FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 12488 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Humanistyczne
ZIEMIE POLSKIE W 1 POLOWIE XIX w. 
[powiadom znajomego]    
Autor "ZIEMIE POLSKIE W 1 POLOWIE XIX w."   

isiula
 Wysłana - 18 maj 2009 16:09        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Bardzo bym prosiła o pomoc...mam do uzupełnienia wiele tematów z ćw do historii a sa one dosc trudne i nie daje sobie z nimi rady....

1. Napisz, jakie nastapily zmiany w zakresie zaborów ziem polskich przez panstwa: pruskie, austryjackie oraz rosyjskie miedzy 1809 a 1815 rokiem oraz miedzy 1795 a 1815 r.

2. Wyjasnij, czi i w jaki sposob sytuacja miedzynarodowa determinowala wystapienia narodowowyzwolencze Polakow w 1 polowie XIX w.

3. Kiedy i w jakich okolicznosciach ziemie polskie utracily swa autonomie w 1 polowie XIx w. Jakie to byly ziemie?

Z góry wielkie dzieki

pumawdz
 Wysłana - 17 grudzień 2014 18:44     
 Usunięta przez Pan Śmierć za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

GB
 Wysłana - 16 styczeń 2015 23:04       [zgłoszenie naruszenia]

Ad.3 tu możnaby co najmniej 3 punkty rozwinąć, i trudno mi powiedzieć czy wszystko pasuje do tego jakie na ten temat ma wyobrażenie Twój nauczyciel(ka):

a) Księstwo Warszawskie 1807-1815 - upadło wraz z upadkiem Napoleona i kongresem wiedeńskim
b) Królestwo Polskie (od 1815) - jakaś tam autonomia była, stopniowo jednak obcinana po powstaniach listopadowym i styczniowym
c) Rzeczpospolita Krakowska (1815-1846) - formalnie neutralne i początkowo dość niezależne terytorium, z autonomią ograniczoną po powstaniu listopadowym, a wchłonięte przez Austrię po powst. krakowskim

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

ZIEMIE POLSKIE W 1 POLOWIE XIX w.