Mam rurkę w kącie pomieszczenia i chciałbym ją zabudowac, ale dając regips po skosie. Nie jestem jeszcze pewny czy tak zrobię, ale jak się za to zabrać, pewnie zrobić stelaż mocowany do podłoża i sufitu, tylko jak wtedy do ściany profile przytwierdzić, klejem gipsowym się wspomagać? Czy pomysł w ogóle słaby i zrobić normalny narożnik?
W trójkąt jest znacznie prosciej wykonać takie maskowanie. Kup sobie łatę sosnową (np. 40 x 50 mm) zatnij ją tak jak na rysunku, potnij na odp. wymiar i zróc w niej odpowiednie otwory na śruby od dybli 12mm. Przumocuj w narożniku co ok. pół metra i do nich przykręć płytę "GK" ze ściętymi krawędziami pod kątem 45 st. Potem zaszpachluj szczeliny z użyciem taśmy wzmacniającej i wyczyść przed malowaniem.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2016-04-24 17:38:43
Łata musi być na całą wysokość? Dobry pomysł z drewnianym stelażem, mam suchych sosnowych desek całą stertę to powinienem coś odpowiedniego znaleźć, dzięki. Chociaż nie wiem jeszcze czy to wprowadzę w życie
Co mi się ubzdurało że łata to cała decha ma być . Teraz bardziej klarownie to widzę tylko że narożnik krzywy i pewnie różne długości wyjdą żeby pion zachować, ale dam radę. Dzięki jeszcze raz.
jak ma byc po kosztach i dobre to proponuje tak
- na kolkach przywiercic profile ud
- wygiac zewnętrzne krawedzie profili pod zadany kąt (paluchami, kawałkiem deski, czymkolwiek)
- można dać kilka profili poprzecznie dla wzmocnienia konstrukcji
- przykręcić rigips/szpachlowac
godzinka max i gotowe
W godzinę to tego w życiu nie zrobię, zbyt krzywo. Łat i profili mam pełno to coś się pokombinuje. Chociaż rura od kaloryfera to może lepiej profile, żeby nie pracowały pod wpływem ciepła, izolacja jest ale nigdy nie wiadomo. Zresztą mam jeszcze trochę innej roboty tym się pewnie koło piątku/soboty zajmę.