"Samochód zaparkowany w miejscu dla niepełnosprawnych zostanie odholowany na koszt właściciela - przewiduje projekt nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym.To samo spotka kierowców, którzy zaparkują na miejscu oznaczonym znakiem "zakaz postoju" lub "zakaz zatrzymywania się", pod którym będzie informacja o˙usunięciu pojazdu na koszt właściciela.Wysokość opłat za holowanie i przechowywanie auta ustalać będzie Rada Powiatu. Jeżeli w czasie odholowywania pojawi się na miejscu jego właściciel, to samochód nie będzie odwieziony na parking. Jednak kierowca będzie musiał zapłacić za zorganizowania akcji holowniczej - pisze "Rzeczpospolita."
Co myslicie o tym pomysle. Moimz daniem nie ma lepszej metody na auta stojace na miejscu dla inwalidow czy innym w ktorym stac nie powinno. W stanach to dziala. Goscie ktorzy sie tym zajmuja robia niezly biznes i sa bardzo skutecznie, dlatego rzadko mozna spotkac auto ktore stoi na miejscu ktore nie jest do tego przeznaczone. Nikomu sie nie oplaca. Holowanie 150$ + parking 50$ za dzien. Kumpel ostatnio zostawil tira na parkingu przed supermarketem, auto satlo 6 godzin od 12 w nocy do 6 rano. Jak zjawil sie na prakingu auta nie bylo, juz dawno bylo sholowane. Rachunek 2000$.
jesli chodzi o miejsca do inwalidow to tak powinno byc nie raz widzialem pod supermarketem jak ludzie parkuja na takich miejscach a jak im zwrocic uwage to jeszcze czlowieka zezwia ze sie wtraca.raz drugi i trzeci i sie naucza parkowac.nikt z nas nie chcialby byc na miejscu tych ludzi i naginac z drugiego konca parkingu o kulach czy wozku bo ktos zajal miejsce przeznaczone dla niego.i powinni zrobic dla matki z dzieckiem tez takie miejsca.
bardzo dobry pomysł! ile razy idąc chodnikiem trzeba się przeciskać bo jakiś łoś zaparkuje albo na samym chodniku albo tak podjedzie że między samochodem a dajmy na to budynkiem jest 30cm i jak tu przejść nie brudząc się o jego zasrany samochód. Ostatnio w radiu mówili o jakieś kobiecie z pod poznańskiej wioski, że zaparkowała auto uniemożliwiając przejazd tramwajom, na 50min. nie wspomnę już o parkowaniu na trawnikach czy miejscach wyłączonych z ruchu.
Pomysł jak najbardziej fantastyczny! ,ale podobno parkingi pod hipermarketami są prywatne i tam policja nie może działać -ostatnio był program, w TV o tym.
W przypadku zajmowania miejsc dla inwalidów- jestem za.
W przypadku zajmowanie miejsc z zakazem- przeciw.
W tym po***anym kraju już nigdzie nie można parkować, ciągle nowe kretyńskie zakazy i coraz gorsze warunki, strefy płatnego parkowania mieszczą może 30% aut należących do mieszkańców danej ulicy, a co dopiero z osobami parkującymi na chwilę (do sklepu czy gdzieś)
Parkomaty rozmieszczone są beznadziejnie, pożerają dużo złotówek i mają*****owe konfiguracja (powinny mieć opcje co godzinę, a nie pół, godzina, dwie, cały dzień)
Do tego jeszcze ***ana straż miejska i konfidenci.
Najpierw niech zrobią warunki do prawidłowego DARMOWEGO parkowania, a potem wprowadzają po***ane zakazy.
A co do firm holowniczych, to tak jak Hakelbery- zloty interes. Bynajmniej w ju es ej. Kiedys cos mi padlo w aucie i musialem po lawete dzwonic, to mnie skasowali za 18km $300.
Ja jeżdżę po Warszawie, tutaj to jest masakra. Pod supermarketami to ja rozumiem miejsca dla inwalidów, ok mogę jechać dalej na parkingu i się przejść 300m. Ale ****a jest ze 2 razy więcej samochodów niż miejsc parkingowych na mieście. To nie może działać. Jeśli ktoś jest z Warszawy niech zobaczy co się dzieje na ul. Postępu, tam to jest masakra, jest dużo więcej takich miejsc w centrum. Albo niech porobią miejsca parkingowe albo niech się odwalą. A nie, tam gdzie nie można zamiast zorganizować parking w okolicach to lepiej postawić znak zakaz parkowania i więcej ich nic nie obchodzi.
Tak dla miejsc dla inwalidów
Nie dla zakazów!
Wczoraj jechałem z kumplem u nas w Bełchatowie i teraz nam jedną ulice przebudowują, mają tam jakiś deptaqk zrobić czy coś w każdym bądź razie zrobili tam parking i jeden gość tak postawił passata, że ciężko było osobówka koło niego się przecisnąć. Dobrze by było gdyby tam tylko osobówki jeździły. Gość przez swoją głupote zablokował dwa autobusy.