowala postawa rosji w gruzji i implikacje z tego wychodzace.usa nie moze wiazac armmi w iranie,bo wtedy rosjanie bez problemu zajma czesc ukrainy.
usa jest w tej chwili zaszachowane a na europe juz nie moze absolutnie liczyc...najwyzej na paru krzykaczy bez wojska...:)
masti
"Awanturnicze mocarstwa tworzą problemy, jedno z nich już upada"
Mahmud Ahmadineżad
Prezydent Iranu Mahmud Ahmadineżad, przemawiając na forum ONZ w Nowym Jorku, obwinił "kilka awanturniczych mocarstw" o tworzenie światowych problemów. Prezydent Iranu stwierdził także, że "amerykańskie imperium dotarło do kresu swej drogi" - informuje serwis CNN.
Ahamdineżad bronił praw Iranu do prowadzenia badań nad energią nuklearną, argumentując, że "niektóre mocarstwa wywierają polityczną i ekonomiczną presję na Iran oraz grożą Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej".
Jak dodał, w międzyczasie "inne państwa utrzymują swe instalacje nuklearne które nie podlegają niczyjej kontroli".
Podczas mowy Ahmadineżada przy stoliku amerykańskiej delegacji do ONZ było pusto. Gdy jednak wczoraj swe przemówienie wygłaszał George W. Bush, Ahmadineżad słuchał go z uwagą.
- Agresorzy, z powodu swej mocy ekonomicznej, politycznej i propagandowej, nie tylko wymykają się karze, ale także twierdzą, że są sprawiedliwi. Tak długo jak trwają wojny a narody są zniewalane tylko po to, by ktoś zdobył głosy w wyborach, problemy trawiące świat pozostaną nadal nierozwiązane - stwierdził Ahmadineżad.
Na koniec prezydent Iranu oskarżył USA, że okupują Irak tylko po to, by umocnić swą pozycję w regionie i narzucić mu swa dominację ze względu na zasoby ropy naftowej - informuje serwis CNN.
czemu ten temat zamarl?
Zagrożenia ze strony ich armii konwencjonalnej jako takiego nie ma. Ich sprzęt jest przestażały, niby najnowsze maszyny są wzorowane na starych radzieckich czołgach - z 3 na t 72 plus m 60, myśliwce to przerobione F 5. Zagrożeniem jest natomiast wspieranie terroryzmu, dążenie do broni jądrowej oraz (głównie) dominacja w regionie. Po upadku Sadamma Iran ma w końcu okazje zaistnieć.