FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 56108 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ROZRYWKA | Kulinaria
Zakwas na żurek 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Zakwas na żurek"   
 
bardota..
 Wysłana - 12 wrzesień 2006 14:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Zurek śląski ci którzy próbowali choć raz uwielbiają go, a ci co nie próbowali niech żałują. Nie należy mylić żurku śląskiego z barszczem białym też przez niektórych nazywanym żurkiem.

Zurek Śląski robi się na zakwasie, który można kupic w sklepie ja jednak polecam przygotowanie go własnorecznie,zurek jest wtedy bardziej smaczny.
Oto przepis na zakwas który sama stosuje:

Zakwas na żur

300 g mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku

Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylewamy zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsypujemy do niego ponownie mąkę na żur, dodajemy wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy. Przy pierwszym zakwaszaniu warto skorzystać z zakwaszacza - nawet kupnego.

przepis autorstwa p. maćka Kuronia

______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
roberto 55
Outsider
 Wysłana - 12 wrzesień 2006 14:04      [zgłoszenie naruszenia]

Mmm...bardzo lubię!
Oczywiście zakwas z woreczka

Zmieniony przez - roberto 55 w dniu 2006-09-12 14:05:26
_______________________________
 
"A teraz pytanie z dziedziny savoir vivre'u - kiedy Cię mijam,
mam się odwrócić dupą czy jajami?"

 
bardota..
 Wysłana - 12 wrzesień 2006 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

to nie to samo, co swoje bakterie to swoje
_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
FlashBoy
 Wysłana - 13 wrzesień 2006 15:27      [zgłoszenie naruszenia]

a ja nigdy nie jadłem żurka...może kiedyś sprobuje
_______________________________
 
"śpiesz się kochać ludzi...tak szybko odchodzą..."

 
niRon
 Wysłana - 16 październik 2006 21:45      [zgłoszenie naruszenia]

hmm bardzo lubie a dawno nie jadlem,
ze tez zawsze mi smaki na wieczor przychodza

Zmieniony przez - niRon w dniu 2006-10-16 21:46:16

 
denedra
 Wysłana - 17 październik 2006 08:24      [zgłoszenie naruszenia]

żurek mniałmusny nie kupuję w worku ale u sądsiadki która sama robi w buteleczkach i sprzedaje. Często jemy w domciu. Dzieki bardota za przepis.
_______________________________
 
Mówię tylko do tych
Którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą
Nie obchodzą mnie

 
Tessu
DZIADEK
 Wysłana - 19 listopad 2006 14:22      [zgłoszenie naruszenia]

super sog poleciał
_______________________________
 
Kiss French, Wear Italian, Drive German

 
ohaio
 Wysłana - 2 grudzień 2006 13:28      [zgłoszenie naruszenia]

A do żurku jemy sztompane kartofle... tzw. puree ziemniaczane z masłem i mlekiem posypane koperkiem ewentualnie pietruszką.
_______________________________
 
Kto chce prowadzić ludzi,
Musi mieć dokąd.

 
Tessu
DZIADEK
 Wysłana - 2 grudzień 2006 23:26      [zgłoszenie naruszenia]

fee.
jak mozna jest zurek z ziemniakami?
osobiscie uznaje tylko jajko.
_______________________________
 
Kiss French, Wear Italian, Drive German

 
Miareczka
katechetka
 Wysłana - 3 grudzień 2006 10:45      [zgłoszenie naruszenia]

Tylko i wyłacznie z ziemiaczkami
i bez herezji w stylu dodajemy kiełbasę , jesli już to białą.
_______________________________
 
stateczna żona swojego męża%-)

 
yoji
 Wysłana - 4 grudzień 2006 00:44      [zgłoszenie naruszenia]

kiełbaska do żurku jak najbardziej wg mnie, i niekoniecznie biała. A tak pozatym to u mnie w pracy podaja żurek z podsmażonym mięsem mielonym, jest tego niewiele ale mi bardzo smakuje
_______________________________
 
Być, czy mieć? - takie dwa pytania...

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]


Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną
 
Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Zakwas na żurek

Strony: 1 2
 
Warto przeczytać: do znajacych sie na kuchni | Ulubione przekąski | kandyzowanie skorek | Wołowina - Co mozna z niej wyczarowac? | Serek do naleśników - zna ktoś dobry przepis | LeczoXD? | Pożywienie przyszłości | Ciasto | Naleśniki - problem :D | Najlepsza woda mineralna | Dieta bezglutenowa - pytanie | Flaki | Co przygotować na imprezę - pomocy,pomocy!!! | obróbka jaj / śmietanka / zmiany w skł POMOCY | z pytankiem o restauracje!! | praca sezonowa nad morzem | batmani jego trajka | satysfakcja | miałam 9 lat lizałam psu | miałam 9 lat ruchałam sie z psu | 887 | obywatelstwo niemieckie | 887118143 Legnica zakupy usa | 20 kwietnia 2013 | numer | inzynier budownictwa | 18 lis 2012 | 887 118 143 | ostatnio wyszukiwane | nike air | 887118143 Legnica zakupy usa | grrreta | ciaza wszedl na chwile | metda 5s | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0