FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 22362 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
Zacznij Żyć :) 
[powiadom znajomego]    
Autor "Zacznij Żyć :)"   

TheKleszcz
 Wysłana - 8 listopad 2012 18:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Hej, kiedyś dużo tutaj pisałem, ale studia + okazjonalna praca zwróciły moje zainteresowania w kierunku nieprawdziwego życia poza ekranem monitora. W każdym razie nie można trwać w błędzie całe życie - otworzyłem więc stronę internetową, gdzie tłumaczę wraz z koleżanką artykuły w psychologicznych klimatach, promujące uważność, akceptację i ukierunkowane działanie.

Strona utrzymana jest w buddyjsko-behawiorystycznych klimatach - tłumaczone teksty to zazwyczaj historie i pomysły wyniesione z życia różnych ludzi, natomiast technicznie rzecz biorąc nie ma tam niczego, czego nie zaakceptowałby Budda lub współczesny terapeuta behawioralny. Sam pracowałem z niektórymi klientami właśnie w duchu publikowanych tu artykułów.

Poruszane dotychczas tematy, tak przekrojowo: jak żyć z minimum przedmiotów i maksimum szczęścia, jak podchodzić do trudnych emocji, czy to gniewu, czy straty, wydatków na auto, jak kopnąć się w tyłek i przestać odkładać rzeczy na później oraz jak fajnie jest uważnie oddychać. :)

Strona jest dostępna tu [zacznijzyc.net]

Gdyby ktoś chciał otrzymywać regularne aktualizacje na fb, to tutaj jest link do tegoż [http://www.facebook.com/ZacznijZyc]

Zachęcam do czytania, częstego odwiedzania, dyskusji na stronie i dzielenia się tym stuffen z innymi. Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako spam. :)

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

hulio
 Wysłana - 8 listopad 2012 21:37      [zgłoszenie naruszenia]

Witam, spodobaly mi sie dwa teksty:

- Mądrość przyzwalania na wydarzanie się
- Wspaniała metafora "radykalnej akceptacji" Marshy Linehan

A jak się rozwinęły sprawy trzeciofalowej terapii?

Specjalista -

TheKleszcz
 Wysłana - 8 listopad 2012 21:59      [zgłoszenie naruszenia]

Prowadziłem ją z paroma osobami, byłem na kilku szkoleniach, obecnie jestem w trakcie magisterki, gdzie opracowuję test używany specyficznie w ACT, jednej z terapii trzeciej fali. Wraz ze współprowadzącą Zacznij Żyć szykowaliśmy warsztat dla początkujących w ACT, ale dostałem ofertę pracy i przygotowuję się obecnie do niej. Pewnie gdzieś w 2013 zorganizujemy go wreszcie. Ogólnie rzecz biorąc idzie to powoli do przodu. :) W przyszłym roku wychodzi w pierwszym kwartale podręcznik do ACT wydany przez WUJ, a GWP w bliżej nieokreślonym momencie 2013 wyda "Get out of your mind and into your life" - najpopularniejszy podręcznik samopomocowy z tej terapii. Chciałem dostać się jako tłumacz do obu tych książek, ale niestety mają już swych zaufanych tłumaczy. Założyłem stronę częściowo właśnie temu, że lubię tłumaczyć psychologiczne rzeczy i nie miałem czego. :) Ale to też autoterapia dla mnie.

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

hulio
 Wysłana - 8 listopad 2012 22:15      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli się kula. ;)

no właśnie, bo pamiętam, że nie było typowego podręcznika ACT ostatnio jak pisaleś, znalazłem w sieci, że są takie:

1. Jak pokonać anoreksję? Trening. Heffner M, Eifert G. H.

2. O złości inaczej. Jak żyć pełnią życia i w zgodzie z własnymi uczuciami. McKay M., Forsyth J. P., Eifert G.

3. Jak żyć po traumie? Trening. Follette V. M, Pistorello J.
jak ostatnio

I te książki pewnie reprezentują tą metodę, ale w odniesieniu do szczegolnych problemow nie?

Specjalista -

TheKleszcz
 Wysłana - 8 listopad 2012 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

ACT ma bardzo ogólną teorię zdrowia człowieka i dzięki temu można elastycznie podpinać podobne metody do różnych objawów np. wiele rozbieżnych objawów da się uogólnić do stosunku do myśli, emocji, problemów z wartościami czy zaangażowanym działaniem. Dzięki temu odchodzi się w niej od diagnoz "depresji", "lęku społecznego", "schizofrenii" itd., a raczej patrzy się na procesy pod tymi objawami.

Ta książeczka o złości kosztuje gdzieniegdzie 9 zł (za tyle kupiłem, dodaj przesyłkę) i jest tam dużo ogólnych informacji, które następnie odnoszą się do głównego tematu. Jeśli masz jakiś zbiór emocji i myśli, który Ci przeszkadza, to przy odrobinie kreatywności podepniesz pod to coś, nad czym sam chcesz pracować. Nie jest to idealna opcja, ale jeśli tylko po polsku chcesz, to obecnie to najlepsza.

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

hulio
 Wysłana - 8 listopad 2012 23:08      [zgłoszenie naruszenia]

za 9 zł widze, ze byla ale juz wykupili, no trudno dyszka nie majatek. Podoba mi sie to podejscie ze nie trzeba sie babrać we wpsomnieniach i analizach, niekiedy wiele lat.

Specjalista -

TheKleszcz
 Wysłana - 8 listopad 2012 23:18      [zgłoszenie naruszenia]

Czasem babra się we wspomnieniach. Przy traumie najsilniejsza metoda to ekspozycja, gdzie ktoś powoli, w odpowiednich warunkach i wiele razy przechodzi w głowie przez traumatyczne wspomnienie. Ale tak czy inaczej z mojej perspektywy behawioryzm to pełen konkret.

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

pugu
 Wysłana - 9 listopad 2012 09:04      [zgłoszenie naruszenia]

Daję soga, masz nowego czytelnika we mnie

O dwa dni nie dbam zgoła:
o zawodne jutro,
o umarłe wczoraj...

TheKleszcz
 Wysłana - 10 listopad 2012 15:48      [zgłoszenie naruszenia]

Cieszę się. :) Wrzuciłem dziś na [zacznijzyc.net/] nowy artykuł - pojawiają się w ilości średnio dwóch sztuk na tydzień, jeden mój i jeden Asi, więc tak należy śledzić, co się dzieje. Na stronie facebookowej są nasze dodatkowe komentarze do tłumaczeń + linki do innych artykułów, więc też można zajrzeć.

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

TheKleszcz
 Wysłana - 16 listopad 2012 20:10      [zgłoszenie naruszenia]

W tym tygodniu pojawiły się dwa artykuły:

Prawdopodobnie nie jesteś najlepszą osobą do tej pracy
[zacznijzyc.net/artykuly/0015-nie-jestes-najlepszy.html]
Wytwarzanie zadowolenia
[zacznijzyc.net/artykuly/0014-wytwarzanie-zadowolenia.html]

Mamy także konkurs na najlepszy artykuł października - zachęcam do czytania i oddawania swojego głosu. :)
[http://www.facebook.com/questions/359551834138571/]

Zacznij żyć tu i teraz.
[www.zacznijzyc.net]

Znawca -

hulio
 Wysłana - 16 listopad 2012 21:18      [zgłoszenie naruszenia]

ile kosztuje godzina act? bylem na stronie, ale tam nie bylo zadnych danych.

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 17 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Zacznij Żyć :)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17