Autor |
"Wymiana oleju i filtrów" |
|
Thomy20
|
|
Wykładowcy na różnych "mechanicznych" przedmiotach czy nawet mechanicy w pracy za każdym razem powtarzali mi, że nie ma co oszczędzać na smarach i innych płynach eksploatacyjnych. Jak można wydłużyć żywotność danego elementu o jakiś czas to czemu z tego nie skorzystać?
Idąc tym tokiem rozumienia można by wymieniać olej nawet co 3 tys.km ale czy jest sens? Producenci samochodów wyznaczyli interwał ile olej zachowuje właściwości smarne. W moim przypadku według instrukcji będzie to 15tys.km przebieg ten można zmniejszyć np. do 10-12tys.km jeżeli auto jeździ w trudnych warunkach. Trudne warunki to np. jazda na krótkich odcinkach do 3km, jazda na torze (gaz i hamulec), auto ciągnie przyczepę, jazda w gigantycznych korkach że auto pali + 50% więcej niż normalnie. W normalych sytuacjach nie m sensu skracać przebiegu między wymianami oleju.
|
INSOMNIA
|
|
ja mam cały czas świeży olej  |
 |
|
|
Thomy20
|
|
liqui moly top tec 4200 5W-30 oleju mann albo knecht, reszta obojętnie. Wymieniam wszystko co 10k km
Smutasny chyba jeździsz po jakiś bezdrożach albo polach że tak szybko usyfiłeś filtr powietrza u mnie po 10tys.km filtr powietrza jest czysty jak pupcia niemowlaka więc 20tys.spokojnie mogę zrobić a jak dobrze pójdzie to regeneracja i kolejne 10tys.km
|
smutasny
|
|
wolę zrobić wszystko za jednym zamachem i mieć spokój na jakiś czas. cztery dychy za filtr to nie majątek. |
 |
|
|
mitek168
|
|
Regeneracja fitra,brzmi fachowo
|
 |
|
|
saikolank
|
|
Z moich obserwacji wynika, że wiele zależy od typu silnika, przelotu, czy jest IC, czy go nie ma. Miałem już przypadki, że po przepałowaniu auta świeży olej po 4k km zrobił się już czarny. A tu chodzi o temperaturę oleju. Dopóki go nie przegrzejemy to będzie trzymał parametry. Jak dajemy do pieca to jest duża szansa, że przekroczymy temperaturę użytkową oleju i ten po prostu nam się spali i straci parametry. Nie ma co patrzeć na to co piszą książki serwisowe. Dla przykładu taki biedacki opelek jest autem kierowanym dla plebsu i ma być jak najtaniej. Helmut jak kupuje opelka w ropie to nie po to, żeby stał tylko nakuhwia kilometry i ma dla niego znaczenie ile od wymainy do wymiany może zrobić km. Bo jak zrobi 60-70k km w roku i będzie miał wymieniać olej co 10k km to jednak wygeneruje znaczne koszty. A jak producent ustali granicę na 30k km to już jest taniej- a opelek z nazwy ma być tani w eksploatacji. Normy oleju nie zmieniły się za bardzo na przełomie 25lat, a na przykład książka serwisowa dla 2.0 16v z początku lat 90tych podaje wymianę coś pomiędzy 10-15k km. I tu ciekawostka, bo klon 20Xev z 2000roku już ma tą granicę podniesioną do pułapu 25k km. A normy olejowe te same i konstrukcja silnika praktycznie też.
|
T_E_O
|
|
a jak dobrze pójdzie to regeneracja i kolejne 10tys.km
Regeneracja fitra,brzmi fachowo
Do pralki na program z gotowaniem odwirować przy 1200 obr/min dobrze wysuszyć żeby się do mokrego za szybko paprochy nie poprzyklejały i spokojnie można kolejne 15 tkm stuknąć. Jak dbasz to możesz taką operacje na jednym filtrze przynajmniej 5 razy zrobić  |
 |
|
|
playman
|
|
Żeby nie było, ja olej w autach wymieniam maksymalnie po 10 tysiącach kilometrów i leję jedynie syntetyczne oleje, nieważne czy to BMW czy Kangoo )
|
|
Thomy20
|
|
Do pralki na program z gotowaniem odwirować przy 1200 obr/min dobrze wysuszyć żeby się do mokrego za szybko paprochy nie poprzyklejały i spokojnie można kolejne 15 tkm stuknąć. Jak dbasz to możesz taką operacje na jednym filtrze przynajmniej 5 razy zrobić
To ja ci zaraz napisze jak się regeneruje filtr powietrza. Wyciąga się z obudowy wytrzepuje z kurzu i przedmuc***e sprężonym powietrzem tak żeby powierzchnia filtra była czysta. Dodatkowo czyścimy obudowę filtra z kurzu liści i innych zanieczyszczeń. Tak przygotowany filtr zakładamy do dobudowy i cieszymy się dalszą jazdą. A za zaoszczędzone pieniądze (25zł filtr powietrza Filtron do Astry G) możemy wieczorem iść na piwo albo flaszkę.
|
T_E_O
|
|
|