FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 18482 razy ¬

ROZRYWKA | Militaria
Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu / kilka pytań 
[powiadom znajomego]    
Autor "Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu / kilka pytań"   

malomowny
 Wysłana - 8 wrzesień 2012 17:28       

Przeniesiona przez Skarbowy z działu 'PRACA'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam wszystkich

Obecnie jestem na ostatnim roku studiów mgr kierunku Bezpieczeństwo Narodowe i swoją przyszłość chciałbym poświęcić Wojsku.
W związku z tym mam kilka pytań, na które chciałbym uzyskać rzetelne odpowiedzi:

1.) Czy po skończeniu mgr jeżeli dostanę się do WSOWL we Wrocławiu to zostaje skierowany na szkolenie 8,5 miesięczne czy 12 miesięczne? I czy jest ono w trybie skoszarowanym?

2.) Czy w tej szkole kształci się też żołnierzy do powietrzno-desantówki?

3.) Chciałbym wyjechać na misję do afganistanu jednak nie rozumiem jednej rzeczy. W jakich dywizjach/oddziałach są ludzie z piechoty, którzy jeżdżą na patrole? Bo z tego co zrozumiałem (być może błędnie) w WSOWL we Wrocławiu kształci sie oficerów głównie na : czołgi, artylerię, inżynieryjkę, chemicznych, logistycznych, łączności. A przyznam szczerze, że artyleria, czołgi mnie nie rajcują, z chemii jestem słaby, a logistyka i łączność raczej nie wyjeżdża na patrole. Stąd moje pytanie, czy się mylę?

4.) Po skończonej szkole jest się podporucznikiem? Jak kształtują się wtedy zarobki?

Skarbowy
 Wysłana - 8 wrzesień 2012 17:36      [zgłoszenie naruszenia]

Przenoszę do militariów

Ciężko być zaje*istym, ale staram się to znosić z podniesionym czołem.

Specjalista -

malomowny
 Wysłana - 9 wrzesień 2012 23:11      [zgłoszenie naruszenia]

odświeżam

Narwhal
 Wysłana - 10 wrzesień 2012 04:30      [zgłoszenie naruszenia]

Czy po skończeniu mgr jeżeli dostanę się do WSOWL we Wrocławiu to zostaje skierowany na szkolenie 8,5 miesięczne czy 12 miesięczne? I czy jest ono w trybie skoszarowanym?

To chyba zależy czy osoby po obronie narodowej biorą na studium oficerskie w danym roku. Bo z tego co się orientuję to w tym nie biorą.

malomowny
 Wysłana - 10 wrzesień 2012 10:15      [zgłoszenie naruszenia]

W tym roku to już jest za późno na coś. Od 2013 będzie pewnie coś wiadomo?

Proszę o odp na pozostałe pytania.

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 15:21      [zgłoszenie naruszenia]

1.) Czy po skończeniu mgr jeżeli dostanę się do WSOWL we Wrocławiu to zostaje skierowany na szkolenie 8,5 miesięczne czy 12 miesięczne? I czy jest ono w trybie skoszarowanym?

Długość szkolenia zależy od specjalności. Nie jestem na 100% pewny ale chyba jest to tryb skoszarowany.

2.) Czy w tej szkole kształci się też żołnierzy do powietrzno-desantówki?

To nie jest tak że jest jedno miejsce. Ogólnie to Wrocław się tym zajmuje, ale np. samo szkolenie ze skokami jest wykonywane w Leźnicy w OSAS.

3.) Chciałbym wyjechać na misję do afganistanu jednak nie rozumiem jednej rzeczy. W jakich dywizjach/oddziałach są ludzie z piechoty, którzy jeżdżą na patrole? Bo z tego co zrozumiałem (być może błędnie) w WSOWL we Wrocławiu kształci sie oficerów głównie na : czołgi, artylerię, inżynieryjkę, chemicznych, logistycznych, łączności. A przyznam szczerze, że artyleria, czołgi mnie nie rajcują, z chemii jestem słaby, a logistyka i łączność raczej nie wyjeżdża na patrole. Stąd moje pytanie, czy się mylę?

To znowu nie jest tak, piechota to była w latach 60-tych Teraz są wojska zmechanizowane, ale oficerowie SO raczej się nie szkolą w tej specjalności /za krótki okres szkolenia/, więc tu są absolwenci pełnego WSO. Co do patroli to nie jest powiedziane że tylko zmechanizowani mają na nie jeździć, bo tak nie jest. Jeźdzą i chemicy, saperzy, łącznościowcy. Bo przecież np. w drużynie zmechanizowanej musi być ktoś od łączności, musi być medyk itd.

4.) Po skończonej szkole jest się podporucznikiem? Jak kształtują się wtedy zarobki?

Tak zostajesz podporucznikiem, zarobki to trzeba by sprawdzić grupę uposażenia U, niestety nie mam pod ręką tabeli więc na chwilę obecną nie powiem, ale będzie to kwota między 4000-5000 brutto.

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Ekspert -

malomowny
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 16:18      [zgłoszenie naruszenia]

Minner dziękuje bardzo za wyjasnienie.
Ale może orientujesz się jacy głównie żołnierze są na patrolach? Powietrzno-desantówka, czy może strzelcy podhal.?

Czy orientujesz się czy osoba z mgr z bezp.narodowego ma szanse dostać się bez jakichkolwiek pleców do WSO? Oczywiście nie musi to być Wrocław. Zależy mi aby pojechać na misję.

Narwhal
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 19:31      [zgłoszenie naruszenia]

Czy orientujesz się czy osoba z mgr z bezp.narodowego ma szanse dostać się bez jakichkolwiek pleców do WSO? Oczywiście nie musi to być Wrocław. Zależy mi aby pojechać na misję.

Przecież napisałem Ci w pierwszym poście, że to zależy w ogóle od tego czy w danym roku na studium oficerskie będą przyjmować magistrów bezpieczeństwa narodowego.

malomowny
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 20:10      [zgłoszenie naruszenia]

Sorry, źle sformułowałem pytanie. Chodziło mi o to, czy orientujecie się do jakich oddziałów można się starać z taką magisterką?

Narwhal
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 20:17      [zgłoszenie naruszenia]

Do takich oddziałów, do jakich będą chcieli magistrów obrony narodowej (o ile w ogóle będą chcieli). Chcesz być oficerem, a pytasz np. o zarobki podczas gdy wystarczy to wpisać w google. Pytasz o kierunki i korpusy, a wszystko masz na stronie WSO (rozumiem, że bierzesz pod uwagę również lotnictwo i marynarkę?). Trochę więcej zaradności. Nie wiemy przecież co wymyślą za rok.

malomowny
 Wysłana - 11 wrzesień 2012 20:57      [zgłoszenie naruszenia]

No własnie, bo jeżeli do żadnej ze szkół nie będą chcieli, to muszę zaczynać od 0, czyli od szeregowego?

Lotnictwo jak najbardziej, chociaż jest ciężko podobno, a marynarka nie bardzo. Głównie skupiam się na tej piechocie.

Nie wiem czy dobrze to rozumiem - Jeżeli w WSO we Wrocławiu jest np dowodzenie pododziałami zmechu i czołgami. Kończę to studium i co dalej? Bo np wyczytałem, że na którejś zmianie w afganistanie był np 9 pułk rozpozn. z Lidzbarka, lub 12 Brygady Zmechanizowana ze Szczecina, więc po tym studium mogę się ubiegać o przydział do takiej jednostki?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu / kilka pytań

Strony: 1 2 3 4