Wysłana - 2 czerwiec 2009 19:45 Przeniesiona przez seba5700 z działu 'Filozofia, Psychologia, Religie'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Sprawdź swoje BMI
parapsychologie wykłada się na takich uniwerystetach na świecie jak:
Szkocja, Uniwersytet w Edenburgu
Szwecja, Uniwersytet w Lund
Holandia, Uniwersytet w Utrechcie
Rzym, Uniwersytet Laterański
Wielka Brytania
Niemcy, Uniwersytet we Fryburgu
USA, m.in. Uniwersytet Dukea w Północnej Karolinie, Uniwersytet w Princeton, Uniwersytet Jhona Kenedyego
Są też pierwsze profesury parapsychologów (np. na wspomnianym uniwesytecie w Lund w Szwecji). Taki profesor parapsychologii musi mieć nie małą wiedzę, bo to obszerna dziedzina, obecnie tak obszerna że pisze się osobną encyklopedie by pomieścić hasła związane z tematem.
Jeśli chodzi o te placówki na świecie to tylko wypisałem te związane z parapsychologią - osobno należałoby wypisać te gdzie zajmuje się sprawami związanymi z bioterapią, homeopatią, radiestezją (geobiologią) itp...
My oczywiście jak zwykle "sto lat za murzynami" - zanim u nas powstanie coś takiego przy uniwersytecie to przewiduje że minie dalsze z 10 lat...
W UK do niektorych dziedzin ezoteryki podchodzi sie calkiem powaznie. Np jest Sophia Centre( na wydziale Archeologii i Antropologii)- wydzial astrologii na panstwowym Uniwersytecie w Wales, Lampeter i mozna tam zrobic tak magisterke jak i doktorat z tejze dziedziny. prowadzi to dr Nick Campion.
W USA w Seattle znajduje sie Kepler College astrologiczny.
My mamy za to w Polsce szkoły policealne w dzidzinach: psychotronika, psychologia alternatywna.
Policealne Studium Psychotroniki im. Juliana Ochorowicza w Krakowie - jak podają: "Szkoła profesjonalnych uzdrowicieli, astrologów, tarocistów, jasnowidzów". Najlepsi wykładowcy, gwarancja zdobycia państwowych uprawnień zawodowych. Pod patronatem Polskiego Cechu Psychotroników, z możliwością podejścia do egzaminu celadniczego (!)
[http://www.psychotronika.org/]
Dziwi mnie ilość tego typu szkół i instytucji powstająca u nas ostatnio - widać jest na to wielkie zapotrzebowanie. Pierwsze studium psychotroniki powstało u nas w 1990 roku, a potem długo nic - aż gdzieś około 2000 zaczęło tego przybywać.
Odnośnie studiów parapsychologii przy uniwersytetach pojawia się pytanie (bo w przypadku studium psychotronicznego sprawa jest oczywista) czy są to studia opisowe, czy "do praktycznego zastosowania"?
Celem tych studiów przy uniwersytetach jest głównie badanie - opisywanie, pomiary, tworzenie lub odrzucanie możliwych naukowych wyjaśnień, badanie osób przejawiających jakieś zdolności, zbieranie dokumentacji, zapoznawanie się z teorią.
Podejrzewam że są też takie elemnty jak u nas na psychotronice - zabawy z astrologią, ziołolecznictwem, bioterapią - myślę że to może się pojawiać w wersji praktycznej, w wersji eksperymentów. Ale to by było trzeba zobaczyć co oferują te uniwersytety. Sądzę że jest tam spora dawka wiedzy ezoterycznej. Co ciekawe wielu z tych parapsychologów to osoby mocno sceptyczne - choć badają te zjawiska nie po to by je odrzucać, tylko by weryfikować i obserwować. I oto myślę chodzi - nie odrzucać od razu, tylko przebadać, lub uchwycić przynajmniej to co w takich przypadkach daje się uchwycić.
Jakby ktoś chciał studiować parapsychologię to najbliżej ma w Niemczech na Uniwersytecie we Fryburgu
W Nieznanym Świecie, w numerze czerwcowym, jest wywiad z księdzem-parapsychologiem, wykładowcą parapsychologii na uniwersytecie laterańskim w Rzymie, dyrekotrem Instytutu Obszarów Granicznych Nauki. Cytat: "Gdy w jakimś miejscu na świecie dochodzi do zdarzeń które trudno wyjaśnić w spsób naukowy, do akcji wkracza ojciec Andreas Resch" Być może niektórych zirytuje że to ksiądz - ale trzeba powiedzieć że więcej w nim niż z księdza lub z ezoteryka, jest w nim więcej naukowca (typowy człowiek nauki). Na dodatek bardzo wytkształcony w akademickiej wiedzy - jest psychologiem (psychologie studiował na trzech uniwersytetach - we Freiburgu, w Breisgau i w Innsbrucku - uzyskał tytuł doktora z psychologii). Potem dodatkowo kształcił się w psychoanalizie i terapii zachowań (w tych kierunkach kształcił się na uczelniach w Insbrucku, Monachium i Londynie), prowadzi też praktyke psychoterapeutyczną. Dodatkowo ma drugi doktorat z zakresu nauk teologicznych (na uniwerystecie w Austrii). Oprócz bycia psychoterapeutą, wykłada psychologię kliniczną i paranarmologię. I to jest najważniejsze - że do pracy z takimi zjawiskami bierze się człowiek WYKSZTAŁCONY! Ludzie zajmujący się tymi sprawami powinni mieć doczynienia z wiedzą akademicką, tylko wtedy mogą do tego podchodzić w rozsądny sposób. To on tworzy też tą encyklopedię z hasłami z dziedziny parapsychologii. Podaję go tu jako przykład. Podejrzewam że z racji swojego niesekciarskiego podejścia, bywa z podejrzliwością traktowany we wszystkich tych trzech srodowiskach - katolickim, naukowym i ezoterycznym - bo wiadomo ludzie należący do tych wszystkich środwiska lubieją być "sekciarscy" - i naukowcy, i księża, i ezoterycy, tzn lubieją zamknąć się na jedną dziedzinę wiedzy, on operuje równomiernie trzema takimi dziedzinami (religijną, ezoteryczną i naukową) - co bez wątpienia pozwala mu wyrabiać sobie bardziej dojrzały światopogląd, niż tym którzy znają tylko jedną z tych dziedzin. Dzięki temu dostrzega skomplikowanie tego świata, a z drugiej strony unika sekciarstwa (zamknięcia się) - co widać w jego wypowiedziach, np. na każdy problem potrafi spojrzeć z różnych punktów widzenia, nie narzuca swojego poglądu, wstrzymuje się od jednoznacznych sądów tam gdzie nie da się tego zrobić, bo np nie wszystko zostało przebadane).
LAMONT, Peter : Lecturer. Dr Peter Lamont joined the KPU in 1996 with a background in history and magic (he was a winner of the Dalziel Prize for British History and President of the Edinburgh Magic Circle). He has written three books and many articles on the history and psychology of magic and the paranormal. He has also recently created the new MSc in History and Theory of Psychology. His current research interests include the history of unorthodox psychological phenomena and the discursive psychology of beliefs about the paranormal
TIERNEY, Ian : Honorary Research Fellow. Dr Tierney is a clinical psychologist who has had a 20-year association with the KPU, advising individuals who are distressed by their paranormal experiences. He is also active in researching and in communicating good practice concerning clinical aspects of parapsychology.
lista przedmiotów na Studium Psychotroniki im. Ochorowicza w Krakowie:
Parapsychologia - trening parapsychiczny
Nagrania Sterujące Pracą Mózgu - Synchronizacja Półkulowa
Hipnoza i Autohipnoza
Historia Magii
Numerologia
Psychologia
Neurolingwistyczne Programowanie
Astrologia
Praca ze snem i świadome śnienie
Podstawy Feng Shui
Geomancja
Analiza człowieka z wyglądu
Psychografologia
Tarot
Radiestezja
Radiestezja medyczna
Psychotronika systemowa
Bioterapia
Ziołolecznictwo
Refleksologia i dietetyka chińska
I-Ching
Szamanizm
"Fotograficzne czytanie" i techniki zapamiętywania
Uzdrawianie praniczne
Oraz przykładowy wykaz przemiotów na Bałtyckim Instytucie Psychologii, na kierunku psychologia alternatywna:
Psychologia społeczna
Psychologia kliniczna
Psychoterapia
Astrologia
Numerologia
Tarot i symbolika kart
Filozofia
Psychografologia
Chirologia
"Absolwenci tego wydziału są psychotronikami, którzy mają tradycyjną, akademicką wiedzę psychologiczną, dysponują również umiejętnością sięgania po warsztat niekonwencjonalny"
Dlaczego temat został przeniesiony z działu "Filozofie, Psychologia, Religie" tutaj ???
Przecież nie narusza tematyki tamtego działu - bo mieści się w ramach tematyki zarówno psychologii, religii i filozofii, jak i na dodatek nauki. A z drugiej strony autor tematu chyba sam ma prawo wybrać dział w jakim umieszcza temat, i robi to w jakimś celu - nie ma podstaw przenoszenia gdy wątek nie narusza tematyki działu w jakim się znalazł.
Osoba która przeniosła wątek w mojej ocenie wykazała się bezrozumnością i nie przeczytała nawet tematu a już podjęła decyzję!
Zmieniony przez - Grundman w dniu 2009-06-02 20:06:57
"kiedy przyjdą nocą spalić twój dom,
weź pistolet do ręki i rozpierdol im łby zanim wyciągną zapałki"
No oczywiście któż inny mógłby się odznaczyć takim uprzedzeniem jak seba. To było jasne
Przeczytala, podjela,
Już byś chcoiaż nie kłamał. Nie dało się przeczytać zawartości tego tekstu w czasie w którym zdążyłeś przenieść posta. Troche więcej powagi. Powiem Ci jak sądze że było: przeczytałeś sam tytuł i kierowany uprzedzeniem do słowa "parapsychologia", niezaglądając ZUPEŁNIE do tekstu przeniosłeś. Żałosne.
Poproszę jeszcze o uzasadnienie przeniesienia?
Inne niż tytuł...
Jakie elementy tamtego działu tematycznie naruszał temat?
Ja się domyślam - naruszał ograniczone horyzonty myślowe autora i był sprzeczny z jego filozofią (w dziale "Filozofia" oczywiście nie wolno dyskutować na temat punktu widzenia różnych filozfii... to oczywiste)
Zmieniony przez - Grundman w dniu 2009-06-02 21:12:19
Bądź silny, o człowieku! Pożądaj, raduj się wszystkimi rzeczami
zmysłów i uniesienia: nie bój się, że jakikolwiek bóg wyprze się ciebie za to.
ZAPRASZAM: [www.olokk.pl] // [www.bng-studio.pl]
[www.facebook.com/olokk]
Już byś chcoiaż nie kłamał. Nie dało się przeczytać zawartości tego tekstu w czasie w którym zdążyłeś przenieść posta.
Po co pisac bzdury?
Szybko czytam, przesuwam wzrok po linijkach, nie wyrazach.
Nie chce mi sie dyskutowac.
Tekst odnosci sie do zjawisk niewyjasnionych przez wspolczesna nauke i tu tez sie znajduje.
Troche więcej powagi. Powiem Ci jak sądze że było: przeczytałeś sam tytuł i kierowany uprzedzeniem do słowa "parapsychologia", niezaglądając ZUPEŁNIE do tekstu przeniosłeś. Żałosne.
Jak mi bedzie dalej zarzucal klamstwa czy cos wmawial to sie pogniewamy.
Grundman -ciekawy tekst. Nie miałam pojęcia, że parapsychologię można studiować jako oddzielny kierunek.No cóż człowiek się całe życie czegoś uczy
Wysłana - 3 czerwiec 2009 16:40 Usunięta przez seba5700 za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
mirmiłka - dzięki ja też długo o tym nie wiedziałem. Tzn coś wiedziałem "że gdzieś tam" takie kierunki są, ale nic dokładnie. Ostatnio postanowiłem więcej poszukać dokładnie, i... ułożył się z tego spory temat, którym postanowiłem się podzielić ;)