W piątek miała miejsce nie miła sytuacja, która spotkała mojego brata.
Szedł do sklepu w nocy ze swoją dziewczyną i jej koleżanką. Kiedy wychodził ze sklepu, jakis baran zaczął do niego pruć mordę. Nie zareagował i po prostu szedł dalej, w pewnym momencie dostał w tył głowy i spadł ze schodów, na dole stali koledzy tego barana co go uderzył. Przekopali go klasycznie. Dosyć mocno bo nos złamany, pęknięte żebro, wybity ząb i dosyć sporych rozmiarów siniaki na twarzy. Na domiar złego jedna z dziewczyn, które z nim były też wyłapała w twarz co całkowicie odcieło jej prąd i wygląda jakby zderzyła się z autobusem.
Blachy są zapisane, nie mniej jednak brat nie chciał zgłaszać na policje całego zajścia.
A ja natomiast chciałbym zapytać ze strony właśnie konfidenckiej i czysto formalnej, co za takie pobicie by groziło, byli oni w 5-8 mężczyzn (zakładając że to ich pierwsze wykroczenie)?
Jeśli zjechaliby na puszkę to jak traktowane jest pobicie zbiorowe w więzieniu? W sensie w więziennej nomenklaturze jest to powszechnie akceptowalne? Kiedyś miałem znajomego gita (jeszcze ze starego miasta w którym kiedyś mieszkałem) i z tego co pamiętam, mówił, że za zbiorówke nie możesz grypsowac. Ale moze cos pomieszałem.
Dajcie znać, kto wie bo ja za stary już jestem na jakieś zemsty i zabawę w Boga, najchętniej podałbym na policję i namówił brata do zeznań...
1. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją gdzie ktoś skazany z paragrafu za udział w bójce / spowodowanie uszczerbku na zdrowiu miałby jakieś problemy w więzieniu z tego powodu.
Jeden z Moich ziomków siedział min. z tego artykułu i grypsował we wszystkich ZK w których siedział.
Może pomyliłeś z gwałtem bo z tego tytułu bywają problemy niezależnie od tego czy był zbiorowy czy zwykły.
2. Jeżeli macie zamiar to robić od strony postępowania karnego, to po pierwsze ofiary powinny uzyskać obdukcję, która powinna precyzyjnie wskazywać na ile wystąpił tzw. rozstrój zdrowia.
Tutaj min. w jednym przypadku a może 2 będzie to powyżej 7 dni.
Możliwe zarzuty z opisanego stanu faktycznego:
art 157 k.k. par 1 lub 2 ( w zależności od obdukcji ofiar ) - to jest albo ( 1 ) od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności albo ( 2 ) grzywna/ogr wolności/ pozbawienie wolności do lat 2.
art. 158 par 1 k.k. ( znowu w zależności od tego czy jest obdukcja na 7 dni lub dłużej ) - pozbawienie wolności do lat 3 dla każdego biorącego udział w przekopaniu.