Trzeba zrobić eksperyment po jakim przebiegu olej traci swoje właściwości wystarczy zbadać lepkość? to by było najprostsze zmierzyć lepkość. Wiem że w niektórych autach jest czujnik który pozakuje że olej jest do wymiany. Jak działa taki pomiar? Tak samo z filtrem powietrza trzeba zmierzyć spadek ciśnienia jaki występuje po danym przebiegu.
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2015-03-09 17:57:40
Architekci to sobie w wielkiej płycie mogli najwyżej wzorek tynku wymyślić.
To był konstrukcyjnie obliczony prefabrykat, tym się zajmowali inżynierowie budowlani,
za PRL-u po specjalistycznych kierunkach.
Panowie dyskusja zboczyłana inny tor mieliście pisać o wymianach oleju i filtrów tak więc czekam na dalsze wypowiedzi.
1. Zapchany filtr powoduje że cały syf przedostaje sie do silnika - jest to mit ponieważ filtr ma za zadanie wyłapywać zanieczyszczenia a nie puszczać dalej jeżeli filtr się zapcha poprostu mniej powietrza puści do silnika.
2. Zapchany filtr powoduje wzbogacenie mieszanki - jest to mit ponieważ przy zasilaniu wtryskiem elektronika sterująca dobiera czas wtrysku benzyny aby mieszanka była stechiometryczna. Wzbogacenie następowało przy zasilaniu gaźnikowym lub instalacjach gazowych 1 i 2 generacji.
3. Zapchany filtr powietrza powoduje większe zużycie paliwa ponieważ stawia opór - oczywiście że mit ponieważ za filtrem jest przepustnica która również stawia opór, jeżeli filtr jest bardziej zapchany to do uzyskania identycznej mocy potrzeba bardziej uchylić przepustnicę.
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2015-03-15 21:53:11
MotorSport Technology.